Renault este în plină ofensivă pe frontul electric. Și noul Renault Scenic E-Tech o conduce, cu o nouă imagine și altă abordare la nivel tehnic.
Sunt mai puțin de două săptămâni de când am avut un prim contact (static) cu Renault 5, înlocuitorul lui Renault Zoe. Acum, însă, am condus noul Renault Scenic E-Tech, care marchează o nouă etapă în evoluția francezilor către mobilitatea electrică. Și… Scenic E-Tech este genul de mașină care îți dă încredere în noua realitate a mobilității. Din mai multe motive.
După o serie de încercări (Zoe fiind cea mai de succes), Renault trebuie să ajungă la un anumit nivel. A făcut-o cu Megane E-Tech Electric, dar trebuia mai mult. Și acest “mai mult” se numește Scenic E-Tech Electric. Ok, nu mai discutăm despre faptul că noi asociem Scenic cu o serie de monovolume spațioase și definitorii pentru segment. Pur și simplu am ajuns în faza în care MPV-urile au murit, înlocuite fiind de SUV-uri. Doar că Renault a renunțat la MPV-uri și a transformat Scenic într-un altfel de model, electric, dar diferit.
Îl știam, îi știam și prețurile, doar că acum l-am și condus. În Spania, în jurul orașului Malaga, pe autostradă, dar și pe drumuri secundare. Exact așa cum ar trebui testat un model electric, foarte sensibil la nivelul temperaturii. Din fericire pentru el, temperatura a fost optimă, cam 21 grade Celsius, tocmai de aceea am obținut și niște valori de consum și autonomie impresionante.
Dar, revenind la început, Renault Scenic E-Tech impresionează încă de la primul contact, pentru că arată (oarecum) ca un concept. Sofisticat, hight-tech, dominat la partea frontală nu doar de farurile (LED) înguste, ci și de luminile de zi, sub forma unor bare orizontale LED, defazate în partea superioară. Când vezi prima dată profilul mașinii observi în primul rând mânerele timp pop-up ale portierelor. Frumos, tehnic, dar dacă lași cartela (apropo, este aceeași cartelă pe care o știm de mulți ani, fiind un model mai special, mă așteptam să fie o schimbare la acest capitol) în interior, mânerele sunt retrase și trebuie să apeși pe partea mai mică pentru a putea acționa mânerul principal. Frumos este și cum designerii au ridicat, către spate, linia inferioară a portierelor pentru a se întâlni cu cea descendentă a plafonului. Se simte, vizual, ca o linie dinamică.
În spate, la fel, linii drepte, puternice, cu stopuri împărțite între aripi și hayon, cu semnătura luminoasă sub form literei Y, dar mai stilizată decât la Dacia.
Renault Scenic E-Tech electric este oferit în șase culori de caroserie: Flame Red, Night Blue, Star Black, Glossy Schist Grey, Satin Schist Grey (exclusiv pentru versiunea Esprit Alpine) și Pearl White. În funcție de nivelurile de echipare, se poate opta pentru versiunea bi-ton, prin diferențierea culorii plafonului și montanților de restul caroseriei cu Star Black sau Matt Schist Grey. Observați și jantele de 20 inchi, model Oracle, din aluminiu, care sunt echipate cu „add-ons” care reduc suprafața de admisie a aerului și oferă un plus de aerodinamică.
Înainte să conduc mașină, mă așteptam la aceeași planșă de bord cu cea a lui Megane E-Tech Electric. Seamănă, dar are diferențe notabile. Ok, avem același tabloul de bord digital de 12,3 inchi, plasat pe aceeași suprafață cu display-ul central vertical, de 12 inchi, acestea fiind despărțite de o gură de aerisire. Grafica tabloului de bord este diferită de cea a lui Megane E-Tech și are un afișaj care amintește mai mult de cel a noului Renault 5. Evident, rulează tot Google Automotive și încă la un nivel și mai bun. Nu mai este vorba că setezi o destinație și îți arată (destul de corect) cu ce procent din baterie ajungi la destinație. Mai mult, în funcție de nivelul de încărcare al bateriei, îți arată stațiile de pe parcurs și, dacă alegi una, sistemul va avea grijă să precondiționeze bateria astfel încât, la stație, să tragă energie cu puterea maximă (a mașinii sau a stației).
În rest, selectorul transmisiei este tot pe coloana de direcție, volanul are aceleași comenzi ca la Megane E-Tech, iar în consola centrală ai un spațiu de depozitare destul de mare, plus două porturi USB-C. Nici aici nu mi-a plăcut pad-ul de încărcare wireless pentru telefon, pentru că nu poți urmări ecranul telefonului și trebuie să-l strecori cumva sub display-ul central.
În schimb, nu prea ai cum să critici scaunele. În afară de faptul că au o tapițerie “caldă” vizual, din material reciclate, sunt comode și au o bună susținere laterală. În spate, ai spațiu al discreție. Ca să avem un ordin de mărime: dacă șoferul are peste 1,9 metri, poți sta în spatele lui chiar dacă ai aceeași înălțime. Scenic E-Tech este un model de clasă compactă, adică are 4,47 metri lungime (Megane E-Tech are 4,2 metri), dar spațiul platformei AmpR Medium EV (fostă CMF-EV) este folosit la maxim pentru spațiu. Se vede și la nivelul portbagajului: 545 litri, cu 13 litri mai mult decât oferă VW ID.7 la cei aproape 5 metri ai săi.
Al lăsat al urmă ce mai high-tech chestie a noului Scenic E-Tech. Plafonul Solarbay. Este un plafon panoramic, electrocromatic. Adică lângă oglinda retrovizoare ai un buton de la care, în mod normal, ai comanda deschiderea plafonului/trapei. Aici, însă, plafonul este fix, nu se deschide (și salvează cam 6 kg pentru că nu are șine și motoare electrice). Butonul comandă însă opacizarea plafonului. Se face rapid, pe segmente, într-un proces destul de spectaculos, dacă-l privești atent. Cert este că, în mai puțin de 10 secunde poți transforma plafonul transparent într-unul opac. Tehnologie.
Două motorizări, două baterii
Renault Scenic E-Tech este oferit, la bază, cu un motor de 170 CP și 280 Nm, împreună cu o baterie de 60 kWh (brut), care ar trebui să asigure o autonomie de 430 km. Noi am testat, însă, versiunea de vârf, adică 218 CP/ 300 Nm (același motor de la Megane E-Tech), cuplat cu o baterie de 87 kWh (brut). Mare capacitatea bateriei și impresionantă autonomia oficială: 625 km. Aici sunt mai multe de spus. În partea stângă a tabloului de bord poți afișa ceea ce francezii numesc Autonomy Widget. Aici, într-o formă grafică sugestivă, ai trei valori principale: autonomia de moment, cea obținută în funcție de stilul de condus. La orice încărcare maximă a bateriei această valoare va fi de 625 km în cazul configurației noastre. Este valoarea WLTP și este afișată pentru că există o directivă care obligă producătorii să afișeze autonomia oficială. Evident, după e pleci, această valoare scădea mai mult sau mai puțin, în funcție de stilul de condus. Apoi ai o altă valoare, care-ți apreciază autonomia în cazul în care, atunci, intri pe autostradă și conduci cu 120 km/h (limita de viteză pe autostrăzi, în Spania). La mașina noastră aceasta este de 320 km. Apoi o altă valoare, calculată dacă ai conduce în oraș, iar aici vezi cifre mari, de genul 580 km când autonomia totală este de 625 km.
Renault Scenic E-Tech nu este vreo sportivă cu cei 218 CP ai săi. Dar este dinamică, accelerează bine, te fixează (dar nu te lipește) în scaun și nu-ți dă senzația că ai vrea mai mult. Nu înțeleg de ce nu are un mod one-pedal. Are patru moduri de recuperare a energiei (le setezi din padelele de pe volan), dar modul 4 nici măcar nu-ți dă senzația de one-pedal. Am mers în mai multe regimuri de viteză și stiluri diferite, dar la temperaturile din Malaga, orice regim (decent) a arătat că poți parcurge peste 500 km cu bateria de 87 kWh. Foarte bună impresie la acest capitol.
Mașina nu este exagerat de grea, are sub 2 tone cu bateria mare, așa că este echilibrată pe drum. Are stabilitate bună, direcție mai dinamică decât m-am așteptat, și te lasă să te joci pe viraje. Este și confortabilă, foarte confortabilă, iar suspensiile le auzi doar când mergi mai repede pe denivelări medii ale asfaltului.
Apropo de baterie. Sunt 20 de centre în Europa în care se pot schimba celule ale bateriei, în cazul (foare puțin probabil, au spus cei de la Renault) în care apare o problemă. În România, doar unul: cei de la Auto Cobălcescu sunt acreditați pentru o astfel de operațiune.
Prețurile sunt deja cunoscute: de la 39.900 euro (Evolution, motor de 170 CP și baterie de 60 kWh ), trecând pe la Techno (218 CP, baterie de 87 kWh) cu preț de pornire de 45.500 euro și ajungând la Esprit Alpine cu 47.500 preț de pornire.