Porsche ne-a invitat la lansarea regională a noului Cayenne, proaspăt restilizat. El apare la șase ani de la debutul pe piață al celei de-a treia generații. Iată ce ar trebui să știi despre el!
Foto: Porsche, Roman Raetzke
În urmă cu 21 de ani, Porsche își extindea oferta cu un SUV care avea să fie primul asemenea model pentru marca din Stuttgart. Debutul primei generații de Cayenne a fost criticat de puriștii mărcii, privit cu îndoială de pasionați, dar primit cu bucurie de cei care căutau un Porsche mai practic.
Cayenne a ajuns, în timp, să se vândă mai bine decât orice alt model din gama Porsche. Sună de parcă a durat foarte mult, nu-i așa? Nu tocmai, pentru că primul SUV al mărcii Porsche a fost un succes comercial. Lucrurile s-au conturat și mai bine odată cu a doua generație, când publicul știa exact ce vrea de la un Cayenne, iar la a treia generație, piața de SUV-uri premium de performanță era deja bine calibrată.
Ce este nou la facelift ?
Anul 2023 a adus un facelift în gama Cayenne, care a schimbat exteriorul și, mai ales, interiorul acestui model. Știți deja că are faruri Matrix LED în standard, o capotă nouă, o bară față redesenată, jante de până la 22 de inchi, precum și culori noi și aripi mai evazate. Schimbările continuă și la posterior, dar nu vorbim doar de cum arată noul Cayenne, ci și de cum merge, căci de asta am și plecat la test drive.
Porsche ne-a pregătit un traseu mai variat decât ne-am fi imaginat în primă fază, incluzând off-road, circuit și conducere pe drumurile publice. Recunoaștem, ne așteptam doar la ultima parte, poate și la o scurtă incursiune pe circuit, dar off-road cu un SUV de 100.000 de euro? Da, se poate, deși vă recomandăm să vă controlați entuziasmul și pofta de aventură cu un reglaj în măsura abilităților dumneavoastră. E mai sănătos așa pentru contul bancar, dacă ne întrebați pe noi.
La interior, facelift-ul a dus la eliminarea aproape completă a butoanelor convenționale în favoarea unei console centrale digitale cu comenzi tactile ce au feedback haptic. Altfel spus, apeși pe zona desenată sub forma unui buton și simți o ușoară vibrație dinspre suprafață, semn că a recepționat comanda ta. Suprafața este finisată într-o nuanță lucioasă de negru, deci va fi nevoie să purtați în mașină o lavetă de microfibră pentru a înlătura ocazionalele amprente de pe aceasta. Totodata, în anumite momente, s-ar putea să constatați că lumina soarelui se reflectă în acea suprafață, însă este o problemă ce ține de unghiul din care vine lumina.
O noutate interesantă la Cayenne facelift este sistemul de calitate al aerului, integrat cu unitatea de navigație, care va ști în permanență dacă treci printr-un tunel, caz în care va activa funcția de recirculare în mod automat. Are și un senzor pentru detecția particulelor fine, alături de sistem de inizare a aerului, deci vei putea să mergi chiar și pe drumuri prăfuite în spatele unui vehicul care scoate fum vizibil și pasagerii să nu resimtă nimic. Doar să îți amintești să nu deschizi geamurile sau trapa.
Subiectul testului nostru a fost Porsche Cayenne S, un model care a renunțat la o unitate cu șase cilindri în favoarea unui V8 biturbo de 4.0 litri, ce asigură 474 CP și 600 Nm. Are un cuplu mărit cu 50 Nm față de predecesorul direct și 34 CP în plus, iar viteza maximă urcă până la 269 km/h. Deci puțin peste dublu față de cât ai voie să conduci legal în România pe autostradă. Sprint-ul de la 0 la 100 km/h se face în 4.8 secunde, iar de asta de poți bucura mai des decât ai putea să faci cu viteza maximă.
Porsche Cayenne facelift 2023: la bord
Odată urcați la bord, constatăm o ambianță familiară, deoarece Porsche a păstrat tușele de design caracteristice, inclusiv contactul în stânga volanului. O schimbareo reprezintă mutarea comutatorului de comandă al transmisiei între ceasurile de bord și unitatea multimedia centrală. Motivul este renunțarea la transmisiile manuale de mulți ani în această gamă, ceea ce elimină necesitatea unui selector de trepte de viteză de dimensiuni mari pentru acest model. A fost preluat un selector electronic, aproape identic cu cel al lui Taycan, dacă nu chiar identic – nu eram cu șublerul la noi de această dată.
Afișajele digitale de la bord sunt de înaltă calitateși au o rezoluție bună, iar felul în care sunt aranjate este unul ergonomic. Sigur, acum nu mai ai multe butoane cărora să le memorezi poziția pe consola centrală, trebuie să îți aduci aminte cu aproximație unde să apeși, ceea ce poate deveni obișnuință după câteva zile sau săptămâni la bordul noului tău Cayenne. Vestea bună este că au fost păstrate mici comutatoare pentru anumite funcții, iar acestea au butoane fizice, deci toată lumea ar trebui să fie fericită.
Este un design mai puțin aglomerat, dar toate funcțiile disponibile trebuie să fie accesate cumva și deodată ne bucurăm că nu a fost abordată o soluție de tip Tesla. Știți voi, ecran central mare și toate comenzile abordate direct acolo…
În materie de calitate percepută și spațiu, Cayenne se simte în continuare la fel de spațios cum îl știam, iar calitatea materialelor de la bord este demnă de numele de pe siglă. Ca de obicei, dacă vrei ceva în plus, Porsche poate să livreze acel ceva, iar posibilitățile de personalizare sunt aproape nelimitate.
Timp să ai să aștepți livrarea comenzii, că personalizat se poate face fără nicio problemă: vopsea caroserie la comandă, cusături într-o anumită nuanță, îmbrăcarea unor elemente într-un anume tip de piele, până și comandarea unui ceas personalizat cu un cadran care imită modelul jantelor și are același tip de piele ca în mașină – toate aceste lucruri sunt posibile cu Porsche Exclusiv Manufaktur.
Exemplarul testat de noi avea o configurație mai convențională, cu o singură nuanță exterioară, una închisă, iar interiorul era și el într-o singură nuanță și cu cusături în aceeași culoare cu restul tapițeriei. Aceasta este soluția optimă dacă vrei livrarea cât mai rapidă și o valoare de revânzare care nu va depinde de potrivirea între gusturile tale, moda de astăzi și de mâine și dorințele potențialilor clienți.
Din punctul de vedere al tehnologiei, în ciuda complexității inerente a noului model, ai nevoie doar de câteva clipe ca să te prinzi ce ai de făcut la bord – asta dacă ai mai mers recent cu un Porsche fabricat în ultimii câțiva ani sau măcar cu un model comparabil de la o altă marcă. Ergonomia specifică modelelor germane este prezentă și aici, chiar se simte o logică aplicată cu succes.
Trebuie să notăm și faptul că varianta facelift a celei de-a treia generații Cayenne implică și un ecran tactil dedicat pasagerului din dreapta. Acest ecran are o diagonală de 12,3 inchi, dar nu era pe niciunul dintre vehiculele de test prezente la eveniment. Pasagerul poate să urmărească filme sau altfel de conținut media în timp ce vehiculul se află în mișcare. Poziționarea ecranului nu îi permite șoferului să urmărească nimic, deci este perfect legal atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii.
Off-road cu Porsche Cayenne facelift 2023
Porsche ne-a invitat în ograda proprie pentru partea de off-road a testului nostru, sub forma unui traseu organizat pe situl unei foste baze militare din Leipzig. Am experimentat rularea pe o suprafață înclinată, cu o înclinare de 20 de grade, urcarea și coborârea dealurilor artificiale ce ne lăsa cu cerul liber în față, respectiv în retrovizoare, iar totul s-a făcut cu o lejeritate de invidiat. Desigur, am avut un atu aici: oamenii de la Porsche aveau o persoană care să urmărească manevrele și să ne transmită informații în timp real despre ce trebuie să facem, iar asta este o practică devenită standard la orice ieșire în offroad între pasionații fenomenului.
Tocmai de aceea, subliniem ideea de a nu vă aventura pe teren accidentat când sunteți singur sau când ați pornit la drum cu o singură mașină. O situație gestionată cu lejeritate dacă aveți pe cineva să vă ghideze la coborârea într-o ravenă sau la urcarea unui deal abrupt poate fi extraordinar de periculoasă dacă sunteți singur, nu cunoașteți terenul și vă aventurați fără nicio pregătire prealabilă.
Recunosc, am fost chiar relaxat, inclusiv la traversarea unui vad de apă, deoarece eram conștient că eram totuși pe un teren pregătit de compania respectivă și că traseul fusese deja probat înainte să ne fie propus. Altfel, o aventurare similară prin virarea pe un drum de pământ ce duce spre o pădure și apoi spre un râu? Se poate face, dar numai cu o persoană experimentată care să ghideze șoferul de afară folosind o stație de emisie-recepție.
La nivel tehnic, facelift-ul lui Cayenne implică o suspensie pneumatică ce poate asigura o gardă la sol mai mult decât generoasă pentru clasă, precum și moduri de rulare specifice unor tipuri de suprafețe: nisip, noroi, pietre, etc. Niciunul dintre acestea nu poate să înlocuiască grija și experiența din viața reală, însă, dar îți vor face viața mai ușoară. Atenție și la anvelopele alese, deoarece acestea dictează pe ce suprafețe se va simți cel mai bine mașina.
Pe circuit cu Porsche Cayenne facelift
Cel mai probabil, majoritatea proprietarilor de Cayenne, fie el S, cu sau fără facelift și indiferent ed puterea totală, nu vor aborda rularea pe circuit. Dacă ar face acest lucru, ar constata că V8-ul biturbo din dotarea acestui model asigură un cuplu sănătos, numai bun să te scoată din viraje și să te împingă mai departe cu încredere.
Călcat la maximum pe coadă în modul Sport, Cayenne S rămâne previzibil în reacții și plăcut în conducere. Sigur, vei resimți masa sa atunci când frânezi pentru un viraj strâns, dar nu se poate lupt nimeni cu legile fizicii și să iasă învingător.
Cayenne face o figură frumoasă aici, reușind să meargă acolo unde îi ceri, când îi ceri, dacă ai știut cum să ceri. E un mare dacă acolo, dar face toate aceste lucruri dacă te încăpățânezi să intri pe circuit cu un SUV de peste două tone. Da, se poate, va fi destul de rapid, însă nu prea are foarte mult rost, nu?
În orice caz, ai putea spune că trage de toți caii din dotare și că poate intra lejer în top trei SUV-uri premium la capitolul dinamică și să rămână pe podium fără griji.
Probă de drum cu Porsche Cayenne facelift
După toate cele de mai sus, ne-am răcorit cu un pahar cu apă și am urcat în același Cayenne S cu care rulasem pe circuit și am plecat pe drumurile publice din preajma facilității Porsche din Leipzig. Aici, am remarcat o mașină confortabilă și liniștită, care poate să obțină un consum mixt de 10 litri la sută fără să faci vreun efort deosebit, chiar dacă o conduci pe o secțiune (scurtă, dar fără restricție) de autostradă, precum și prin orașe mici și pe drumuri naționale.
Sunt convins că aș fi putut să obțin un consum mixt care să fie prezentat sub forma unei singure cifre, iar asta fără eforturi deosebite, dar asta însemna să îmi refuz mici reprize de accelerare puternică la ieșirea din localități, precum și un mic stint pe o secțiune fără limită de viteză de pe celebrul autobahn. Probabil că dacă aș fi parcurs acel traseu zilnic, după o vreme aș fi reușit să duc consumul la mai puțin de două treimi din rezultatul de mai sus.
Suspensia lucrează fără niciun sunet, așa cum ne-am și aștepta, iar ruliul și tangajul sunt doar noțiuni de care ai auzit cândva, nu fenomene resimțite la bord. Direcția are o cursă scurtă, dar suficient de cuprinzătoare încât să poți face o întoarcere în 3-4 mișcări dacă navigația te-a dus din greșeală la o fundătură într-un mic orășel din Germania. În rest, vei primi informații clare de la trenul de rulare cu privire la ce se întâmplă cu roțile, fără să fii zdruncinat pe scaun sau să percepi vibrații în volan.
Frânele sunt și ele de înaltă clasă, așa cum deja aflasem în urma incursiunii pe circuit. Degeaba ai sute de cai sub capotă dacă nu ai frâne bune, îți va fi frică să accelerezi, dar cu Cayenne facelift nueste o problemă, cum nu a fost nici la generațiile precente. Abordarea unor jante de 22 de inchi diametru va duce la mult de lucru pentru suspensii pe drumurile extraordinar de denivelate din România, spre exemplu bulevardele pline cu capace de canal și șine de tramvai care nu-s la linie cu șoseaua, dar mașina nu are nicio vină aici, poate doar decizia alegerii celor mai mari jante din gamă într-un oraș plin cu denivelări.
Cu alte cuvinte, mergi la fel de confortabil ca într-un alt SUV premium comparabil, fără să urle din toți rărunchii faptul că este un Porsche. Cayenne prezintă deja o anumită felie a experienței Porsche, iar aceasta, împreună cu noua divizie electrică a companiei, pot coexista cu modelele de pasionați fără ca nimeni să se simtă jignit de asociere. Nu ai de ce, pentru că noul Cayenne rulează cu încredere și confort, indiferent de suprafața pe care este condus. Ceea ce este încurajator și te face să te bucuri și mai mult de mașină.
De la 92.225 euro
Pe piața din România, Porsche Cayenne facelift pleacă de la 92.225 euro cu TVA inclusă. Modelul Cayenne S, adică varianta testată de noi în Germania, are un preț de pornire de 110.881 euro cu TVA inclusă. Exemplarul testat avea și numeroase opționale, așa că prețul său de listă era apropiat de 140.000 de euro în Germania. Pentru o configurație mai apropiată de preferințele dumneavoastră, ar fi indicată o vizită în configuratorul Porsche, direct pe site-ul producătorului.
În raport cu vărul îndepărtat de platformă tehnică, dar nu atât de îndepărtat – V8-ul lui Cayene S este împărțit cu Lamborghini Urus, vorbim despre un adevărat chilipir. Mai ales dacă vrei ceva care să fie mai discret decât un Lamborghini, dar cu performanțe și capacități apropiate. La final de zi, este un SUV de la Porsche, iar felul în care merge, precum și cât costă, se reflectă în ceea ce primești pentru prețul cerut.
Porsche Cayenne | Cayenne | Cayenne S | Cayenne E-Hybrid |
---|---|---|---|
Motor/nr. cilindri | L/6, turbo | L/6, turbo | V/8, bi-turbo |
Cilindree (cmc) | 2995 | 3996 | 2995 |
Putere /turație kW (CP)/rpm | 260 (353)/5400 | 349 (474)/6000 | 224 (304)/5400 |
Cuplu maxim/turație (Nm/rpm) | 500/1450 | 600/2000 | 420/1400 |
Motor electric | |||
Putere/cuplu (CP/Nm) | 176/460 | ||
Puere maximă ansamblu kW (CP) | 346 (470) | ||
Cuplu maxim ansamblu (Nm) | 650 | ||
Lungime × lățime × înălțime mm | 4930 x 1983 x 1697 | 4930 x 1983 x 1697 | 4930 x 1983 x 1697 |
Ampatament (mm) | 2895 | 2895 | 2895 |
Volum portbagaj (l) | 772-1708 | 772-1708 | 627-1563 |
Capacitate baterie net/brut (kWh) | 21,8/25,9 | ||
Accelerație 0–100 km/h (s) | 6,0 | 5,0 | 4,9 |
Viteză maximă (km/h) | 248 | 273 | 254 |
Consum mediu WLTP (l/100 km- kWh/100 km) | 10,8 | 12,4 | 1,5 - 28,7 |
Preț de bază (euro cu TVA) | 92.225 | 110.882 | 106.591 |