Abarth 124 Spider este noul posesor al recordului „în opt”, iar Germanii de la Opel vor aniversa 120 de ani de existență în 2019. Pasionații de călătorii pot prinde un nou taxi pe Nurburgring, sau îi pot însoți pe aventurierii de la Mercedes și BMW. În schimb, doritorii de exclusivități Fabergé au parte de noutăți de la Rolls-Royce.
Marca italiană Abarth a intrat în cartea recordurilor pentru cea mai rapidă execuție a figurii „în opt” (figure eight) – conform Guinness World Record. Și nu a avut montate patine pentru ceva evoluții artistice, ci se afla în Marea Britanie la competiția Chateau Impney Hill Climb. Sub bagheta lui Alastair Moffatt, un cascador și renumit as al volanului, roadster-ul sportiv a avut nevoie de doar 45,66 secunde pentru a realiza cinci figuri „în opt”. Din păcate nu avem și un video cu încercarea reușită – ar fi fost extrem de interesant de observat coregrafia acestei cascadorii.
Opel se pregătește încă de pe acum să celebreze 120 de ani de existență. Totul a început în urmă cu aproape 120 de ani, în 1899, atunci când Sophie Opel a ascultat de sfatul fiilor săi Carl, Wilhelm și Friedrich, de a începe producția de automobil. Trecuseră doar patru ani de la moartea fondatorului Opel – Adam Opel – iar garajul din Rüsselsheim am Main producea în 1899 doar 65 de modele Opel Patentmotorwagen „System Lutzmann”. Astăzi, în proximitatea aniversării de 120 de ani, compania se poate lăuda cu peste 70 de milioane de vehicule produse de-a lungul istoriei sale, precum și cu numeroase inovații tehnice și vehicule legendare.
De exemplu, Opel a fost primul constructor german care a introdus producția pe linia de asamblare, încă din 1924, în timp ce Kadett avea deja caroserie autoportantă încă din anii 1930. Acesta, împreună cu Rekord, Kapitän sau Opel GT au devenit serii legendare pentru companie – ultimul fiind și modul Opel de a democratiza, în 1968, segmentul automobilelor sport. În era modernă, statutul de top-model a fost preluat de cunoscutele Corsa sau Astra – și compania privește încrezătoare către viitor sub umbrela Grupului PSA.
Amatorii de senzații tari pe Nurburgring se pot înscrie pentru o cursă sigură la bordul unui nou Nürburgring Race Taxi – Jaguar XE SV Project 8. Fără teama că vor ieși în decor cu propriul automobil, fanii se pot în schimb bucura de cel mai extrem Jaguar de serie din lume – 600 CP, 321 km/h viteză maximă și mai ales un record pe turul de circuit al Iadului Verde: 7 minute 21,23 secunde (deținut din noiembrie 2017, categoria sedan). Costurile nu sunt exorbitante – un tur de circuit costă 199 euro.
Bentley și Rolls-Royce au fost odinioară suflete pereche, însă „viața” i-a despărțit și transformat în rivali. Iar spiritul competițional pare să fie pregnant chiar și în privința celor mai năstrușnice idei pe care cele două companii le pun în practică. Bentley, spre exemplu, a anunțat continuarea parteneriatului de 15 ani cu specialiștii orologieri de la Breitling… concomitent cu anunțul celor de la Rolls-Royce, care și-au unit forțele cu nimeni alta decât casa Fabergé.
Coincidență sau nu, Bentley a dezvăluit decizia de a continua parteneriatul cu Breitling pentru o nouă generație de ceasuri dedicate automobilelor sale, după ce în 2003 orologierul era primul din lume care dezvolta un ceas de bord pentru modelul Continental GT. Rolls-Royce, în schimb, intră pe un teritoriu complet nou în cadrul noii sale colaborări. Unul explorat de regi și regine, deoarece casa Fabergé este nimeni alta decât creatoarea faimoaselor Ouă Imperiale Fabergé – doar 50 de exemplare originale fiind create înainte de 1917.
Casa Fabergé dăinuie și astăzi însă, oferind versiuni moderne ale faimoaselor piese de artă – iar împreună cu Rolls-Royce Motor Cars au creat și primul „Spirit of Ecstasy Fabergé Egg” din lume! De design s-au ocupat designerii Stefan Monro și Alex Innes de la RR, precum și Fabergé Lead Designer Liisa Tallgren – în timp ce producția propriu-zisă i-a revenit maestrului manufacturier Paul Jones. Noul ou Fabergé este și doar al doilea din clasa Imperială din 1917 încoace – fiind destinat colecției particulare a unui pasionat al ambelor case.
Mercedes și BMW au grijă ca inclusiv acum, odată cu venirea toamnei să ne aducem aminte cu drag de zilele de vacanță… Și dacă nu putem noi călători, nici o grijă, există destule metode. Spre exemplu, ambasadorul BMW Outdoor Stefan Glowacz a încheiat cea mai recentă expediţie a sa în mod sustenabil, etapa finală fiind parcursă cu un i3. Alpinistul extrem a fost plecat trei luni în expediția „Coast to Coast” – traversarea Groenlandei, efectuată cu ajutorul unei sănii trasă de un zmeu. Iar spre și dinspre Groenlanda, el a ales metode fără emisii: a traversat Atlanticul pe un iaht, iar prima şi ultima etapă ale călătoriei între München şi portul scoţian Mallaig au fost parcurse electricul i3.
În schimb, Mercedes și-a trimis legenda off-road – Clasa G – într-o călătorie prin natura dezlănțuită a Finlandei pentru #explorewildtaiga, un tur dedicat fanilor social media ai companiei. Legendarul off-roader a fost condus de fotograful naturalist finlandez Konsta Punkka și de realizatorul de film italian Oliver Astrologo – iar timp de o săptămână cei trei au explorat drumuri pustii și natura neîmblânzită finlandeză între Helsinki și parcul național Oulanka din nordul Finlandei.




























