Home Teste Test drive: Peugeot 308 PHEV – Echilibru electric

Test drive: Peugeot 308 PHEV – Echilibru electric

de Dan Damian
Peugeot 308 PHEV

Peugeot a ajuns cu propulsia PHEV și la modelul 308, care face o figură frumoasă la nivelul autonomiei electrice. Test cu Peugeot 308 PHEV.

PHEV-urile sunt cumva la un punct de cotitură, pentru că scopul lor, de a face trecerea la propulsia strict electrică, începe să se dilueze pe măsură ce EV-urile oferă autonomii din ce în ce mai mari. La ezitarea multora în privința viitorului acestui sistem de propulsie contribuie și anumite caracteristici ale PHEV-urilor care te avantajează doar dacă încarci regulat mașina. Ne-a demonstrat-o perfect noul 308 PHEV, cel mai mic model Peugeot cu acest sistem de propulsie.

Peugeot 308 PHEV

308, care, conform strategiei Stellantis, oferă toate tipurile de motorizare (benzină, diesel, PHEV și electrică), este o adevărată apariție în clasa compactă, pentru că francezii au elaborat/complicat atât de mult designul, încât nu are cum să treacă neobservat. Mașina place, este lată, joasă și pare făcută pentru a te bucura de dinamica ei, dar și de toate detaliile altfel cu care francezii au ornat interiorul. Și putem începe de aici, pentru că, imediat ce te așezi pe scaunul bine conturat, comod (certificat AGR), te bucuri de un tablou de bord cu multe detalii, multe culori și celebrul afișaj despre care Peugeot spune că e 3D, dar, de fapt, este unul pe două planuri. A debutat la 208, acum ceva timp, însă e foarte spectaculos și astăzi. Plăcerea dispare când vrei să-l operezi, deoarece francezii au încercat să-l facă cât se poate de complicat. Ca să-l poți seta, ai două opțiuni, apeși diferite butoane și vezi ce se întâmplă sau citești manualul de utilizare, doar că ambele îți iau mult timp într-o lume care încearcă să facă totul cât mai intuitiv. Cu displayul central de 10 inchi, te înțelegi mai bine, ajutat fiind de butoanele virtuale i-Toggles din partea inferioară, dar și aici vezi tendințe clare și deloc necesare de complicare.

Avem însă un sistem plug-in hybrid sub capota mașinii, iar testul nostru a fost axat exact pe eficiența și comportamentul acestuia.

Electric? Foarte bine!

Constructorul francez oferă două variante 308 PHEV, de 180 și 225 CP, iar noi am testat-o pe cea de bază. Avem aici un motor turbo de 1,6 litri, care produce 150 CP și 250 Nm, ajutat de unul electric de 110 CP și 320 Nm. Totalul sistemului? 180 CP și 360 Nm, pentru o mașină de aproape 1,7 tone. Am preluat-o cu bateria de 12,4 kWh (capacitate brută) complet încărcată, moment în care autonomia electrică afișată era de 32 km. Cam puțin față de cei 66 km declarați, dar valorile de început nu sunt întotdeauna relevante, fiind influențate de stilul de condus anterior încărcării. 

Peugeot 308 PHEV

Drumul nostru către locul sesiunii foto a fost doar în regim extraurban, așa că mă așteptam la epuizarea rapidă a bateriei, dar n-a fost deloc așa. Am parcurs exact 62 km până la prima pornire a motorului termic, în condițiile în care viteza medie pe această distanță a fost de 68 km/h. Este adevărat că n-am rulat cu viteza maximă în regim electric, de 135 km/h, o valoare foarte bună și foarte apropiată de cea oficială. Ca la orice PHEV, următorii kilometri (cam 20) i-am făcut cu un consum de 3,8 l/100 km), pentru că bateria păstrează acel buffer specific și permite motorului electric să ajute mult, în special la plecările de pe loc și coasting. Apoi însă, am intrat în oraș, unde 308 PHEV nu mai impresionează din punctul de vedere al eficienței. În trafic lejer, ai șansa să obții 8,4 l/100 km, dar în aglomerație consumul urcă la 10,5, ceea ce demonstrează încă o dată că pierzi mult dacă nu încarci constant bateria. Și încărcarea se poate face doar la curent alternativ, standard cu 3,7 kW. Dacă vrei 7,4 kW, chiar și la versiunea GT testată de noi, trebuie să plătești în plus 356 de euro.

Peugeot 308 PHEV

În rest, 308 PHEV oferă satisfacție la condus în orice regim. Are o masă considerabilă, dar suspensiile sunt solid setate și pretabile rulării dinamice. Nicio obiecție aici, dar temperamentul este domolit de ezitările cutiei automate cu opt trepte, mai ales la accelerările la ieșirea din viraje. Și încă o caracteristică enervantă, poate până te obișnuiești oarecum cu ea, e că trecerea de la frânarea regenerativă la cea mecanică duce la fluctuații mari, pe care le simți evident doar la viteze mici. Pur și simplu, nu prea poți frâna liniar.

Peugeot 308 PHEV

Legat de ce spuneam mai sus, de ce ți-ai lua un PHEV dacă nu faci în așa fel încât să scoți maximul de eficiență din el? Pentru că plătești destul de mult, de la 42.900 de euro pentru versiunea GT, cu aproape 10.000 mai mult decât prețul unui 308 cu motor de 130 CP, cutie automată și același nivel de echipare.

FISĂ TEHNICĂ

Caroserie: Hatchback cu 5 locuri. L × l × h: 4367 × 1852 × 1441 mm. Ampatament: 2675 mm. Portbagaj: 361 l. Rezervor: 40 l

Tren de rulare: Suspensie față MacPherson, spate tip braț tras, cu element torsional. Frâne cu discuri ventilate față, discuri spate. Direcție servoasistată electric. Pneuri: 225/40 R 18

Transmisie: Tracțiune față, cutie automată cu 8 trepte.

Motor termic: Benzină, L4, 1598 cm3. Putere maximă: 110 kW (150 CP)/4250 rpm. Cuplu maxim: 250 Nm/1750 rpm.

Motor electric: Funcție propulsie/generator. Putere maximă 81 kW (110 CP). Capacitate baterie 12,4 kWh (brut). Autonomie electrică 66 km.

Caracteristici de ansamblu: Putere maximă 133 kW (181 CP). Cuplu maxim: 360 Nm.

Performanțe: 0–100 km/h  7,6 s, Viteză maximă 225 km/h, Consum mediu 1 l/100 km

Preț de bază: Peugeot 308 PHEV GT    42.900 euro

Preț de bază cu Rabla Plus: 37.594 euro

Foto: Bogdan Paraschiv

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.