Home TesteContact Test Fiat 500e: Bella Italia

Test Fiat 500e: Bella Italia

de Răzvan Măgureanu
test Fiat 500e

Simbolurile nu au vârstă, și de aceea Fiat 500 a avut cicluri lungi de viață. După 13 ani, noua generație Fiat 500e este disponibilă exclusiv în versiune electrică și se conduce la fel de atrăgător precum arată.

Foto: Bogdan Paraschiv, Alin Ionescu

Sophia Loren, Marcello Mastroiani, Luciano Pavarotti, Leonardo da Vinci, Fiat 500 sunt simboluri ale Italiei. În crizele economice din secolul trecut, când Fiat a trecut prin momente grele, cineva spunea: „Fiat nu poate da faliment niciodată, pentru că Fiat ESTE Italia“.

Italienii nu au fost printre premianții și pionierii noii ere electrice. De fapt, au fost chiar printre ultimii. De abia anul trecut au apărut versiunile PHEV pentru Compass și Renegade, precum și mild hybridul Fiat 500. Însă nicio mașină nu se potrivește mai bine decât Fiat 500 pentru propulsie electrică. Pentru că Fiat 500 e conceptul ideal al mașinii de oraș: mică, compactă și agilă, perfectă pentru a se strecura pe străduțele mici și întortocheate din marile și micile orașe italienești, dar nu numai. Și iată că, după 13 ani, Fiat s-a decis: noul Fiat 500e este doar electric și se va produce la uzina Mirafiori, din Torino, capacitatea de producție fiind de 80.000 de unități pe an.

test Fiat 500etest Fiat 500etest Fiat 500etest Fiat 500etest Fiat 500etest Fiat 500e

Fiat 500e e pe o platformă total diferită de 500

Să lămurim totuși ceva: generația veche se vinde în continuare cu vechiul motor 1.2 Fire de 69 CP și cu modernul mild hybrid de un litru în trei cilindri și 70 CP, fiind produsă la fabrica Fiat din Tichy, Polonia. Dar să revenim la micuțul cu electroni.

Este o generație nouă, dar designul e similar. Și peste 100 ani, va fi la fel, pentru că simbolurile nu mor. Totuși, vom observa că 500e are grila închisă și emblema 500, în loc de logoul Fiat de la generația convențională, iar luminile de zi au un alt design. Deși nu se observă imediat, mașinuța electrică este puțin mai mare decât cea convențională, fiind cu 61 mm mai lungă, cu 66 mai lată și cu 39 mai înaltă. Dar tot mică este, având numai 3,63 m lungime.

Față de al vechiului 500, interiorul e mai elegant, mai rafinat, mai modern. Progresul cel mai mare s-a înregistrat la scaune, care sunt cu trei clase peste ale vechiului model. Nu doar că arată superb în combinația de tapițerie textilă gri-deschis cu o textură de fire și piele albastră pe margini, dar șezutul e mult mai mare și lateralele sunt mult mai bine configurate. Și parcă nu simți că stai la fel de sus, pentru că poziția de condus este mai bună și în ceea ce privește volanul, care e mai vertical.

Fiat vinde 500e cu trei echipări: Action, de bază, care vine și cu un motoraș mai mic, de 95 CP, și cu o baterie mai mică, de 21,3 kWh utili, Icon și La Prima, cu motorul de 118 CP și bateria de 37,3 kWh utili. Există și o versiune cu 3+1 uși, și una cabrio. Sexy!

plansa de bord Fiat 500e

Planșa de bord păstrează ideea cu elementul central în culoarea caroseriei și este mai modernă decât a vechiului 500 datorită celor două ecrane de ultimă generație, de 7 inchi pentru indicatoarele de bord și de 10,25 cu navigație pentru sistemul multimedia, standard la Icon. Iconițele meniurilor sunt cam mici și meniul climatizării este inclus în sistemul multimedia, cu excepția unor comenzi primare fizice care fac o oarecare notă discordantă pentru că par venite din trecut, dar le trecem cu vederea fiindcă ecranul multimedia are o rezoluție foarte bună și se mișcă destul de rapid. Și în spate este ceva loc, iar faptul că bancheta e fracționabilă 50/50% facilitează accesul spre micuțul portbagaj care are tot 185 de litri, ca și la vechiul model.

sistem multimedia Fiat 500esistem multimedia Fiat 500esistem multimedia Fiat 500eindicatoare de bord Fiat 500eindicatoare de bord Fiat 500eindicatoare de bord Fiat 500eindicatoare de bord Fiat 500emoduri de condus Fiat 500e

Și acum, la distracție. Puțin ascuns sub volan se află butonul de start acoperit de un geam de sticlă, ca la… Aston Martin. Apăsăm butonul de start, apăsăm butonul D al cutiei de viteze (cutia are doar patru butoane, P, R, N și D) și… nu se aude nimic. Noi nu auzim nimic dinăuntru, dar, de la 20 km/h în sus, bicicliștii și pietonii vor fi avertizați de melodia compusă de Nino Rota pentru filmul Amarcord, al lui Federico Fellini.

Cei de la Fiat spun că, deși seamănă la exterior cu vechiul model, 500e utilizează o platformă complet nouă, dar nu dau mai multe detalii. Să îi credem, mai ales că mașina merge altfel. În primul rând, este mult mai confortabilă și nu e subamortizată. Cu jantele de 16 inchi, micuțul 500e trece subtil peste denivelări, în ciuda ampatamentului său scurt. Împreună cu scaunele mult mai comode, oferă un confort la rulare la ani-lumină față de înaintașul său. Este mai greu cu 495 kg decât 1.0 Hybrid, însă acest lucru nu este atât de evident, pentru că prinde suta în 9 secunde și accelerează viguros dacă îl lași în modul Normal. Sunt 118 CP la 1440 kg, ceea ce pentru o mașină de oraș e mai mult decât decent.

Apoi, ne-au încântat direcția ușoară și plăcută în oraș și faptul că subvirează mai puțin decât modelul convențional. Cu bateria între punți, parte a structurii de rezistență, 500e se simte mai închegat și mai legat.

Modul Sherpa stoarce ultimele resurse de energie din baterie

Pe lângă modul Normal, șoferul mai poate alege dintre alte două, Range și Sherpa. Nu există un mod Sport, pentru că Fiat 500e este făcut pentru altceva. În Range, decelerarea e atât de mare, încât se poate conduce în modul One Pedal, adică poți să nu mai folosești deloc pedala de frână. Dacă te obișnuiești puțin să anticipezi traficul, acest sistem inventat de Nissan este ideal în oraș. Eu am făcut-o după primii 10 km.

Mai există și modul Sherpa. Numele vine de la șerpașii din Himalaya, iar acest mod e și mai eco decât Range, pentru că reduce la minimum toți consumatorii și optimizează tot ce este posibil, ca să stoarcă ultimele fărâme de energie din baterie și să te ducă la destinație.

Apropo de baterie, pentru o mașină atât de mică bateria e mare: 37,3 kWh utili. Fiat anunță o autonomie WLTP de 299 km, ceea ce, la un consum 14,9 kWh, este perfect fezabil. Dacă mergi în modul Range, consumul scade și la 11–12 kWh/100 km. Și modalitățile de încărcare sunt performante. Poți să o încarci la stații rapide DC cu până la 85 kW și la curent alternativ până la 11 kW încă din echiparea standard. Este mai mult decât perfect.

motor Fiat 500eportbagaj Fiat 500epriza de incarcare Fiat 500e

Și banii? La 31.878 de euro, care se transformă în vreo 21.000 cu bonusurile Rabla și Rabla Plus, Fiat 500e Icon este cu aproape 10.000 de euro mai ieftin decât o Honda e sau un Mini Cooper SE echipat echivalent. OK, are o putere ceva mai mică, dar mai contează asta? La felul cum arată la interior și exterior, mica diferență de accelerație de 0,7 s față de Honda e sau de 1,7 s față de Mini nu are absolut nicio relevanță.

Verdict

Fiat 500e este noua cireașă de pe tortul gamei Fiat. Șic, sexy, agil, confortabil, rafinat și cu o poziție de condus care îi va atrage pe toți criticii fostului 500. Și la un preț mai mult decât decent raportat la echipare. Viva Italia!

Date tehnice 
Caroserie
Cabrio cu 4 locuri. Lungime × lățime × înălțime: 3632 × 1683 × 1527 mm. Ampatament: 2322 mm. Masă proprie: 1440 kg
Tren de rulare
Suspensie independentă, în față cu brațe triunghiulare, amortizoare MacPherson, în spate cu bare de torsiune, arcuri elicoidale, amortizoare, bare stabilizatoare față și spate, frâne 195/55 R16/45 R 17
Transmisie
Tracțiune față, cutie cu raport fix
Motor
Motor sincron cu magnet permanent, putere 87 kW (118 CP), cuplu maxim 220 Nm, baterie litiu-ion, capacitate brută/netă 42/37,3 kWh
Performanțe
0–100 km/h                                                9,0 s
Viteză maximă                                        150 km/h
Autonomie mixtă (WLTP)                    299 km
Consum mediu (WLTP)              14,9 kWh/100 km
Preț de bază
Fiat 500e Icon                                    31.878 euro

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.