New York International Auto Show – acronimul său, NYIAS este foarte apropiat de NAIAS, faimosul eveniment de la începutul anului, de la Detroit. Însă anul acesta primăvara a fost parcă mai fructuoasă pentru industria auto, iar premierele mondiale au fost și ele mai… înfloritoare. Astăzi, continuăm ce am început săptămâna trecută cu partea a doua.
Mercedes-Benz – GLS & EQC Edition 1886
Situat în vârful gamei de SUV-uri, un adevărat Clasa S al zonei crossover, noua generație GLS era așteptată de fanii mărcii de ceva vreme – iar lansarea din „Big Apple” nu este nicidecum întâmplătoare. SUA a redevenit mare amatoare de automobile de mari dimensiuni, iar GLS se pune cu plăcere la dispoziția clienților în căutare de SUV-uri full-size cu șapte locuri. Mercedes promite mai mult din toate: spațiu, confort, lux, tehnologii, putere. Dimensiunile sunt de acum și mai impozante, GLS câștigând 77 mm în lungime, 22 în lățime și 60 de mm la capitolul ampatament. Toate trei rândurile de locuri sunt ajustabile electric, iar cele două din spate se pot rabata și ascunde în podea (rândul trei) pentru a disponibiliza un spațiu de încărcare de până la 2400 litri. Pentru prima oară, GLS vrea să câștige lupta cu noi concurenți precum BMW X7 prin introducerea și a unei versiuni cu șase locuri, cu două locuri individuale pe rândul de mijloc.
Șoferul are parte, desigur, de noul sistem de infotainment MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Spre deosebire de Clasa A, acolo unde acesta a debutat, pe GLS ambele ecrane – central și instrumentarul de bord – au diagonala maximă, de 12,3 inch (31,2 cm). Nu lipsesc un nou sistem HUD de rezoluție mare și MBUX Interior Assistant. În plus, de acum sistemul MBUX poate fi utilizat de oricare din cei șapte pasageri de la bord – prin opțiunile Rear Comfort package Plus (tabletă de 7 inch Android) sau sistemul MBUX Rear Seat Entertainment (două ecrane tactile de 11,6 inch pe rândul doi). Europa, Rusia și alte câteva piețe vor primi sub capotă și două opțiuni diesel. GLS 350 d sosește cu 286 CP / 600 Nm, iar GLS 400 d plusează cu 330 CP și 700 Nm. În restul regiunilor, versiunea de bază este GLS 450, pe benzină – un șase cilindri electrificat (mild hybrid pe 48V) prin tehnologia EQ Boost: 367 CP / 500 Nm, și un adaos EQ temporar de 22 CP / 250 Nm. Purtătorul stindardului este însă noul V8 electrificat EQ Boost de pe versiune GLS 580 – acesta dispune de 489 CP și 700 Nm (plus aceiași 22 CP / 250 Nm).
Marele GLS – care arată și se poartă precum un GLE de dimensiuni mai mari – nu a fost singura premieră interesantă de la NYIAS pentru Mercedes. Constructorul german a debutat, printre alte noutăți, și o primă variantă exclusivistă a noului crossover electric de Stuttgart, EQC Edition 1886. Modificările sunt în principal estetice, grila „radiatorului” și logo-urile 1886 fiind negre și foarte lucioase, în timp ce jantele de 20 inch au fiecare câte 10 spițe – pentru un look cât mai clasic. La interior, Mercedes a pregătit noi stiluri de tapițerii pentru scaune – precum și mai multe referințe la anul de grație 1886, atunci când a apărut modelul Benz Patent-Motorwagen, considerat primul automobil din lume.
Nissan – 370Z 50th Anniversary Edition
Producătorul japonez a avut un moment foarte special de sărbătorit la New York, deoarece fix cu jumătate de secol în urmă americanii admirau de-acum legendarul Datsun 240Z chiar la show-ul din Big Apple. Nissan nu a ratat ocazia de a marca cei 50 de ani cu o ediție specială a „bătrânului” 370Z, model care a mai avut parte – acum o decadă – și de un 40th Anniversary Edition.
Porsche – 911 Speedster
Atemporalul 911 nu a ratat ocazia de a-și bucura fanii americani odată cu prezentarea unei noi versiuni Speedster – la nouă ani distanță de la precedenta. Experții de la Stuttgart au mers la show-ul din Big Apple cu versiunea renăscută, bazată însă nu pe generația actuală, ci pe cea anterioară deoarece structura de bază a fost preluată de la versiunea 911 GT3. Șasiul are parte de o recalibrare a direcției pentru roțile spate, de puncte dinamice pentru motorul de 4 litri și peste 500 CP, iar cei 1948 de norocoși viitori posesori se vor bucura de exclusivitatea transmisiei manuale cu șase rapoarte. Performanțele sunt pe măsură: 0-100 km/h în aproximativ 4 secunde și o viteză de top de peste 308 km/h.
Ram – 2019 HD Kentucky Derby Edition
Ce ar fi fost un show american fără un truck cu adevărat american?! Din fericire, Ram rezolvă situația cu ajutorul edițiilor speciale Limited Kentucky Derby Editions pentru modelele Heavy Duty 2500 și 3500. Seria limitată este dedicată nu doar celei mai faimoase curse de cai pursânge din SUA, ci este o adevărată celebrare a modului de viață de peste ocean… în stil cât mai luxos.
Subaru – Outback
Pentru orice fan Subaru, Outback este cu mult mai mult decât o fuziune între elementele practice ale categoriilor station wagon și crossover. La New York, producătorul japonez a prezentat cea de-a șasea generație a modelului Outback, „frate” bun cu noua generație Legacy. Desigur, noul Outback a fost dezvoltat pornind de la noua arhitectură Subaru Global Platform, ce aduce printre beneficii și o creștere cu nu mai puțin de 70% a rigidității torsionare. Și siguranța a crescut – structurile frontale și laterale absorb de acum cu 40% mai multă energie la impact, iar suita de tehnologii Subaru Eyesight este oferită standard pe toate versiunile. Designul exterior nu a evoluat însă la fel de sesizabil, schimbările mai importante fiind ușor de remarcat doar la partea posterioară. Interiorul, în schimb, primește noul sistem de infotainment cu ecran portret de 11,6 inch. Motorizările disponibile pentru Outback sunt un patru cilindri de 2,5 litri cu 182 CP / 239 Nm și un turbo de 2,4 litri care livrează 260 CP / 376 Nm – ambele cuplate la o transmisie CVT și clasicul sistem de tracțiune integrală cu tracțiune vectorizată.
Toyota – Highlander & Highlander Hybrid & Yaris Hatchback
Producătorul nipon a avut la show-ul din Big Apple noutăți cât se poate de locale. Crosover-ul cu trei rânduri de locuri Highlander, complet restilizat pentru piața nord-americană, nu va apărea vreodată în Europa – însă de această dată avem un mic regret. A patra generație Highlander este un adevărat amalgam – unul reușit, însă – al tuturor creațiilor recente: rulează, desigur pe baza arhitecturii Toyota New Global Architecture (TNGA), versiunea TNGA-K. Astfel, are elemente de la europeana Corolla, dar și o combinație reușită de elemente stilistice de la marile Camry și Avalon, totul cu ceva glazură de RAV4. Din păcate, nici măcar marile SUV-uri americane ale companiei nu fac trecerea la o electrificare mai eficientă (PHEV, spre exemplu). Astfel, Highlander rămâne disponibil cu același propulsor V6 (3,5 litri, 295 CP) de pe generația anterioară sau sistemul hibrid clasic de pe Camry pentru Highlander Hybrid – 2,4 litri în patru cilindri, de 240 CP (un minus de 22% la putere, un plus de 17% la eficiență).
Foarte interesant și contrar tendinței actuale a constructorilor din SUA de a renunța la orice nu este SUV, crossover sau pickup, Toyota a prezentat la NYIAS și noul Yaris Hatchback. Acesta nu are mai nimic în comun cu versiunea europeană, deoarece americanii primesc de fapt un model bazat pe subcompaca… Mazda2! Însă această apariție nu este de fapt o surpriză, anul trecut – tot la New York – cei doi constructori colaborând pentru versiunea sedan a gamei Yaris – iar anul acesta Toyota a decis scoaterea din producție a modelului Yaris Liftback pentru a-i face loc „noului” Yaris Hatchback. Acesta are totul de la Mazda, inclusiv propulsorul de 1,5 litri de 106 CP și transmisia automată cu șase rapoarte.