Home Teste Test Mercedes AMG-SL 63 4Matic: între Sophia Loren și Lewis Hamilton

Test Mercedes AMG-SL 63 4Matic: între Sophia Loren și Lewis Hamilton

de Răzvan Măgureanu
test Mercedes-AMG SL 63 4Matic

Mercedes a dorit să se întoarcă la esența simbolului SL, așa că a elaborat o platformă sport dedicată, complet nouă, care face ca acest SL să fie mai sportiv decât toți predecesorii săi. Asta înseamnă un pachet tehnologic cu tot ce are Mercedes mai bun la nivelul trenului de rulare. În același timp, este și mai practic în noua configurație 2+2 locuri. Impresii despre modelul de top Mercedes-AMG SL 63 4Matic. 

Probabil că sunt puține mașini în lume care au avut atât de mulți proprietari celebri – actori, cântăreți, prinți, regi, împărați, oameni de afaceri. Clark Gable, Herbert von Karajan, Romy Schneider, Tony Curtis au avut un 300 SL, dar și Gunter Sachs și Alfred Krupp. Mai mult, 300 SL a fost desemnată mașina sport a secolului al XX-lea. Literele numelui 300 SL vin de la Sport și Leicht (ușor), iar Mercedes a dorit să reînvie spiritul acestei legende.

De aceea, a luat decizia radicală de a elabora o nouă platformă sportivă dedicată, MSA (Modular Sports Architecture), în timp ce fosta generație se baza pe una derivată din a Clasei E.

Astfel, poziția de condus este extrem de joasă, cu scaunele montate pe podea, iar trenul de rulare are toate ingredientele high-tech de la AMG: tracțiune integrală variabilă, direcție integrală cu unghiul de bracaj de 2,5°, bare stabilizatoare active și suspensie adaptivă AMG Ride Control, ce conectează amortizoarele atât la compresie, cât și la decompresie, prin intermediul a două circuite hidraulice. Mai mult, au montat V8-ul cât mai în spate posibil, pentru o distribuție cât mai bună a maselor. Dar să trecem la aspectele emoționale.

test Mercedes-AMG SL 63 4Matic

Mai sportiv, dar în continuare la fel de luxos
Ne apropiem de Mercedes-AMG SL 63 4Matic și clanțele iluminate, ascunse în caroserie, ies în afară. Mai spectaculos decât la Aston Martin! Deschidem ușa largă și ne lăsăm jos în scaunele sport AMG superb configurate, montate pe podea. Este atât de mult loc în față, încât parcă ești în Clasa S. Din acest punct de vedere, noul SL păstrează caracterul luxos al predecesorului. Dacă ai peste 2 metri, poți împinge spre spate scaunele frontale până când spătarele ating cele două mici scaune posterioare, care au un spătar foarte abrupt. Acolo, tocmai din cauza spătarului abrupt, e foarte greu să stea altcineva decât niște copii, însă Mercedes a optat pentru această configurație 2+2 deoarece clienții au cerut-o. În cel mai bun caz, aceste locuri pot servi ca spațiu pentru depozitare.

După ce iei loc la bord, ai în față un volan la fel de gros ca al modelelor BMW M, dar cu brațe duble suprapuse și cu suprafețele tactile cunoscute de la alte modele Mercedes. În spatele volanului se află adânc integrat în bord displayul de 12,3 inchi al indicatoarelor cu meniuri specifice AMG, Supersport și Track Pace, pe lângă layoutul tradițional Sport. În centrul planșei de bord, regăsim ecranul-portret de 11,9 inchi de la Clasa S, care la SL se poate înclina electric sub diverse unghiuri.

test Mercedes-AMG SL 63 4Matic

Când decapotezi mașina, ecranul se poziționează automat mai aproape de verticală, pentru a evita reflexia luminii. Dar tot se încălzește puternic în zilele caniculare. Sau poți să reglezi unghiul între 12 și 32 de grade, acționând un buton de pe bara de butoane și glisând apoi pe ecranul tactil. Tot apăsând un buton de pe aceeași bară și glisând pe ecranul tactil, poți să decapotezi mașina în numai 15 secunde, până la o viteză de 60 km/h.

Apropo de acoperiș, Mercedes revine după 20 de ani la plafonul textil (ultimul a fost SL R129, 1989–2001), și acesta este de foarte bună calitate, având trei straturi și o densitate a materialului de 450 g/m2. Totuși, la peste 120 km/h se aude un ușor șuierat în dreptul montanților din față, când acoperișul este închis. Dacă cobori acoperișul, dar lași ridicate geamurile laterale și montezi paravanul de vânt, poți rula cu până la 130 km/h fără ca vreun curent de aer să te deranjeze. Dar acum vine o decizie grea. Ce alegi? Să asculți o muzică bună la sistemul audio Burmester sau să asculți sunetul V8-ului biturbo prin cele patru țevi de eșapament pătrate la SL 63?

test Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matic

Și astfel, trecem la multiplele reglaje dinamice care necesită puțină documentare. Ai un buton pentru eleron, pe care îl poți regla fie manual, fie în funcție de modurile de condus, de la poziția standard, de la -11 grade la +6, +11, +17 și până la poziția extremă, de +22 de grade, pentru circuit. Mai ai și șase moduri de condus, Slippery, Comfort, Sport, Sport+, Individual și Race, însă poți regla separat răspunsul motorului (Reduced, Moderate, Sport, Dynamic, Race), al suspensiei (Confort, Sport, Sport Plus), AMG Dynamics (Basic, Advanced, Pro, Master) și al ESP-ului. Poți face asta și de la cele două butoane stil pachet Chrono de pe volan, ca la Porsche – dreapta pentru modul de condus, stânga pentru reglajele individuale. Sau poți trece transmisia automată cu nouă trepte pe Manual sau activa sunetul sport al eșapamentului, care este unul real, controlat de flapsuri, și nu prin boxe.

Sentimentul de high-tech este pretutindeni, de parcă ai fi la comanda unei nave spațiale. Ai multe opțiuni de reglaj, care i se potrivesc și unui șofer începător, dar oferă și libertate totală dacă Lewis Hamilton ar vrea să se bucure de calitățile dinamice. Doar că inserțiile cu look de metal fumuriu de la baza ecranului tactil și de pe fețele ușilor rețin orice amprentă, și ne-am fi bucurat ca Mercedes să fi ales altă soluție aici.

Caracter complex
Sub capotă, împins spre înapoi, lucrează motorul V8 biturbo adaptat pentru performanțele înalte cerute, 0–100 km/h în 3,6 secunde și 295 km/h viteză maximă, obținute datorită celor 585 CP și 800 Nm de la 2500 la 4000 rpm. Apăsăm butonul de pornire, și motorul pornește cu un bolborosit gros, tipic AMG. Apăsăm butonul de sound al motorului, și bolborositul capătă câțiva bași suplimentari, lucru care se întâmplă și dacă selectezi modurile Sport+ sau Race.

test Mercedes-AMG SL 63 4Matic

Și plecăm în modul Comfort. Însă la demaraj, motorul are o oarecare ezitare. Cutia automată caută o treaptă de viteză mai economică, dar acest lucru poate fi iritant. Nu există niciun ajutor electric și poate că o cutie secvențială, ca la AMG GT, ar fi fost mai indicată. După pornire însă, lucrurile se normalizează. În Sport+ sau dacă treci în modul Manual al cutiei, aceasta schimbă ca una secvențială, foarte rapid și brutal, ca la mașinile de curse. Treptele se succed rapid pe măsură ce turația crește într-o viteză amețitoare. Motorul V8 biturbo se descurcă excelent cu cele 1950 kg, care nu sunt deloc puține.

Însă caracterul noului Mercedes-AMG SL 63 4Matic este complex și puțin contradictoriu. Pe autostradă, nu poți să îl conduci ca pe un GT, deoarece suspensia, mai ales a punții din spate, e foarte tare și rigidă chiar și în modul Comfort. Denivelările scurte le simți direct în coloană, și accelerația punții din spate este prea mare cu jantele opționale de 21 de inchi. Sigur, e o mașină supersport, dar sunt mașini supersport care trec mai elegant peste denivelări scurte. Poate că și jantele de 21 de inchi, cele mai mari disponibile, au un rol negativ în ceea ce privește confortul.

Ieșim de pe autostradă și atacăm un parcurs virajat. Este timpul pentru Sport și Sport+, deoarece Race e pentru circuit. Primul viraj, prima senzație: direcția este fabuloasă. Scurtă, incisivă, incredibil de directă. Îmi amintește de cea de la senzaționalul Mercedes CLK DTM AMG de-acum aproape 20 de ani. Mașina virează scurt și direct la cea mai mică comandă din direcție, feedbackul e superb, plăcerea se îmbină cu o senzație de siguranță de înalt nivel. Puntea din față este incredibil de promptă, iar cea din spate, extraordinar de stabilă. Datorită și centrului de greutate foarte coborât, și motorului împins spre spate, care conferă o distribuție a maselor excelentă (54,1/45,9%), AMG SL nu subvirează aproape deloc și nu deviază nici un milimetru de la traiectoria comandată din direcție.

test Mercedes-AMG SL 63 4Matic

Am avut câteva situații în care uriașele pneuri late de 305 pe spate au chițăit ușor, dar rezervele trenului de rulare sunt impresionante. Un sfat: nu încercați să le descoperiți decât pe circuit, pentru că mașina dezvoltă accelerații laterale și viteze amețitoare până să ajungeți la limită. Din acest punct de vedere, noul AMG SL este o mașină sport pură, în ciuda masei, cum nu a fost niciuna din generațiile moderne.

Motorul V8 e foarte puternic, iar la peste 4000 rpm, se dezlănțuie și te împinge înainte de parcă te-a aruncat cineva dintr-o catapultă. Urcă în ture cu o ușurință dezarmantă pentru un V8 de mare cilindree și are un răspuns extrem de spontan. Însă fără vreun sistem mild hybrid, consumul este relativ ridicat, de 16 l/100 km. În cifre absolute pare mult, dar la aproape 600 CP este scuzabil. Dacă rulezi însă în modul Comfort, cu motorul în Reduced, atunci poți scoate 12,5–13 l/100 km. În concluzie, cred că Lewis Hamilton s-ar bucura de noul caracter sportiv, de direcția și de agilitatea incredibilă a noii generații SL, care a virat spre valorile sportive ale ilustrului său predecesor. Însă nu știu dacă Sophia Loren s-ar împăca totuși cu trenul de rulare atât de dur. Poate că aici Mercedes ar fi trebuit să facă un șpagat mai mare între sport și confort la reglajele suspensiei.

Verdict

Noul Mercedes-AMG SL 63 4Matic este mai sportiv decât toți predecesorii săi dar și-a păstrat în continuare caracterul luxos. Odată dezlănțuit, motorul V8 bi-turbo oferă performanțe de top dar ezitarea la pornire surprinde pentru o mașină sport de acest calibru. Însă direcția și dinamica în viraje impresionează. Combinație între mașină sport și GT, suspensia este mult prea tare pentru un GT și pentru călătorii lungi iar cele două locuri din spate sunt doar pentru bagaje.

DATE TEHNICE 
Caroserie
Cabrio 2+2 locuri. Lungime × lățime × înălțime: 4705 × 1915 × 1359 mm. Ampatament:
2700 mm. Masă proprie: 1950 kg. Volum portbagaj: 213–240 l
Tren de rulare
Suspensie față multilink, spate multilink, arcuri elicoidale, direcție integrală, bare stabilizatoare active cu două circuite hidraulice, frâne cu discuri ventilate față și spate, pneuri față 275/35ZR21, spate 305/30ZR21
Transmisie
Tracțiune integrală, cutie automată cu 9 trepte
Propulsie
Motor V8 biturbo, cilindree 3982 cm3, putere maximă 430 kW (585 CP)/5500–6500 rpm, cuplu maxim 800 Nm/2500–4000 rpm
Performanțe
0–100 km/h 3,6 s
Viteză maximă 295 km/h
Consum mixt (WLTP) 12,5 l/100 km
Emisii CO2 (WLTP) 277 g/km
Preț de bază
Mercedes-AMG SL 63 4Matic 205.640 euro

test Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matictest Mercedes-AMG SL 63 4Matic

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.