Home Teste Test drive: Nissan Qashqai e-Power – Rafinament electric

Test drive: Nissan Qashqai e-Power – Rafinament electric

de Dan Damian
Nissan Qashqai e-Power

Nissan Qashqai e-Power este un altfel de hibrid, în care inițial n-am avut încredere. Mi-am schimbat însă opinia după ce am condus mașina.

Am testat modelul Qashqai chiar cu ocazia lansării internaționale și am rămas plăcut surprins de saltul estetic și tehnic făcut de constructorul japonez cu acest SUV compact ajuns la a treia generație. Însă, la acel moment, nu era disponibilă cea mai interesantă motorizare, e-Power. Un hibrid mai special, pe care l-am privit cu neîncredere atunci când am văzut că Nissan spune că propulsia electrică este asistată de un generator (motor termic) care nu are legătură la transmisie, propulsia fiind strict electrică. De ce neîncredere? Pentru că au mai încercat și alții și… nu prea le-a ieșit. Cei de la GM sunt cei mai vizibili în acest grup, deoarece așa au proiectat și anunțat modelul Ampera, pentru ca în serie să apară cu motorul termic legat la transmisie (probabil, știți scandalul care a urmat). A încercat și BMW, cu i3, oferind pe lângă modelul pur electric altul tot electric, dar cu generator. L-a retras după scurt timp, pentru că, în anumite condiții, motorul termic nu reușea să încarce suficient bateria.

Nissan Qashqai e-Power

Știm că Nissan face asta încă din 2017, cu Note, în Japonia, dar Qashqai este un model semnificativ mai mare, mai greu și mult mai potrivit vitezelor mari pe autostradă. Deci cum ar putea funcționa propulsia electrică cu generator în acest caz?

Mai întâi, puțină tehnică. Qashqai e-Power e propulsat de un motor electric de 190 CP și 330 Nm. Acesta este alimentat cu energie de o baterie de 2,1 kWh (1,8 capacitate netă), plasată sub scaunele din față. Nissan spune că, în condiții ideale, asta înseamnă o autonomie de 5 km. Ca urmare, bateria trebuie încărcată constant, iar asta o face un motor turbo pe benzină, de 1,5 litri, cu trei cilindri, care produce 154 CP. Așadar, acesta e generator, nu are legătură mecanică cu transmisia. Cum face el față ca să încarce suficient bateria asta mică, astfel încât Qashqai e-Power să ruleze constant cu 130 km/h pe autostradă? Ei bine, are câteva atuuri. Nissan l-a conceput cu raport de compresie variabil (între 8:1 și 14:1), ceea ce îi permite să se adapteze la diferite scenarii – scade raportul când este nevoie de multă putere, îl crește când eficiența e prioritară. Mai mult, la solicitări mari proulsorul termic alimentează direct motorul electric, fără ca energia să mai treacă prin baterie, toată această relație fiind intermediată de un invertor. Acesta este responsabil și cu fluxul invers – recuperarea energiei la decelerare.

Nissan Qashqai e-Power

Comportament de EV

Cu tot acest pachet tehnic, Nissan Qashqai e-Power se simte ca un automobil cu propulsie electrică. Pleacă de pe loc ca un EV, accelerează bine și este foarte silențios. Surprinzător de silențios. Motorul termic se aude discret, în fundal, la rularea constantă cu viteze rezonabile. Aproape că nu-l percepi, și tocmai acest aspect îți dă senzația că te afli la volanul unui model strict electric. Când accelerezi puternic, motorul termic se aude clar, dar tot discret, izolat. În aceste condiții, răspunde oarecum apăsării accelerației, intrând în modul în care livrează energie direct motorului electric.

Nissan Qashqai e-Power

Am încercat să-l pun în dificultate cu accelerații puternice, 130 km/h pe autostradă mai mult timp. Nu apare nicio sincopă în fluxul de putere, accelerează și după această viteză, dar mai liniștit. Singura problemă o reprezintă consumul de 9,2 l/100 km în acest regim. La mers pe drum național, cam 6,2 l/100 km.

Nissan Qashqai e-Power

În oraș este chiar electric, pentru că motorul termic lucrează la turații mici și, de multe ori, nici nu-l auzi. Aici, poți folosi atât funcția e-Pedal (frânare regenerativă puternică, pentru a încărca bateria, dar care nu oprește complet mașina), cât și modul B al transmisiei. Nissan spune că această mașină a fost conceput pentru a fi simțit ca una electrică, în vreme ce livrează consumuri ca un hibrid clasic foarte eficient. În realitate, nu m-a convins la acest capitol, înregistrând 6,5 l/100 km în trafic de weekend. Sunt hibrizi care pot mai bine. Poți să scazi puțin consumul dacă apeși butonul EV și mergi strict electric până când bateria ajunge la 25%. Dar plecarea în acest mod este uneori sub ritmul traficului. Am reușit să parcurg 3 km fără ca propulsorul termic să pornească, cu bateria la trei sferturi din capacitate. Știe și mers sportiv, mai ales când selectezi modul Sport, dar consumul sare din parametri.

Qashqai e-Power tentează prin rafinamentul cu care rulează, confort și nici la consumuri nu stă rău, doar că te face să aștepți mai mult de la el când auzi că e propulsat strict electric. La bază, costă 38.890 de euro, cu 6000 mai mult decât același nivel de echipare al modelului de 1,3 l și 156 CP.

Text: Dan Damian

Date tehnice

Caroserie: SUV cu 5 locuri. L × l × h: 4425 × 1848 × 1625 mm. Ampatament: 2665 mm. Portbagaj: 479 l. Rezervor: 55 l

Tren de rulare: Suspensie față MacPherson, spate paralelogram deformabil. Frâne cu discuri ventilate față/spate. Direcție servoasistată electric. Pneuri: 235/45 R 20

Transmisie: Tracțiune față, cutie cu raport fix

Propulsie: Motor termic cu rol de generator, benzină, L3, 1498 cm3, putere maximă 113 kW (154 CP). Motor electric cu rol de propulsor/generator, putere maximă 140 kW (190 CP), cuplu maxim 330 Nm. Putere maximă totală: 140 kW (190 CP). Cuplu maximtotal: 330 Nm. Capacitate brută baterie: 2,1 kWh

Performanțe: 0–100 km/h    7,9 s, Viteză maximă 170 km/h, Consum mediu 5,4 l/100 km

Preț de bază: Nissan Qashqai e-Power          38.890 euro

Foto: Bogdan Paraschiv

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.