Home Teste Test drive: Opel Astra BlueHDi 130 AT8 – Transformare completă

Test drive: Opel Astra BlueHDi 130 AT8 – Transformare completă

de Dan Damian
Opel Astra BlueHDi 130 AT8

Noua generație Opel Astra încheie definitiv capitolul GM, trece la tehnologia Stellantis și intră în zona electrificării intensive.

Modelul Astra (K) rămăsese ultimul din vechea eră GM (Insignia nu mai este disponibilă la noi), pentru că a fost dezvoltat cu câțiva ani înainte de 2017, atunci când PSA a cumpărat marca germană. Ca urmare, era și singurul care nu se mai integra în noua direcție impusă de Stellantis, dar grupul nu i-a grăbit prea tare schimbarea. A stat 7 ani pe piață, media modelelor compacte de volum. Acum însă, avem noua generație (L), care se aliniază noii imagini Opel și tehnologiei franceze.

Ca design, Opel Vizor era de așteptat, pentru că aceasta este noua imagine de marcă Opel și chiar arată bine. Acest stil al părții frontale fixează modelul Astra în zona de high-tech și o face cu succes. La primul contact direct cu mașina, ai imediat senzația de dinamic și complex, iar la acest lucru contribuie și farurile Intelli-Lux LED Pixel adaptive, oferite inițial la Insignia, care fac din noapte zi cu ajutorul a 168 de elemente LED. Dar acum suntem la capitolul design – da, farurile arată la fel de bine pe cât sună numele și pe cât performează. Spatele insistă și mai mult pe formele puternice, fără pic de rotunjimi, cu stopuri înguste. Ba chiar avem al treilea stop pe frână, mic, plasat vertical (contrar tuturor cutumelor aplicabile mașinilor de volum) pe eleronul integrat deasupra lunetei. Per ansamblu, noua Astra este o mașină încordată, tehnologizată estetic, care are șanse să îmbătrânească mai lent decât concurența.

pel Astra BlueHDi 130 AT8

La interior, altă poveste. Nu necunoscută, pentru că modelul german se bazează, cum era și normal, pe Pure Panel, suprafața care conține atât tabloul de bord, cât și displayul central, Mai mult, pentru a instala acest panou, Opel a renunțat la simetria aeratoarelor. Cele din stânga sunt integrate într-o linie plasată pe mijlocul planșei de bord, cel central este sub display, iar cel din stânga, plasat vertical, e integrat în suprafața Pure Panel. Vizual, nu deranjează, ba chiar contribuie la imaginea high-tech de care aminteam.

Interacțiune diferită

Nimic de reproșat graficii, rezoluție bună, viteză de reacție bună la atingere, dar totul s-a complicat. Tabloul de bord are o grafică pe care nu o poți modifica decât de pe displayul central, prin diferite comenzi necesare schimbării layoutului. E drept că n-am simțit nevoia să fac asta, informațiile prestabilite fiind suficiente și afișate cu fonturi mari, ușor lizibile. Ce mi-aș fi dorit? Să nu văd exact același afișaj de la Peugeot/Citroën/DS al informațiilor despre consum. Nu cred că ar fi costat prea mult în plus ca Astra să aibă propriul afișaj al acestor parametri, dar ar fi contat mult la imagine, mai ales că Opel a tot insistat pe faptul că-și va păstra linia germană. La fel și în cazul consolei centrale, unde găsim aceeași clapetă banală de la modelele franceze pentru comanda transmisiei. Pentru a-și păstra identitatea și clienții, Astra ar fi putut apela la soluții diferite.

Comenzile climatizării sunt digitale, pe display, dar și analogice, cu un rând de butoane care nu arată în niciun caz atât de bine ca „ghearele“ din aluminiu de la Peugeot. Sunt din plastic, nu te deranjează estetic, dar feedbackul pe care îl oferă la acționare (sus/jos) este… aproape inexistent. Se putea mult mai bine.

Pe de altă parte, nici un reproș sistemului HUD (Head-up Display) care echipează mașina de test. Este cel premium, cu reflexie pe parbriz, informații multe și bine structurate. Și capacul consolei centrale a adoptat o ținută premium, cu deschidere independentă din două secțiuni, pe verticală. Opel are o adevărată obsesie cu scaunele certificate AGR, eventual insistența lor pe acest subiect fiind chiar enervantă. Până petreci câteva ore la volan și-ți dai seama că spatele tău nu protestează, din contră, stai mai bine în mașină decât pe canapeaua de acasă. Și spațiul interior este surprinzător de bun, în condițiile în care Astra L e un model conceput atât pentru propulsie cu motoare termice, cât și hibridă plug-in, iar din 2023, și strict electrică.

Sentimente amestecate

Se întâmplă tot mai rar să testăm mașini echipate cu motorizări diesel. Dar știm filosofia nu atât de vechiului PSA – de toate pentru toți, clientul trebuie să decidă, nu politicul. Așa că Astra oferă și un diesel de 1,5 litri și 130 CP, cuplat (opțional) la o cutie de viteze automată, cu opt trepte. O fi el blamat și în retragere din preferințele cumpărătorilor, dar, când obții mai puțin de 7 l/100 km în oraș, cu aglomerația tipică Bucureștiului, parcă îți vine să nu-l condamni deloc. Dacă ați avut sau condus generația anterioară (cu facelift) a modelului Astra, atenție, acesta este motorul PSA cu patru cilindri, nu propulsorul diesel cu aceeași cilindree, dar cu doar trei cilindri, dezvoltat de Opel și care a prins doar vreo 3 ani de carieră. Propulsorul francez e rafinat, zgomotul este bine filtrat prin antifonare și trage mult mai hotărât. Mariajul cu transmisia automată e foarte reușit, dacă ignori micile ezitări care apar la viteze foarte mici, când cutia devine, uneori, confuză și nu știe ce să facă. Asta se traduce prin mici șocuri percepute clar la volan. Ținuta de drum este echilibrată, deoarece nu s-a vrut duritate prea mare, ci mai degrabă confort. Totuși, la primul limitator de viteză de pe asfalt remarci că puntea din spate țopăie puțin. Asta nu afectează însă echilibrul general, atunci când începi să înșiri mai repede virajele și vezi că Astra L nu te surprinde cu reacții neașteptate.

Ca alternative la acest motor se poate alege propulsorul PureTech de 130 CP sau, pentru aproape 3000 de euro în plus, PHEV-ul de 180 CP, în versiunea de bază, Edition.

Verdict   –   4 stele

Cu un aspect modern, în linia actuală Opel, noua generație Astra este mult mai atrăgătoare, făcând un salt estetic substanțial. Interiorul e dominat de sistemul Pure Panel, dar operarea acestuia lasă loc de mai bine. Motorul diesel este rafinat, economic și face echipă bună cu transmisia automată, mai puțin la viteze foarte mici.

Text: Dan Damian

DATE TEHNICE

Caroserie: Hatchback compact cu 5 locuri. L × l × h: 4374 × 1860 × 1441 mm. Ampatament: 2675 mm. Portbagaj: 422–1339 l. Rezervor: 52 l

Tren de rulare: Suspensie față MacPherson, spate tip braț tras. Frâne cu discuri ventilate față, discuri pline spate. Direcție servoasistată electric. Pneuri: 225/40 R18

Transmisie: Tracțiune față, cutie automată cu 8 trepte

Motor: Diesel, turbo, L4, 1499 cm3. Putere maximă: 96 kW (130 CP)/3750 rpm. Cuplu maxim: 300 Nm/1750 rpm

Performanțe: 0–100 km/h    10,6 s, Viteză maximă 209 km/h, Consum mediu  4,6 l/100 km

Preț de bază: Opel Astra Ultimate, BlueHDi 130, AT8          33.340 euro

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.