Home Teste Test Mercedes T 180 d: Mai mult stil

Test Mercedes T 180 d: Mai mult stil

de Răzvan Măgureanu
Test Mercedes Clasa T

Mercedes a învățat din greșelile trecutului primei generații Citan. Astfel, continuă parteneriatul cu Renault, de la care preia baza tehnică pentru Citan/Clasa T, dar designul interior/exterior și materialele sunt mai apropiate de ceea ce așteptăm de la un Mercedes. Este suficient pentru a învinge concurența? Test cu Mercedes T 180 d echipat cu motorul 1.5 dCi de 116 CP cuplat cu transmisie automată DCT cu 7 trepte.

Deși e un producător premium prin excelență, Mercedes a avut dintotdeauna multe modele practice în gamă. A fost odată Vaneo, derivat din primele generații Clasa A, cu podea tip sendviș. O excelentă mașină de familie și de călătorii, dar prea scumpă, pentru că era derivată dintr-un autoturism. Mercedes a încercat atunci să rentabilizeze segmentul și a apelat la parteneriatul cu Renault. Dar prima generație Citan a fost un eșec, deoarece marca din Swabia a moștenit de la Renault o structură de siguranță slabă, iar pentru reducerea costurilor, mașina era aproape identică cu Kangoo și la exterior, și la interior.

Acum, lucrurile s-au petrecut altfel. Mercedes a participat la dezvoltarea mașinii încă de la început alături de Renault, iar designul exterior și interior este destul de mult diferit de al lui Kangoo, păstrând amprenta germanilor. Și a mai făcut ceva, a decis ca, pe lângă versiunea de persoane, Citan Tourer, să ofere și una mai luxoasă, de persoane, numită Clasa T, aplicând strategia lui VW de la fosta generație Caddy, care a avut și mai luxoasa variantă Life. Și pentru acest lucru, Mercedes cere 3000 de euro în plus pentru Clasa T, față de Citan Tourer la motorizare echivalentă.

Test Mercedes Clasa T

Desigur, versiunea mai luxoasă nu s-a transformat dintr-un vehicul de transport într-o lebădă grațioasă, ea rămânând la bază un van. Însă acest van are și sarcina de a suplini în viitor dispariția rafinatei Clase B, care nu va mai avea un succesor. Totuși, deși este la bază un van, Clasa T arată similar unui Mercedes. Partea frontală are câteva asemănări cu cele de la Clasele A și B, iar în faruri strălucesc lumini cu LED High-Performance, standard la linia Progressive.

De asemenea, la interior, pe lângă gurile de ventilație, sistemul multimedia (nu chiar ultima generație, dar Mercedes) și indicatoarele de bord cu displayul dintre ele tipice Mercedes, Clasa T atrage atenția cu inserțiile negre lucioase de la mânere, ecranul multimedia, gurile de ventilație rotunde, cu reglajul lor specific, și bordul îmbrăcat parțial într-un gen de Alcantara elegantă, căreia germanii îi spun Neotex. Ne așteptam ca și restul plasticului de pe bord să fie moale, dar aici am găsit doar plasticul robust de la celelalte versiuni.

Test Mercedes Clasa T

Însă acum vine partea atractivă, plecarea în vacanță. Și aici, Clasa T are atuurile sale. Indiferent că ai copii mici sau vrei să pleci în turul Europei ori la pescuit, poți să încarci căruciorul, o ladă frigorifică mare, o masă de camping, genți cu bagaje și tot ai loc suficient, pentru că, la nevoie, poți rabata bancheta fracționabilă, iar cei 520 de litri se extind până la 2120. Iar bancheta se rabatează ingenios, în momentul în care înclini spătarul șezutul coborând, iar în final obținându-se o suprafață plană. Și dacă tot mai ai nevoie de loc, poți cumpăra barele transversale originale (285 de euro, cele longitudinale există deja), monta un portbagaj suplimentar pe plafon sau cupla o rulotă, deoarece Clasa T poate trage după ea o sarcină de până la 1500 kg. Iar pentru scaunele de copii există două suporturi Isofix pe scaunele exterioare din spate. Dar asta oferă și Citan Tourer, și Kangoo, rivalul și fratele de platformă. Însă Mercedes promite mai mult stil.

Test Mercedes Clasa TTest Mercedes Clasa TTest Mercedes Clasa TTest Mercedes Clasa TTest Mercedes Clasa T

Pentru a descoperi acest lucru, am testat versiunea Mercedes T 180 d cu transmisie automată, pe o rută foarte frumoasă, de la București până la Jurilovca, trecând prin cheile Dobrogei. Mercedes T 180 d dispune de cunoscutul motor 1.5 dCi și produce 116 CP și 270 Nm (fără sistem mild hybrid), fiind cuplat, în cazul mașinii de test, cu transmisia automată cu șapte trepte și ambreiaj dublu de origine Renault. Aceasta costă 30.758 de euro (versiunea cu transmisie manuală cu șase trepte, 28.259), plus 3014 de euro linia Progressive.

După primii kilometri pe Autostrada Soarelui, am remarcat că Mercedes a folosit mai multe materiale fonoabsorbante decât Renault, ceea ce ar trebui să sporească sentimentul de bunăstare la bord. Totuși, la peste 110–120 km/h zgomotul vântului în jurul oglinzilor mari începe să crească. Însă deloc în ton cu standardele Mercedes este lipsa de suveranitate a celui mai puternic diesel oferit.

În oraș e suficient, dar pe autostradă are mult de muncit, iar pentru o dinamică decentă, ai nevoie de ceva timp și răbdare, după cum o arată și accelerația de la 0 la 100 km/h în 13,2 secunde. Pe de altă parte, consumul WLTP de 5,5 l/100 km este economic. Însă îl poți obține doar pe drumuri naționale, la viteze de 90–100 km/h. Pe autostradă, la viteze de 120–130 km/h, suprafața frontală mare, care opune rezistență sporită la înaintare, ridică consumul la 6,8–7 l/100 km.
Teoretic, o soluție dinamică mai bună ar fi opțiunea cu motor turbo pe benzină cu filtru de particule, de 1,33 litri și 131 CP. Cel puțin în cazul Clasei A, un A 200 cu acest propulsor era mult mai vioi decât un A 180 d cu 1.5 dCi și nu consuma mult mai mult. Și ar trebui să fie la fel și în cazul Clasei T.

Schimbătorul de viteze nu este în dreapta pe coloana volanului, ca la un Mercedes veritabil, ci în locul clasic, pe consola centrală. Dar, dincolo de acest lucru, nu poți să reproșezi nimic, deoarece cutia EDC, pardon DCT, cu ambreiaj dublu și șapte trepte schimbă la fel de lin și de ușor ca la un autoturism. Iar dacă vrei să schimbe și mai repede, are și un mod Manual.
Sistemele de asistență din dotarea standard mențin Clasa T pe drumul cel bun, dar pilotul automat adaptiv nu este disponibil. Pe de altă parte, prin geamurile mari ai o vedere bună asupra traficului, doar în viraje montantul din față obstrucționând-o puțin.

A doua mare diferență față de Citan este reglajul suspensiei. În timp ce la utilitară puntea din spate țopăie pe denivelări când e descărcată, suspensia fiind optimă doar cu mașina încărcată, Clasa T de test echipată cu jantele opționale de 17 inch nu capitulează în fața gurilor de canal sau a rosturilor transversale și amortizează fără probleme onduleurile longitudinale, chiar și cu numai doi oameni la bord. Cu o construcție MacPherson armonios echilibrată în față și o punte cu bară de torsiune în spate, vanul înalt de 1811 mm este sigur pe viraje și se înclină doar moderat. Direcția nu e incisivă ca la Clasa A, dar nici indirectă ca la un van, ci precisă, ușor de manevrat și cu un feedback decent. Dacă nu ai pretenții dinamice mari, o călătorie lungă nu poate fi decât plăcută. Iar accesul în spate e facil grație celor două uși culisante standard, care nu au însă închidere asistată, ca la Caddy, iar hayonul electric nu este disponibil.

Test Mercedes Clasa T

Sistemul multimedia cu ecran de 7 inchi e standard, dar navigația costă extra 618 euro. După ce ne-am obișnuit cu displayurile mai mari, nu e chiar cel mai confortabil să operezi un ecran tactil de 7 inchi, însă Mercedes a păstrat cel puțin mini-touch-urile de pe volan, care sunt foarte practice. Nu am simțit lipsa touchpad-ului de la familia Clasa A, dar parcă regret vechiul controller, care ar fi fost practic în acest caz. În schimb există două prize USB-C în față și două porturi USB clasice în spate. Și am apreciat și comenzile clasice ale climatizării, care, chiar dacă sunt identice cu cele de la Dacia, se potrivesc foarte bine și într-un Mercedes, cu butoane mari, plăcute la atingere, cu display în interiorul lor, ușor de accesat și de manevrat. Pe lângă sistemele de asistență oferite standard, opțional, pentru 641 de euro, există chiar și un sistem de parcare automat.

În viitor, cine va dori și mai mult loc sau are o familie cu mai mult de trei copii va putea opta și pentru o versiune lungă, cu șapte locuri, iar pentru cei cu conștiință eco va exista o variantă electrică, EQT. De altfel, din 2025 încolo, Mercedes nu va mai lansa vanuri/utilitare noi decât cu propulsie electrică, pe noua platformă VAN.EA.

Concluzie

Mai bine izolată fonic și ceva mai stilată decât Kangoo, Clasa T nu este chiar atât de scumpă comparativ cu fratele francez. Făcând comparația la cutia manuală (Kangoo diesel nu e disponibil cu automată), diferența de preț este de numai 3000 de euro, iar francezul vine doar cu dieselul de 95 CP. Totuși, pentru o familie tânără e scump, chiar dacă oferă un spațiu generos și modulabil.

Date tehnice Mercedes T 180 d 
Caroserie
Van cu 5 locuri. L × l × h: 4498 × 1859 × 1811 mm. Ampatament: 2716 mm. Portbagaj: 520–2127 l. Masă proprie/sarcină utilă: 1678/521 kg

Tren de rulare
Suspensie față de tip MacPherson, punte spate semirigidă, cu bare de torsiune, discuri de frână față și spate, pneuri 205/60 R 16

Transmisie
Tracțiune față, cutie automată cu ambreiaj dublu și 7 trepte

Propulsie
4 cilindri în linie, turbo, cilindree 1461 cm³, putere maximă 85 kW (116 CP)/3750 rpm, cuplu maxim 270 Nm/1750 rpm

Performanțe
0–100 km/h 13,2 s
Viteză maximă 177 km/h
Consum mediu WLTP 5,5 l/100 km

Preț de bază
Mercedes T 180 d 7-DCT 30.758 euro

Test Mercedes Clasa TTest Mercedes Clasa TTest Mercedes Clasa TTest Mercedes Clasa TTest Mercedes Clasa TTest Mercedes Clasa TTest Mercedes Clasa TTest Mercedes Clasa TTest Mercedes Clasa TTest Mercedes Clasa T

 

Articole similare

1 comentariu

Radu November 8, 2022 - 10:04

Am studiat modelul, sotiei ii place cum arata, dar m-am oprit cand am vazut lista de motorizari, dupa parerea mea prea slabe. Ma astept de la un Mercedes sa ofere si motoare mai puternice, de cel putin 150 CP.
Pacat, pt ca nu arata rau T-Class

Reply

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.