Home Teste Test: Mercedes G 350

Test: Mercedes G 350

de

_RBC3374

Se poate face sport în off-road? Mercedes G 350 spune că da și, în plus, vine și cu argumente solide.

Text: Adrian Drăgan. Foto: Radu Chindriș

 

G-Class pare neschimbat, cei 37 de ani părând să nu fi adus schimbări majore, cu toate că generațiile succesive ale celui mai performant offroader au adus, fiecare, noi echipamente de confort și securitate, și asta pentru a-l apropia mai mult de noile evoluții ale restului gamei – nu că ar fi fost neapărat nevoie. Cu toate că există foarte mulți gata să cheltuiască 100.000 de euro pentru un G (88.605, fără TVA, preț model testat), și pentru care sunt convins că doar capacitatea de trecere prin vad sau unghiurile mari de degajare și atac nu mai sunt suficiente. Iar pentru ei, Mercedes G 350 nu trebuie să fie doar cel mai capabil offroader, ci și cel mai sportiv, asta dacă nu aleg direct versiunea AMG ori nu dau o fugă la Brabus. Iar cum astăzi există o serie de echipamente de confort, precum navigația sau conexiunea bluetooth pentru telefon, fără de care nu concepem un automobil modern, darămite unul de lux, G-Class le are pe toate. Iar pentru ca imaginea de „cel mai tare din parcare“ să fie deplină, modelul din test a avut parte de un tratament exterior cu vopsea mată Designo Magno Platinum (5100 de euro), iar la interior, a căpătat tapițerie din piele pentru scaune (1970) și bord (1600), dar și plafon îmbrăcat în piele Alcantara (1800).

În teren greu, diferențialele pot fi blocate independent.

În teren greu, diferențialele pot fi blocate independent.

Să spunem că, pentru această clasă, toate sunt un lux necesar, dar adevăratul lux pe care ți-l oferă G-ul este deplasarea în teren accidentat, chiar foarte accidentat. Vechile manete pentru reductor au fost înlocuite cu butoane. Cutia de viteze automată cu șapte trepte este cuplată la o cutie de transfer. Reductorul poate fi acționat prin intermediul unui buton poziționat lângă joystickul schimbătorului, iar pentru o tracțiune optimă în cele mai grele condiții, șoferul are la dispoziție trei butoane pe consola centrală pentru blocarea celor trei diferențiale ale mașinii.

211 CP și o transmisie ireproșabilă te scot din orice încurcătură.

211 CP și o transmisie ireproșabilă te scot din orice încurcătură.

Motorul turbodiesel cu common-rail, de 3,0 litri este suficient de potent pentru cei 211 CP livrați la 3400 rpm și își dezvoltă bine curba de cuplu (540 Nm) între 1600 și 2400 rpm. Aceste caracteristici îl ajută în teren, însă pe asfalt nu se poate lăuda cu performanțe dinamice impresionante. Impresionantă este doar greutatea de peste 2,5 tone și construcția solidă cu șasiu și caroserie. Cu toate acestea, nu putem afirma că G 350 CDI este lipsit de agilitate, ba chiar are o suplețe uneori surprinzătoare, iar în ciuda aspectului său, amortizarea este bună și confortul la drum, foarte plăcut. Dacă se dorește mai multă dinamică, G-ul poate fi forțat pe unele viraje, dar electronica îl domolește imediat, și bine face pentru că altfel ruliul caroseriei ar putea fi amplificat.

Land Rover Freelander, testat intens

Adevăratele sale calități sunt însă în teren accidentat, unde nu există multe obstacole peste care să nu poată trece. Sigur că, în cazul specific al modelului testat, nu ne-am permis să-l torturăm mai mult decât era cazul, dar a fost suficient pentru a înțelege de ce G-ul este cea mai iubită mașină printre pasionații excursii extreme și nu numai. Deja îmi doresc unul la fel!

ams 07/2013

 

Euro 6 presupune re­­zer­voare noi de AdBlue la mașinile diesel

_RBC3475

Pentru îndeplini normele Euro 6 din 2014, automobilele cu motoare diesel mari trebuie să poată încărca la benzinărie AdBlue, un aditiv pe bază de uree. Injecția de AdBlue asigură reducerea emisiilor de azot. Până acum, cantitatea necesară la bordul unei mașini diesel era calculată în funcție de testele destul de lente ale NEDC. Pe viitor însă, va trebui ținut cont și de emisiile care se produc la deplasarea rapidă pe autostrăzi. Astfel, consumul de AdBlue crește și nu mai e suficient ca aditivul să fie adăugat la intervalele regulate, când mașinii i se efectuează revizia. Dar, la ora actuală, nu există nici pompe la benzinării, nici sistem normat de utilizare a acestui aditiv la multe dieseluri. Industria petrolieră nu consideră necesar să acționeze pentru a asigura o completare cu respectivul aditiv (vapori de amoniac). Specialiștii presupun că, urmarea noilor norme de poluare va fi că și dieselurile mici vor avea nevoie de AdBlue. O canistră de AdBlue costă circa 8 euro, iar rezervoarele obișnuite de aditiv au 20 l.

Articole similare

Comentarii închise.