Home Teste Test drive: Toyota bZ4X – Calm japonez

Test drive: Toyota bZ4X – Calm japonez

de Dan Damian
Toyota bZ4X - test drive

Primul model electric de serie de la Toyota, noua Toyota bZ4X, este un melanj de avangardism și clasic împachetat în eficiență sustenabilă.

De ce a întârziat atât de mult cu un EV, dacă tot sunt, de mulți ani, campionii hibrizilor? Cam asta spune publicul în fața primului model EV produs de Toyota. Este o undă de reproș evident combinat cu ceva neîncredere. Adevărul e că Toyota, ca grup, a abordat mereu o strategie precaută, dar care n-a dat greș, iar exemplul cu hibridizarea generalizată a gamei o dovedește din plin. Când auzi Toyota, te gândești imediat la eficiență și la propulsie hibridă, considerată de mulți cea mai bună din industrie, pentru simplul motiv că japonezii au cea mai mare experiență în acest domeniu. Și continuă să inoveze și să testeze, însă fără să facă din asta un eveniment public. Sunt și destul de avansați în ceea ce privește următorul pas al electricelor, adoptarea bateriilor Solid State, le și folosesc (experimental), dar nu le vor introduce la scară mare în EV-uri decât atunci când vor amortiza costurile de dezvoltare, pentru a nu face un salt uriaș de preț, care să le îndepărteze rapid clienții.

Toyota bZ4X - test drive

Acum, Toyota a considerat că a venit momentului primului model electric al mărcii, Toyota bZ4X, pe care nu l-au vrut adaptat, ci construit pe platformă dedicată. Aceasta se numește e-TNGA (Toyota New Global Arhitecture) și este dezvoltată împreună cu Subaru. Numele primului model care rulează pe această platformă este destul de complicat, Toyota bZ4X (de la beyond Zero), dar pare și destul de sec în nomenclatorul denumirilor de la Toyota.

Toyota bZ4X - test drive

Mașina, în schimb, a fost desenată pentru a atrage atenția și a da un impuls designului mai tehnic al viitorului. Nu prea ai cum să o confunzi, deoarece are elemente distinctive puternice. Printre acestea, farurile înguste, a căror pleoapă pare pe jumătate închisă, dar și aripile frontale acoperite cu plastic pe negru, care dau un aspect mai dur, mai all-terrain bZ4X-ului, împreună cu protecțiile din partea inferioară a caroseriei. Nici spatele nu ai cum să-l confunzi, în special datorită celor două linii ale stopurilor, cea inferioară împinsă până aproape de pasajul roții din spate. Iar dacă vreți și un pic de agresivitate, vedeți cât de mult sunt scoase în exterior cele două panouri laterale al eleronului de deasupra lunetei. Bine, aici este vorba mai mult de aerodinamică, nu de design dinamic. Și să știți că mașina e mai mare decât pare în poze, având 4,69 metri lungime, și vom vedea cum a utilizat constructorul japonez ampatamentul de 2,85.

Clasic și avangardist

Clienții mărcii sunt foarte fideli și apreciază ușurința de operare a tuturor modelelor constructorului japonez. Aici, Toyota a avut o dilemă, trebuind să-i satisfacă neafectând familiaritatea cu interiorul și operarea, dar și să vină cu inovații la primul model electric. S-a descurcat foarte bine în ambele privințe. Pe de o parte, a păstrat butoanele fizice mari, foarte ușor de identificat și acționat, pe de altă parte a instalat un tablou de bord neconvențional. Displayul acestuia este plasat departe de șofer, aproape de baza parbrizului și îl vezi pe deasupra volanului cu diametru (foarte) mic. Îți dă oarecum impresia că ești la manșa unei aeronave, cu atât mai mult cu cât cadrul care conduce privirea către display e consistent. Apropro de manșă, poate vă amintiți că Toyota bZ4X a fost prezentat inițial cu volan în acest stil. Arăta spectaculos, dar deocamdată nu poate fi oferit din cauza lipsei de legislație, în condițiile în care presupune lipsa legăturii mecanice dintre volan/manșă și caseta de direcție. Revenind la displayul tabloului de bord, acesta afișează informațiile esențiale, este foarte aerisit, foarte ușor de urmărit. Și pentru că este stil flotant, plasat mult în spate, ține loc și de head-up display. Imediat din spatele volanului, de pe butuc, te privește mereu o bandă neagră, care ascunde senzorii de monitorizare a atenției șoferului, și aceștia sunt mereu la post – siguranță înainte de toate.

Toyota bZ4X - test drive

Displayul central generos are o rezoluție foarte bună (la fel și camerele video față/spate), dar nu e aglomerat cu informații. Apreciezi cu atât mai mult această lejeritate în a urmări diverse informații atunci când vii dintr-o mașină cu multe informații pe același ecran, chiar dacă sunt bine structurate.

Pe consola centrală, avem schimbătorul rotativ al transmisiei, simplu, eficient, nici nu trebuie să-l privești ca să știi ce faci, plus butonul de Parking, dar și butonul pentru parcare automată, parcare pe care n-am reușit s-o conving să funcționeze pe străduțe înguste, cu mașini pe ambele părți. Tot aici, găsim butoanele Eco și Snow. bZ4X nu are buton Sport, nu are nevoie, fiind suficient de rapid în modul normal de rulare.

Toyota bZ4X - test drive

Planșa de bord este îmbrăcată în mare parte în material textil, ceea ce aduce o anumită căldură vizuală interiorului. Nu există torpedou, în locul lui fiind integrată în bord pompa de căldură. Pe de altă parte, ai mult spațiu sub consola înaltă dintre scaune și un generos spațiu compartimentat găsești și în cotiera centrală.

Dacă vreți să criticați ceva la acest model, în niciun caz nu va fi spațiul. Toyota bZ4X are aproape 4,7 metri și un ampatament de 2,85, iar în spate, locul pentru genunchi este foarte mare. Atât de mare, încât, indiferent ce înălțime ai, nu poți să nu te gândești că e prea mare.

Portbagajul de 452 de litri, cu gura de încărcare foarte generoasă, are loc pentru cabluri sub podea și ar trebui să satisfacă aproape orice nevoi la acest capitol.

Propulsie matură

Toyota bZ4X nu are legătură cu sportivitatea, ci mai presus de toate cu eficiența. Are baterie cu o capacitate brută de 71,4 kWh, care alimentează motorul de 204 CP și 265 Nm. Exact ce trebuie pentru a avea satisfacția unei mașini rapide, dar care nu te bruschează când strivești accelerația, ci urcă rapid (0–100 km/h în 7,5 secunde ) și progresiv până la 160 km/h. Te face să te simți calm și în siguranță la volan. În plus, deși am testat versiunea cu un singur motor (tracțiune față), garda la sol și pneurile de iarnă îți permit lejer să ieși de pe șosea. Spuneam că nu este un model sportiv, ci rapid, și exact asta simți și când vrei să înșiri viraje mai strânse. bZ4X este axat pe confort și rulare rapidă, nu-i plac neapărat manevrele bruște, în viteză. În schimb, te răsfață cu un confort foarte bun, pentru asta fiind setat în primul rând.

Toyota bZ4X - test drive

Dar autonomia? Ați observat că bateria este cumva în media segmentului, suficient de mare cât să asigure o autonomie de 450 km, conform fișei tehnice. Noi am mers 250 km și mai puteam parcurge încă 100, asta în condiții de rulare preponderent extraurbană, în urcare, la temperaturi nu chiar prietenoase cu bateriile. Oricum, pentru a maximiza autonomia poți cupla modul Eco și funcția de rulare One Pedal (ambele de pe consola centrală). Așa ajungi la consumuri de 18 kWh/100 km în extraurban și cam 26 în oraș. Ce am apreciat aici este modul foarte realist în care sistemul îți afișează autonomia. Se adaptează rapid la schimbările de ritm și nu ai surpriza să vezi cum kilometrii estimați dispar într-un mod alarmant, asta pentru că sistemul ține cont inclusiv de consumul instalației de climatizare. Cuplarea sau decuplarea acesteia, pornirea încălzirii în scaune, toate sunt imediat calculate, iar autonomia, ajustată instantaneu.

Puterea maximă de încărcare a bateriei este de 150 kW (0–80% în 30 de minute), dar Toyota n-a intrat în clubul producătorilor care permit încărcare AC la 22 kW, așa că trebuie să te mulțumești cu 11.

Prețul de bază al acestei configurații tehnice este de 50.085 de euro (versiunea Dynamic) și poate ajunge la 58.375 cu cea mai bună echipare, Luxury Style. Dacă vrei tracțiune integrală, plătești între 2000 și 3000 de euro, în funcție de nivelul de echipare.

Text: Dan Damian

DATE TEHNICE

Caroserie: SUV cu 5 locuri. Lungime × lățime × înălțime: 4690 × 1860 × 1650 mm. Ampatament: 2850 mm. Masă proprie: 2045 kg

Tren de rulare: Suspensie față MacPherson, spate paralelogram deformabil, arcuri elicoidale, frâne cu discuri ventilate față/ spate, pneuri față/spate 235/50 R 20

Transmisie: Tracțiune față, cutie cu raport fix

Propulsie: Motor electric, putere 150 kW (204 CP), cuplu maxim 265 Nm. Capacitate brută baterie: 71,4 kWh. Încărcare maximă: 11 kW la AC, 150 kW la DC

Performanțe: 0–100 km/h    7,5 s, Viteză maximă 160 km/h, Consum mixt (WLTP)  16,7 kWh/100 km

Preț de bază: Toyota bZ4X 150 kW FWD Luxury Style  58.375 euro/47.967 euro, cu Rabla Plus

Foto: Bogdan Paraschiv

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.