Home Teste Test: Opel Insignia 2.0 CDTI EcoFlex

Test: Opel Insignia 2.0 CDTI EcoFlex

de

_RBC2034

Opel și-a pus toată priceperea și speranța în Insignia, iar odată cu faceliftul recent, așteptările celor din Rüsselsheim încep să rodească. În test, modelul echipat cu cel mai nou diesel din gamă, 2.0 CDTI cu sistem stop/start.

Text: Adrian Drăgan. Foto: Radu Chindriș

 

Schimbările exterioare aduse de proaspătul facelift sunt discrete. Și, la drept vorbind, nici nu prea era nevoie să se schimbe ceva, Insignia fiind de la bun început un model meticulos realizat din punctul de vedere al designului. Chiar foarte îndrăzneț și împins într-o zonă unde nici chiar constructorii de modele premium nu se încumetă încă. Oricum, actualizarea i-a adus blocuri optice cu funcții noi, precum și o mai riguroasă panoplie de detalii estetice. Mult mai intens s-a lucrat însă la interior, unde, deși arhitectura generală a rămas aproape neschimbată, consola centrală a fost complet regândită, Opel ținând cont de numeroasele critici privind multitudinea de butoane pentru diverse comenzi. Acum, totul este clar, simplu și intuitiv. Ceea ce schimbă complet percepția asupra confortului general, șoferul nemaifiind obligat să găsească acul în carul cu fân de fiecare dată când trebuie să acționeze o nouă comandă a climatizării, na­vigației sau sistemului audio. Practic, Opel reușește să aducă Insignia într-o zonă în care foarte puține critici îi mai pot fi aduse, mai ales că, deși nu mai este la prima tinerețe, designul său încă rămâne extrem de futurist.

Propulsorul e cel mai silențios diesel din gamă și este economic.

Propulsorul e cel mai silențios diesel din gamă și este economic.

Suspensiile și în general tot ceea ce ține de manevrabilitate, ținută de drum și confortul rulării au fost minuțios modificate pentru o călătorie lipsită de stres și sigură. Noi am „simțit“ îmbunătățirile rulând cu versiunea de motorizare diesel de putere medie, mai exact de 140 CP. Propulsorul de 2,0 litri cu injecție directă are marele avantaj de a genera cuplul maxim de 370 Nm începând cu 1750 rpm, ceea ce se transferă în reprize de accelerație mulțumitoare. În plus, tehnologia modernă îl face silențios, un mare avantaj în timpul rulării îndelungate. Dacă, dimpotrivă, nu se forțează nota, acest motor își arată și altă latură a sa, una mult mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Motorul fiind echipat cu sistemul stop/start, consumul mediu se cifrează undeva în jurul valorii de 3,7 l/100 km, după cum declară constructorul, dar noi am obținut puțin peste 5,5 l/100 km în condiții de rulare normale, pe un traseu mixt, urban/extraurban. Aici, un ajutor plăcut vine și din partea cutiei de viteze manuale cu șase trepte etajate astfel încât să favorizeze un consum mic. Dar cuplul mare oferit de jos compensează rapoartele ceva mai lungi.

Test: Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi

Oricum, deși accesul la portbagaj și în general spațiul interior nu au fost niciodată punctele forte ale Insigniei din cauza concesiilor făcute designului, rămân neschimbate plusul de rafinament, echiparea de confort și siguranță cu sistem de atenționare la trafic lateral, precum și preocuparea pentru o mai bună ergonomie, făcând din Insignia un model cu mult mai interesant decât înainte.

ams 6/2014

Propulsorul e cel mai silențios diesel din gamă și este economic.

Date tehnice

Articole similare