După ce ne-a arătat în Maroc, țara în care se produce, cât de încăpător este, și a inversat trendul descendent al vânzărilor Dacia în Franța, Lodgy dă piept cu drumurile autohtone.
Text: Cristian Sterea. Foto: Radu Chindriș
A curs și încă mai curge multă cerneală despre Dacia Lodgy. Comentatorii au înaintat tot felul de opinii, unele chiar dubioase sau contradictorii, publicul, cu o percepție mai mult sau mai puțin pertinentă asupra realității, își exprimă cu tărie părerile și nimeni nu pare dispus să admită că există și o cale de mijloc. Deși am avut ocazia să merg cu mașina, la testul internațional din Maroc, vă spun sincer că nici eu nu mai știam ce să cred despre acest model. Altfel spus, îmi imaginez cât de confuză este situația pentru omul onest, care încearcă să se dumirească în legătură cu noul și primul MPV marca Dacia. Așa că, în acest articol, am hotărât să las subiectivismul deoparte și să mă bazez pe cifre și măsurători pentru că, după cum bine știți, ele ne induc cel mai rar în eroare.
Pentru început, dați-mi voie să fac câteva referiri legate de design. Deși, la prima vedere, Lodgy nu pare să aibă nici în clin, nici în mânecă totuși cu latura estetică, după o vreme, parcă nu-l mai găsești chiar atât de… rudimentar. Nu știu dacă designul necesită ceva mai mult timp pentru a-i înțelege subtilitățile sau, pur și simplu, te obișnuiești cu el. Oricum, cert este faptul că aspectul nu va sta pieziș în fața succesului. De exemplu, în Franța, una dintre primele țări în care Lodgy a fost disponibil, vânzările Dacia au luat-o din nou în sus, într-un ritm accelerat. Și, după cum bine știm, francezii sunt recunoscuți pentru faptul că apreciază rafinamentul și bunul-gust. Deci, de vreme ce acolo n-au fost probleme, nu cred că vor fi nici în altă parte.
Dacia Lodgy vs Citroën Berlingo Multispace vs Fiat Doblò
Legat de dimensiunile exterioare, aici lucrurile chiar iau amploare. Cu toate că, în valori absolute, diferențele față de un Logan MCV sunt doar de 2,5, 1,1 și 2,0 cm în lungime, lățime, respectiv înălțime, de la volan lucrurile se văd altfel. Poziția de condus ceva mai înaltă îți schimbă percepția asupra realității și te responsabilizează mai mult în legătură cu gabaritul.
Referitor la spațiul pentru pasageri, nu există niciun dubiu, și cifrele confirmă din plin acest lucru: Lodgy este de departe cel mai încăpător model Dacia. În plus, îi pune la respect pe cei mai mulți concurenți și are cel mai avantajos raport preț/spațiu disponibil. Modularitatea nu reprezintă un atu, dar nici nu dezamăgește. La nevoie, bancheta se poate plia și lipi de spătarul scaunelor față, eliberând o suprafață de încărcare extrem de generoasă, ce face să roșească până și unele dube. În cazul în care există, bancheta de pe cel de-al treilea rând de locuri se poate scoate complet din mașină sau urmează același procedeu de pliere ca bancheta cealaltă și se grupează în spatele ei. Aprecierile pozitive continuă cu materialele folosite la finisare. Departe de a fi vreo referință în materie, acestea reprezintă un real pas înainte. Sunt la fel de tari, în schimb arată mai bine și nu mai lasă acea impresie de ieftin pe care mulți critici au scos-o în evidență la primele modele Dacia din era Renault.
Cu alte ocazii, am lăudat noul sistem multimedia Media Nav cu ecran tactil de 7 inchi și navigație. Deși opțional, este foarte practic și accesibil, așa că îl recomand fără rezerve; totuși, nici sistemul audio standard regăsit pe versiunea Laureate nu este de lepădat. Dotat cu mufe USB și jack, precum și cu bluetooth, acesta se achită de sarcini mai mult decât onorabil. În rest, cei care consideră că puterea motoarelor din ofertă le poate juca feste sunt liberi să opteze pentru pachetul Securitate, care include un limitator de viteză. Nu trebuie uitate nici scaunele față încălzite, care reprezintă o altă premieră pentru constructorul autohton.
Revenind la cifre, Lodgy 1.5 dCi 110 CP a executat sprintul până la 100 km/h în 11.4 secunde, conform măsurătorilor. Deci, cu 0.2 secunde mai repede decât valoarea indicată de constructor în fișa tehnică. Nu știu dacă, la teste, s-a petrecut vreo minune sau timpul a stat în loc, dar mă bucur să vă anunț că aceasta este valoarea pe care o indicau aparatele. Nici reprizele nu sunt rele având în vedere că vorbim despre o motorizare cu cilindreea relativ mică și o carieră bogată în spate (cu alte cuvinte, nu chiar de ultimă generație). Aici, un aport substanțial îl au turbina cu geometrie variabilă (versiunea 1.5 dCi 90 CP are turbină simplă) și cutia de viteze cu șase rapoarte etajate ceva mai scurt. Apoi, consumul de combustibil minim s-a cifrat la doar 4,2 l/100 km, cu 0,2 litri mai mult decât indică fișa tehnică. Deși aproape nimeni nu mai credea în caracteristicile prezentate de producător, iată că Dacia Lodgy a demonstrat că unele dintre ele nu sunt pură ficțiune. Per total, consumul mediu a urcat până la 6,1 l/100 km, ceea ce nu reprezintă un capăt de țară. Ca șofer, nu te poți plânge de prestația motorului nici chiar atunci când mașina este încărcată sau la viteze ceva mai mari.
Fără a încerca să acreditez ideea că Lodgy din Trofeul Andros are vreo legătură cu modelul de serie, afirm fără nicio umbră de îndoială că dinamica este convingătoare. Evident, trebuie să ținem seama că vorbim despre un monovolum ce poate avea șapte locuri, și nu o sportivă pursânge. Pe viraje, chiar și fără ESP, Lodgy (cel de stradă, nu de curse) are un comportament riguros, predictibil și sigur, iar apropierea de limitele dinamice este marcată discret de o ușoară tendință de subvirare. Chiar dacă trenul de rulare înghite fără probleme gropile, ruliul se menține la cote decente și nici la schimbarea maselor nu apar reacții violente. În cazul unei frânări de urgență, de la 100 km/h, mașina se oprește în aproximativ 40 de metri. Nu este un rezultat rău, dar depășește cu un metru pragul ce i-ar fi adus calificativul foarte bun.
La final, după un test amănunțit, concluzia este una singură: chiar dacă e produs departe de România, Lodgy se simte ca acasă pe plaiurile și drumurile mioritice. În plus, indiferent de motorizare sau nivel de echipare, nu există în altă parte o alternativă mai ieftină.