VW Jetta a avut parte de o serie de modificări pentru a aduce modelul mai aproape de restul gamei în ceea ce privește designul și echipamentele de confort și siguranță.
Text: Alexandru Gugoașă. Foto: Radu Chindriș
Jetta, versiunea sedan a lui Golf, face eforturi să se apropie de Passat, modelul superior. Cu noua grilă frontală, blocurile optice cu leduri în față, stopurile redesenate și noile sisteme de siguranță, Volkswagen Jetta se vrea a fi o alternativă pentru cei care preferă un sedan compact, dar cu dotări demne de unul de clasă medie. Mașina nu folosește însă platforma MQB prezentă pe Golf VII, așa că nu putem vorbi despre un model complet nou. Cert este însă că, în special datorită grilei frontale cu trei linii orizontale, Jetta arată mult mai bine în trafic.
Mașina are totuși parte de competitori puternici, unul dintre aceștia fiind chiar Škoda Octavia, sora produsă sub brandul ceh, care se bucură de un succes substanțial la vânzări în România. De altfel, românii sunt mari amatori de sedanuri compacte și datorită prețurilor relativ accesibile față de ale sedanurilor din clasa medie, așa că este perfect explicabil de ce grupul VW vrea cât mai multe modele de acest gen disponibile la vânzare. Dacă tot am vorbit de prețuri, atunci trebuie să spunem și că Jetta pleacă de la 16.432 de euro, cu câteva sute de euro mai puțin decât un Golf cu motorizare echivalentă, 1.2 TSI de 105 CP, ceea ce o face și mai atractivă. Însă, dacă vrei, poți să cumperi o Jetta cu propulsor 2.0 TDI și cu aproape 30.000 de euro, așa cum este mașina de test din imagini, dar atunci poți opta chiar și pentru un Passat tot cu motorizare 2.0 TDI. Depinde doar ce vrei, mai multe echipamente într-un pachet mai compact sau o berlină de clasă medie cu mai mult spațiu.

Ceasurile de bord sunt clasice și ușor de citit. Computerul de bord color face toți banii, iar butoanele de pe volan sunt similare cu cele prezentate de curând pe Passat.
Ca dotări, automobilul de test beneficiază de o serie de sisteme menite să-i facă viața mai ușoară șoferului. De la sistemul care te avertizează dacă ai o mașină în unghiul mort (Blind Sport Assist) până la camera pentru marșarier și conexiunea bluetooth pentru telefonul mobil, toate duc prețul spre cel al unui Passat, însă, odată ce le folosești, poți afirma că te obișnuiești cu ele. La interior, schimbările nu sunt tocmai revoluționare, dar sunt de efect. Consola centrală preia comenzile climatizării de la Golf VII, iar volanul are comenzi împrumutate tot de la fratele cu hayon. Ornamentele negre, lucioase aduc un plus de rafinament habitaclului, iar pe timp de iarnă, am apreciat la adevărata valoare scaunele încălzite. Spațiul interior este suficient pentru a transporta în condiții de confort patru persoane adulte cu tot cu bagajele lor, având în vedere că volumul portbagajului ajunge la 510 l, atunci când bancheta se află în poziție verticală. Opțional este oferit sistemul de navigație RNS 510 cu touchscreen și diagonală de 6,5 inchi, care are însă un preț relativ piperat – 1486 de euro. Mai degrabă, noi am opta pentru farurile bixenon cu iluminare dinamică, pe care le-am testat pe timp de noapte și care merită toți banii (1685 de euro). O altă dotare foarte utilă s-a dovedit a fi camera de marșarier (209 euro) împreună cu senzorii de parcare.
Clasa compactă sub lupă – Škoda Octavia vs concurența
Motorul 2.0 TDI cu transmisia DSG cu șase trepte reprezintă configurația ideală, cu condiția să nu vă uitați la preț. Grupul motopropulsor oferă performanțe excelente pentru o mașină de familie, iar consumul se situează în limite decente. În afara orașului, noi am obținut o medie de 6,2 l/100 km, dar în mediu urban, consumul a urcat totuși spre 8,5. Țineți însă cont că aceste cifre au fost obținute în condiții de iarnă, cu motorul având mai puțin de 2000 km rulați. Propulsorul respectă acum normele Euro 6, ceea ce înseamnă că e scutit de la plata taxei de poluare, un avantaj financiar ce merită luat în considerare la achiziție. Punctul său forte de necontestat este însă rafinamentul pe care îl promite în funcționare. Cutia DSG schimbă treptele aproape imperceptibil și o nimerește, în cele mai multe cazuri, exact pe cea de care ai nevoie. Trenul de rulare îmbină în mod fericit confortul cu latura dinamică, iar direcția electrică oferă un feedback peste ceea ce întâlnim la concurență. Acestea fiind spuse, ținuta de drum este neutră în general, iar ESP-ul intervine progresiv, fără a oferi reacții surprinzătoare pentru șofer. Când vine vorba de configurații, Jetta are însă un dezavantaj major față de Golf, pentru că nu poate fi dotată cu excelenta tracțiune integrală 4Motion, așa că va trebui să vă mulțumiți cu tracțiunea față. Comportamentul rutier bun se datorează și faptului că suspensia spate este independentă, specific platformei mai vechi, de Golf VI. Pentru Golf VII, cu platforma nouă, MQB, acest tip de suspensie multilink e oferită doar pentru motoarele de peste 150 CP.
Gama de motorizări este ceva mai restrânsă decât în cazul lui Golf. Lipsește propulsorul 1.2 TSI de 85 CP, ceea ce e un lucru bun, pentru că Jetta este totuși mai mare și mai grea decât Golf, însă și în partea superioară a plajei de puteri există restricții semnificative. Astfel, cel mai puternic motor ce poate fi comandat are 150 CP. Există două opțiuni aici – 1.4 TSI și 2.0 TDI. Lipsește din ofertă, în mod surprinzător, dieselul de 1,6 l, care ar fi fost o alternativă foarte bună la versiunea de 110 CP a lui 2.0 TDI, care încă se găsește la vânzare. Este disponibilă și o versiune 1.4 TSI de 125 CP, ce poate fi comandată inclusiv cu cutia de viteze cu dublu ambreiaj. Chiar dacă prețul de aproape 30.000 de euro al versiunii de test pare foarte mare, se poate configura cu ușurință o versiune cu motorizare medie ca putere (1.4 TSI sau 2.0 TDI de 110 CP) cu un preț mai mic de 20.000 de euro. Un avantaj față de mulți competitori îl reprezintă garanția de 4 ani sau 120.000 km oferită pentru toate modele Volkswagen.
Chiar și echiparea de bază, denumită Select, vine cu dotări generoase. Vorbim aici de climatizare automată Climatronic, radio-CD cu opt incinte acustice, pachet complet de siguranță (ABS, controlul tracțiunii, ESP și șase airbaguri), asistent la pornirea în rampă și geamuri electrice în față.
ams 2/2015











