În prima zi de Mondial de l’ Automobile, desfășurat ca întotdeauna la Paris, sub consemnul #MondialParis, noutățile sunt compuse din: BMW Seria 3, Mercedes-Benz Clasa B, Skoda Kodiaq RS, Skoda Vision RS, Honda HR-V sau Porsche 911 Speedster.
Chiar dacă – datorită mediului online – putem considera că Salonul Auto de la Paris a început deja de ceva vreme, zilele presei păstrează încă apanajul unora dintre cele mai importante premiere la nivel mondial. Unul dintre capii de serie, cum s-ar spune în tenis, este desigur noua generație (G20) BMW Seria 3, cea de-a șaptea iterație a faimosului sedan bavarez aducând cu sine o… evoluție la toate capitolele. Noul Seria 3 Sedan – conform constructorului – își sporește calitățile sportive, are parte de un nou limbaj de design (asemănător, dar nu copiat de la noul Z4), un plus important de rafinament la interior, precum şi de sisteme de asistență / tehnologii de conectivitate inovatoare.
Încă de la lansarea la Mondial de l’ Automobile, Seria 3 va beneficia de o gamă largă de motorizări – șase variante, cu patru dar și șase cilindri (diesel-ul de top), cu puteri cuprinse între 150 și 265 CP. Nu lipsește din program tracțiunea integrală, iar BMW promite pentru 2019 introducerea versiunii M Performance și varianta iPerformance, plug in hibridă. Seria 3 pierde în greutate până la 55 de kg față de generația precedentă, are un centru de greutate mai jos și distribuție perfectă 50:50 a maselor, iar structura caroseriei și prinderile suspensiei sunt acum mai rigide. În plus, pe Seria 3 debutează o nouă tehnologie adaptivă a amortizoarelor, cu variație a rigidității în funcție de cursă.
Tot nou pe modelul ce debutează la Paris este și sistemul opțional Driving Assistant Professional, un pas înainte către condusul autonom. Gama de funcții include și o premieră în segment – Reversing Assistant, care poate conduce singur automobilul cu spatele pe distanțe de până la 50 de metri. Opțiunile duc Seria 3 de la sportivitate – suspensie M Sport / M adaptivă, frâne M Sport, diferenţial M Sport cu control electronic la pragul de sus premium, exemplificat de Luxury Line. În același timp, caracteristicile practice sunt și ele mai pronunțate: spațiu mai mare pentru picioare în spate, precum și o capacitate a portbagajului de 480 de litri.
Mercedes-Benz își extinde la Mondial de l’ Automobile portofoliul la nivelul clasei compacte cu ajutorul noii generații Clasa B, model care pare să fi intrat într-o criză profundă de identitate. Cu zona monovolumelor în moarte clinică, germanii nu vor să mai considere Clasa B un simplu MPV, ci un fel de crossover… cu accente de Sport Tourer (un fel de break). Orice ar fi, știm sigur ce nu este Clasa B – nu este Clasa A, cel puțin nu la nivelul designului exterior. Noua Clasa B personifică perfect curentul auto al evoluției – cel puțin la nivelul exteriorului, foarte apropiat de generația anterioară. Mercedes a ales să profite de caroseria monovolumică la maxim, oferind un ampatament mai alungit (2729 mm) cu console scurte, precum și un plafon extins.
Interiorul este însă la fel de modern ca cel prezentat în premieră de Clasa A – cu o mică caracteristică distinctă: instrumentarul de bord al Clasei A este împărțit în două corpuri dispuse pe orizontală, cel al Clasei B constă într-un singur corp, care se îngustează spre pasageri, decupat în dreptul fiecărui ocupant al locurilor față. Integrarea într-un panou negru este însă similară cu cea de la Clasa E, în timp ce sistemul de infotainment este, desigur, o versiune MBUX. Există inclusiv asistent vocal, activat de expresia „Hey Mercedes”, precum și servicii Mercedes me connect. Punctul forte al noii generații este reprezentat însă de funcțiile Intelligent Drive preluate de la Clasa S. Clasa B se poate conduce semi-autonom în anumite situații, fiind echipat cu sisteme îmbunătățite de camere și radare pentru a anticipa traficul cu până la 500 metri înainte – inclusiv cu ajutorul sistemului de navigație și a hărților actualizate online.
Mercedes oferă pe Clasa B propulsoare noi, compatibile Euro 6d-TEMP – spre exemplu noul diesel de 2 litri și 150 / 190 CP, oferit în combinație cu o nouă transmisie automată cu dublu ambreiaj și opt rapoarte. Gama mai este completată de diesel-ul de 1,5 litri și 116 CP de pe Clasa A, precum și de două propulsoare pe benzină de 1,33 litri și 136 sau 163 CP – toate acestea livrate împreună cu transmisia 7G-DCT. După prezentarea de la Salonul Auto de la Paris, primele comenzi vor fi deschise la începutul lunii decembrie, iar primele livrări vor fi efectuate din februarie 2019.
Constructorul ceh Skoda a adus la Mondial de l’ Automobile de anul acesta două noutăți majore: Kodiaq RS și conceptul Vision RS. Primul este de acum vârful de gamă SUV pentru marcă și include cel mai puternic propulsor diesel pe care l-a avut într-un model de serie. BiTDI-ul în patru cilindri are 240 CP / 500 Nm și i-a permis crossover-ului cu șapte locuri să-și adjudece recordul pe Nurburgring în categoria sa cu un timp de 9 minute 29.84 secunde. Cel mai rapid „urs” din Cehia ajunge astfel la 100 km/h în șapte secunde, în drum spre viteza maximă de 220 km/h. Evident, nu lipsesc tracțiunea integrală și o transmisie automată, cu șapte rapoarte și dublu-ambreiaj. Tehnologiile ambarcate includ Dynamic Chassis Control (DCC), farurile LED, instrumentarul Virtual Cockpit sau noul Dynamic Sound Boost – o modalitate artificială de completare a sound-ului oferit de propulsorul TDI.
Conceptul Vision RS este, la fel ca multe alte prototipuri de la Skoda, nu doar o exprimare stilistică a companiei – ci mai ales un preambul pentru un viitor model. De această dată avem de-a face cu un premergător al viitoarei generații a modelului Rapid – precum și cu un potențial model sportiv de vârf care să completeze gama de versiuni RS. Viitorul pare să ia forma clasică de hatchback, spre deosebire de variantele actuale Rapid / Rapid Spaceback – iar dimensiunile sporite promit un habitaclu mult mai spațios. Lung de 4356 mm și cu un ampatament de 2650 mm, Vision RS este mai lung, mai lat și mai jos decât Rapid Spaceback – chiar și portbagajul de 430 litri câștigă acum 15 litri adiționali.
Cu un design promițător – exterior și interior – Vision RS reprezintă o surpriză plăcută și la capitolul propulsie, datorită trenului de rulare hibrid. Acesta combină cunoscutul 1.5 TSI cu un motor electric pentru un total de 245 CP – sprintul la 100 km/h durează 7,1 secunde, iar viteza maximă se plafonează la 210 km/h. Acumulatorii de 13 kWh oferă o autonomie complet electrică de până la 70 km și pot fi reîncărcați complet în doar două ore și jumătate – toate aceste date tehnice fiind demne de un model de serie. Astfel, nu ne-am mira dacă acest sistem plug in hibrid de propulsie s-ar materializa în curând pe un model Skoda sau la o altă marcă din grupul VW.
Salonul Auto de la Paris nu a adus cu sine doar noutăți absolute, ci și destule actualizări sau chiar reintroduceri. Honda a oferit publicului nu doar modelul pentru Europa CR-V Hybrid, ci și versiunea restilizată a micului HR-V. Diferențele sunt mai mult decât subtile, astfel încât putem trece rapid la Porsche și al său Macan cu facelift. Acesta a fost prezentat online de ceva vreme, însă abia acum avem primele specificații tehnice. Crossover-ul va sosi în Europa cu un propulsor de 2 litri turbo pe benzină cu filtru de particule și dotat cu 245 CP / 370 Nm. Singura opțiune pentru transmisie este PDK-ul cu șapte rapoarte, cu ajutorul căruia ajunge la 100 km/h în 6,7 secunde și la o viteză de top de 225 km/h.
Reeditarea despre care aminteam este reprezentată de conceptul Porsche 911 Speedster, adus la Paris într-o nouă prezentare – vopseaua Guards Red este un omagiu adus modelului 911 Speedster din 1988, iar noile jante de 21 inch au un design asemănător cu modelele de curse 911 RSR și GT3 R. Față de versiunea „Heritage”, prezentată în iunie drept model aniversar, noul concept are crom negru și platină pentru oglinzile exterioare și bușonul rezervorului, în timp ce la interior tapiseria Aniline maro deschis a fost înlocuită cu piele neagră dotată cu accente roșii. În rest, detaliile tehnice sunt aceleași – bază de 911 Carrera 4 Cabriolet, șasiu de 911 GT3, transmisie manuală cu șase rapoarte și propulsor aspirat de peste 500 CP. Un detaliu – Porsche a confirmat că va produce o serie foarte limitată – de 1948 exemplare…