Home Teste Test: Mercedes-Benz Vito Tourer

Test: Mercedes-Benz Vito Tourer

de

DSC_4097

Vito Tourer ar putea fi considerat cel mai luxos microbuz, dacă nu ar exista V-Class. La fel s-ar putea spune și despre siguranță și performanțe dinamice.

Text: Dan Athanasiu. Foto: Radu Chindriș

 

După vizionarea clipului cu Vito, care venea pe lume din dragostea sinceră dintre un camion Actros și un S-Class coupé, știam deja totul despre acest nou microbuz. Într-adevăr, deoarece Mercedes e recunoscut ca fiind unul dintre primii (doi?) constructori de camioane și cam tot așa în lumea autoturismelor de lux, nu avea voie să dea greș la nivel intermediar – cel al utilitarelor. Noul Vito este, fără îndoială, un vehicul nou în întregime, dar, vizual, saltul nu a mai fost atât de mare ca între prima și a doua generație. Dacă la autoturisme se cere deseori să inovezi în design, în lumea comercialelor uneori e bine să te abții de la excese stilistice. Sunt alți cumpărători – în cazul lui Vito, flotele sunt baza, nu vânzările individuale.

Mercedes-Benz și-a ordonat foarte nemțește produsele. Vito Tourer și V-Class împart caroseria, motoarele, transmisiile și sistemele de siguranță, dar asemănările se opresc aici. Interioarele celor două nu au aproape nimic în comun, standardele de calitate și confort fiind diferite. Tourer este denumirea comercială a tuturor modelelor Vito de transport persoane, fie că este vorba despre prieteni sau membrii unei familii numeroase, fie că sunt clienții unei firme. În funcție de importanța celor transportați, cumpărătorii pot opta pentru trei niveluri de echipare: Base, Pro și Select. Noi vă prezentăm versiunea Select cu șapte locuri.

Într-un fel tipic Mercedes-Benz, te simți imediat familiarizat cu orice nou model.

Într-un fel tipic Mercedes-Benz, te simți imediat familiarizat cu orice nou model.

Configurația 2-3-3 este doar una dintre cele care pot fi comandate. În cazul de față, cele două banchete din spate sunt identice și pot culisa înainte/înapoi, iar fiecare spătar are încorporată centura de siguranță și se poate înclina individual. Toate acestea sunt foarte apreciate de către pasageri, mai ales în cazul voiajelor lungi. La nevoie, pe sub banchete încap și niște perechi de schiuri, dar ar fi păcat să nu se folosească un portbagaj exterior (de până la 150 kg). Tot la nevoie, ambele banchete pot fi pliate pentru a putea transporta mai multe bagaje. Iar pentru a mări volumul portbagajului se poate scoate fie locul din dreapta al fiecărei banchete, fie banchetele în întregime. Apoi se pot monta, eventual, față în față. Pe lângă ce vă prezentăm aici, se mai pot comanda o banchetă cu două locuri alături de șofer, o masă pliabilă între banchete și o banchetă tip pat, pentru spate. Printre multe altele desigur.

Test: Capacitate de încărcare

Pentru șofer, totul este simplu. Chiar dacă planșa de bord, volanul și chiar cadranele sunt noi, ele sunt deja clasice la Mercedes-Benz. Pe de altă parte, ergonomia din Vito face ca oricare șofer să poată porni la drum în cel mult jumătate de minut – fără a mai fi nevoie să caute butoanele și manetele prin cabină. Doar comenzile rezistenței electrice a scaunelor din față sunt plasate mai neobișnuit, pe uși. În schimb, datorită avalanșei de sisteme de asistență șoferul trebuie să-l studieze atent pe Vito, dacă vrea să obțină cât mai mult din investiția făcută. El ar trebui să afle ce sunt și la ce folosesc Attention Assist, Crosswind Assist, Active Parking Assist, Hill Assist, Blind Spot Assist, Lane Keeping Assist și Intelligent Light System. Oricum, trebuie învățate fiindcă, în viitor, se vor regăsi la dubele tuturor mărcilor. Cu mine, a fost foarte prietenos – tot îmi arăta pe ecran o cană cu ceai, pe care însă nu am găsit-o pe nicăieri.

Foarte probabil că, pentru oricare familie cu cel puțin patru membri, Vito Tourer este un vis frumos. Dacă interiorul ar fi fost mai ușor de transformat, la propriu, totul ar fi fost perfect.

Foarte probabil că, pentru oricare familie cu cel puțin patru membri, Vito Tourer este un vis frumos. Dacă interiorul ar fi fost mai ușor de transformat, la propriu, totul ar fi fost perfect.

Cu toate sistemele acestea activate, dar în mare parte și datorită unor suspensii excelente, șoferul nu mai simte că mașina sa cântărește între 2 și 3 tone. Nu este niciun pericol atât timp cât sunt respectate limitele legale de viteză. Deoarece primele drumuri le-am făcut la viteze sub 50 km/h, la un moment dat m-am uitat sub Vito pentru a afla dacă are sau nu tracțiune spate. Așa era, dar putea fi la fel de bine față sau integrală. O altă facilitate mai rar de găsit la alte dube. Dar cutia de viteze automatizată cu șapte trepte sigur nu o mai găsiți decât la autoturisme. Am fost surprins de faptul că, deși este aidoma cu a lui V-Class, funcțiile și timpul de schimbare al treptelor diferă substanțial. Aici, totul se petrece mai lent – să nu se deterioreze marfa.

Test comparativ: Mercedes Citan Combi vs VW Caddy Life

Motorul de 190 CP este însă identic. Toți caii sunt acolo și pot trage după ei nu doar greutatea lui Vito și a încărcăturii sale, ci și o remorcă de 2,5 tone. Datorită pachetului BlueEfficiency, Vito obține niște consumuri incredibile pe vremea precedentei generații, cu circa 20% mai mici: 6,6 l/100 km în oraș, 6,0 combinat și 5,6 extraurban. Funcția stop/start și alternatorul inteligent sunt doar două dintre gadgeturile care duc la scăderea necesarului de motorină.

La momentul când am primit acest Vito Tourer Select nu fuseseră comunicate prețurile oficiale. Din păcate pentru noi, nu vor fi și ele mai mici cu 20% comparativ cu seria precedentă!

ams 1/2015

Într-un fel tipic Mercedes-Benz, te simți imediat familiarizat cu orice nou model.
Foarte probabil că, pentru oricare familie cu cel puțin patru membri, Vito Tourer este un vis frumos. Dacă interiorul ar fi fost mai ușor de transformat, la propriu, totul ar fi fost perfect.

Date tehnice

Articole similare