Mitsubishi ASX este un prieten vechi. În 2009, când s-a lansat acest model, l-am avut în teste o lună de zile, timp suficient să îl duc pe toate tipurile de drum, să trec alături de el prin toate situațiile de trafic imaginabile, timp suficient pentru a mă convinge că este un prieten de nădejde!
Când s-a lansat, ASX avea un motor diesel excelent, un 1,8 litri și 150 CP suficient de sportiv pentru a face cinste mărcii ce a dominat Dakar-ul vreme de aproape două decenii, dar și incredibil de economic. Din păcate, acel motor a fost tras pe linie moartă, din motive de noxe. Acum, pe varianta cu facelift a lui ASX, energia vine de la un diesel de 2,2 litri și 150 CP. Despre el, mai încolo, acum este momentul să atrag atenția asupra celor…
100 de ani împliniți de Mitsubishi
Primul model Mitsubishi ce a purtat emblema celor 3 diamante a fost dezvoltat, în 1917, de către compania Mitsubishi Shipbuilding, una din companiile predecesoare ale Mitsubishi Heavy Industries, din care s-a desprins în anul 1970 Mitsubishi Motors Corporation. Este vorba despre Mitsubishi Model A. De acum un secol și până în prezent, o întreagă pleiadă de modele Mitsubishi au luat cu asalt piețele de pe întreg mapamondul, unele cu succes moderat, altele devenind adevărate automobile cult. De departe, cele mai de succes modele Mitsubishi au fost Pajero, cel care făcut legea în Dakar vreme de două decenii, și Lancer, unul dintre campionii din WRC, amândouă, adevărați piloni în oferta companiei nipone pe piața europeană. Din păcate pentru noi, Lancer a fost retras din Europa, decizia Mitsubishi fiind să se concentreze mai mult pe divizia de SUV-uri. În acest context, am putea spune că ASX este modelul care ar trebui nu doar să concureze cu celelalte SUV-uri compacte, ci și să acopere golul lăsat de plecarea lui Lancer.
Prieten de nădejde
Încă de la primii kilometri parcurși la bordul lui ASX este evident faptul că este o mașină foarte prietenoasă: după doar câteva minute la volan aveam senzația aceea de „mașina mea, pe care o știu pe de rost”, lucru valabil atât în cazul modelului lansat în urmă cu câțiva ani, cât și al versiunii cu facelift, pe care o vedeți în aceste fotografii. Chiar și doar pentru atât, mă văd îndreptățit să recomand această mașină oricui mă întreabă „cum ți se pare ASX?”
Facelift-ul operat la începutul acestui an și-a pus foarte puțin amprenta asupra părților laterale și posterioară. Practic, doar bara spate are un nou aspect, acum cu mai puțin plastic negru aparent. În schimb, partea frontală aproape complet nouă, doar farurile părând neatinse (și nici pentru ele nu bag mâna în foc). Stilizarea literei X prin utilizarea baghetelor cromate ce subliniază farurile și proiectoarele de ceață, împreună cu nuanța întunecată a grilei radiatorului din două părți îi conferă lui ASX nu doar o înfățișare agresivă ci, ca o părere personală, cea mai reușită față din oferta actuală Mitsubishi. Practic, la dimensiuni oarecum similare cu Fiat 500X, Mitsubishi ASX arată mult mai a off-roader decât în cele mai frumoase visuri ale italianului.
Interiorul este aproape neschimbat, de la lansarea lui ASX din 2010, operațiunea de facelift aducând aici doar o inserție din plastic lucios la baza volanului și o nouă configurație a pernelor scaunelor. Raportat la dimensiunile exterioare, spațiul interior este foarte bun, portbagajul are al doilea cel mai mare volum din segment, vizibilitatea este foarte bună pe toate direcțiile, iar lumina din habitaclu este de dat exemplu, mai ales în cazul dotării cu plafon panoramic, așa cum avea mașina de test. Ergonomia este și ea demnă de o mașină niponă, cu comutatoare mari și amplasate la îndemână.
Fiind în versiunea de echipare de top, ASX era dotat cu un sistem multimedia produs de celebra firmă americană Rockford Fosgate, care se aude foarte bine, are multe funcții și multe conexiuni, dar și cel mai bizar sistem de navigație!! Am testat mașina pe ruta București – Vulcanii Noroioși și retur și, dacă Google Mpas din telefonul personal îmi raporta o călătorie de 160 km, sistemul de navigație Rockford Fosgate a plusat cu 480 de km, pentru că mă punea să înconjor 80% din București pe centură, după care trebuia să ies pe A1, pe la jumătatea drumului către Pitești trebuia să o iau către Târgoviște, după care către Ploiești, înapoi la București – Urziceni – Buzău – Ploiești – Buzău – Vulcanii Noroioși (cu fiecare oraș înconjurat 70-80% pe centură)!?! Și la întoarcere a fost la fel…
Diesel cu pro și contra
După cum spuneam, vechiul diesel de 1,8 litri era perfect, dar nu a putut fi convins să devină Euro VI. Acum avem la dispoziție un 2,2 litri, de aceeași putere. Cei 150 CP par puțini raportați la ceea ce oferă concurența, dar în nici-un moment din test nu am simțit nevoia de mai multe resurse. Motorul accelerează viguros, are o tonalitate plăcută și consumă… foarte puțin! În test am obținut o medie de 6 l / 100 km, cu doar 0,2 litri peste ceea ce declară constructorul, un fapt rar întâlnit în ziua de azi. Grație roților de mari dimensiuni și a suspensiei la care se vede experiența de constructor de off-road-ere a lui Mitsubishi, ASX mi-a părut de nezdruncinat chiar și pe cele mai proaste drumuri, cu mult mai grele decât ceea ce va vedea acest automobil în rularea cotidiană.
Plus: Aspect plăcut, motor economic, suspensie rezistentă, portbagaj mare
Minus: Sistem de navigație de pe altă planetă, susținere laterală slabă a scaunelor, taxe mari
DATE TEHNICE
Caroserie
SUV compact, Lungime x Lățime x Înălțime 4295 x 1810 x 1640 mm, Ampatament 2670 mm.
Tren de rulare
Suspensii independente față-spate, tip McPherson pe față, paralelogram deformabil pe spate, arcuri elicoidale și amortizoare hidraulice, direcție asistată electric, frâne cu disc față/spate
Roți 225/55 R 18.
Transmisie
Integrală nepermanentă, Cutie automată cu 6 trepte.
Motor
Turbodiesel 4L, Cilindree 2268 cmc, patru supape pe cilindru, Putere maximă 110 kW (150 CP) / 3500 rpm, Cuplu maxim 360 Nm/ 1500-2750 rpm.
Performanțe
0–100 km/h 10,8 s
Viteză maximă 190 km/h
Consum mediu 5,8 l / 100 km
Preț de bază
Mitsubishi ASX 2,2 Diesel A/T Instyle 4WD 33.546 Euro