Capacitate dublă a bateriei și sistem Google Automotive. Două avantaje care fac din cea mai mare berlină Volvo un punct de atracție pentru cei care nu văd doar SUV-uri în fața ochilor.
S90, berlina de clasă medie a constructorului suedez, este în a doua parte a carierei, pentru că a fost lansată acum șase ani. Dacă ar fi să ne luăm după media de viață a unei generații, la nivelul industriei, este chiar la final de carieră. Dar nu-i așa, pentru că S90 este un model cât se poate de actual. Acum.
Prima versiune PHEV a lui S90 a fost lansată în 2018 și caracteristicile sale nu sună rău nici în prezent. Avea același motor de 2 litri, ajutat de un motor electric și baterie de 9,2 kWh (brut), care-i permitea autonomie electrică, oficială, de 57 km. Se poate mai mult, și-au spus suedezii, așa că pur și simplu au dublat capacitatea bateriei, care a ajuns acum la 18,8 kWh (brut), în timp ce autonomia electrică din fișa tehnică indică 90 km.
Un salt important, care pune berlina celor de la Volvo chiar lângă performanțele celor mai noi modele PHEV din segmentul premium.
Nu este doar atât, s-a umblat puțin și la motorizări. Propulsorul pe benzină, al lui Volvo S90 T8 Recharge dezvoltă 317 CP (- 3 CP), dar cuplul ajunge la 430 Nm (+ 30 Nm). Evoluția motorului electric, care antrenează puntea spate, este și mai incisivă. Acesta dezvoltă acum 145 CP (+ 57 CP), astfel că totalul sistemului ajunge la 455 CP (+ 47 CP). Este cea mai puternică motorizare Volvo din prezent.
Am luat mașina cu bateria plină și am urmat punctul de interes al oricărui PHEV – cât merge electric? În meniul sistemului multimedia poți opta între patru moduri de rulare: Hybrid, Power, Pure și Constant AWD. Am rulat în Hybrid, mod care ar trebui să găsească cea mai bună formulă la nivelul eficienței. O și face, favorizând propulsia strict electrică, dacă nu accelerezi puternic și nu ajungi la peste 120 km/h. Astfel, am rulat 65 km în acest mod, până am epuizat energia din baterie, în condițiile în care am mers cu climatizarea și ventilația în scaune pornite. Pe această distanță, computerul de bord arăta și un consum de benzină de 0,8 l/100 km (exact valoarea oficială a consumului mediu). Cred că se poate și mai mult, în oraș, la viteze ceva mai mici, pentru că traseul nostru a fost în mare parte extraurban, la viteze legale.
Google Power
Cu ocazia trecerii la o baterie mai mare, PHEV-ul suedez a primit și sistemul Google Automotive. Am mai spus-o, mi se pare cea mai bună variantă posibilă, indiferent ce sistem de operare ai pe telefon. Google Maps și atât, nu-ți trebuie mai mult pentru navigare. Pe centrul tabloului de bord ai indicațiile pas cu pas, pe display-ul central vertical poți afișa alte informații. Meniul este foarte simplu, intuitiv, curat, dar tot nu m-am împăcat cu setarea digitală a climatizării. Oricum, o lecție de ergonomie acest meniu.
Interiorul este pur și simplu… altfel. Inspiră bun gust și calm, o atmosferă nordică foarte plăcută. La aproape 5 metri lungime, S90 oferă spațiu amplu în habitaclu, dar volumul portbagajului a scăzut de la 500 litri la 461 litri după amplasarea noii baterii.
Și la rulare modelul suedez este o plăcere în sine. Silențios, aproape întotdeauna auzi doar zgomotul pneurilor, foarte discret și motorul termic la turație mare. Accelerațiile sunt foarte rapide atunci când bateria este plină, dar chiar și după ce ai epuizat-o, S90 păstrează întotdeauna o dinamică impresionantă. Cu bateria goală, pe autostradă, rulezi cu circa 8,7 l/100 km la 140 km/h. Tot în această situație poți să încarci și bateria, dar nu știu de ce ai vrea să faci asta. Consumul crește semnificativ și nu obții mare lucru având în vedere capacitatea acesteia. Ca la orice PHEV, indicat este să încarci acasă, la priza normală, sau cu ajutorul unui wallbox. Partea mai puțin bună este că S90 T8 Recharge nu trage cu mai mult de 3,6 kW. Chiar și așa, poți încărca în fiecare zi pentru a putea merge doar electric, dacă nu ieși din oraș și te încadrezi în aproximativ 70 km zilnic.
Verdict: 4,5 stele
Volvo S90 T8 Recharge este genul de mașină te care te bucuri la drum lung, unde ai confort și performanțe dinamice foarte bune, cu un consum mai mult decât decent, atunci când rulezi în modul hybrid, cu energie în baterie. Pe autostradă consumă mai mult, dar poți face o medie excelentă la pachet cu rularea în oraș, dacă ai grijă să încarci constant bateria.
FISĂ TEHNICĂ
Caroserie: SUV cu 5 locuri. L × l × h: 4969 × 1879 × 1440 mm. Ampatament: 2941 mm. Portbagaj: 461 l. Rezervor: 60 l
Tren de rulare: Suspensie față/spate paralelogram deformabil. Frâne cu discuri ventilate față, discuri spate. Direcție servoasistată electric. Pneuri: 245/45 R 18
Transmisie: Tracțiune integrală, cutie automată cu 8 trepte.
Motor termic: Benzină, L4, 1969 cm3. Putere maximă: 233 kW (317 CP)/5800 – 6100 rpm. Cuplu maxim: 430 Nm/4500 rpm.
Motor electric: Funcție propulsie/generator. Putere maximă 107 kW (145 CP). Capacitate baterie 18,8 kWh (brut). Autonomie electrică 90 km.
Caracteristici de ansamblu: Putere maximă 335 kW (455 CP). Cuplu maxim: nc.
Performanțe: 0–100 km/h 4,7 s, Viteză maximă 180 km/h, Consum mediu 0,8 l/100 km
Preț de bază Volvo S90 T8 Recharge 73.260 euro/Preț de bază cu Rabla Plus 67.933 euro
Foto: Bogdan Paraschiv