Astăzi discutăm despre situația vânzărilor europene în general și românești în special. Pasionații de ediții speciale au parte de noutăți de la Brabus și McLaren. BMW se luptă în continuare cu schimbările climatice, iar campionii motorsport-ului românesc au fost premiați la Timișoara.
Înmatriculările de automobile noi – ca urmare a șocului produs de trecerea la noul ciclu de testare WLTP – au avut un trend descendent în Uniunea Europeană în luna noiembrie. Ele au ajuns la un volum de 1.121.162 unități, o scădere de 8 procente față de aceeași lună a anului trecut. Situația rămâne pozitivă la general – după primele 11 luni, înmatriculările de autoturisme noi la nivelul UE atingând un volum total de 14.160.278 unități, în creștere cu 0,8%.
În același timp, situația din România este în ton cu ce la nivel european. Astfel, înmatriculările au înregistrat o cădere de 10,83% luna trecută – față de noiembrie 2017 – cu un volum de 8.303 unități. Pe primele unsprezece luni din 2018, creșterea este cu mult mai puternică decât la nivel continental, saltul fiind de 23,97% față de perioada similară din 2017, cu un total de 121.634 exemplare. Volumele pentru piața de second-hand își continuă evoluția negativă – un minus de 8.16% pentru noiembrie (44.503 bucăți), cu un total de 434.914 unități după primele 11 luni (- 8.34%). Primele cinci mărci la nivel național după 11 luni sunt, în ordine: Dacia, Skoda, Renault, Volkswagen și Ford.
Ne mutăm un pic în Germania, deoarece specialiștii în aftermarket de la Brabus au pregătit ceva cu totul deosebit pentru sărbătorile de iarnă: Brabus 700 4×4² Final Edition. Un Mercedes-AMG G63 care, fără doar și poate, ar putea servi drept vehiculul perfect de transport al familiei către cabana (bine, mai degrabă vila!) din vârful muntelui… Știm cu toții – chiar dacă tot nu reușim să facem prea bine diferența fără un glosar special al detaliilor – Mercedes deja a prezentat noua generație a legendarului G-Klasse. Însă Brabus este abia acum pregătit să-și încheie socotelile cu generația anterioară – 700 4×4² Final Edition fiind mai mult decât pregătit să-și asume rolul de element de colecție.
Doar 10 exemplare vor fi construite, „monstrul” SUV având sub capota aflată la foarte mare înălțime (mulțumită punților speciale și a suspensiei ajustabile independent față/spate) bătrânul V8 de 5,5 litri cu dublu-turbo. Atâta doar că inginerii Brabus au stors din acesta nu mai puțin de 700 CP și 960 Nm, pentru un sprint la 100 km/h în doar cinci secunde. Pentru curajoși, Brabus promite o viteză maximă a locomotivei de șosea de nu mai puțin de 210 km/h. Evident, prețul este pe măsura capabilităților în teren accidentat – pornește de la minim €209.000.
Ajungem acum și în California, acolo unde McLaren MSO a trimis cea mai nouă comandă specială: colecția „Racing Through the Ages”, o creație realizată special pentru un singur dealer al companiei (McLaren Beverly Hills). Avem un total de șase exemplare, câte un 570S Coupe și un 570S Spider pentru fiecare temă dată – relevantă pentru diferite perioade din istoria competițională a constructorului britanic: ‘Muriwai,’ ‘Papaya Spark’ și ‘Sarthe Grey’. Dacă vă întrebați cum un simplu dealer își permite să comande șase McLaren într-o serie unicat de colecție, McLaren mai menționează și că dealer-ul din Beverly Hills este pe cale să devină cel mai performant partener al său, la nivel global, în 2018… nu doar pentru sine, ci mai ales pentru MSO!
Acum, să explicăm un pic cum stă treaba cu ciudatele denumiri ale temelor racing. Muriwai a fost gândită pentru a le aminti fanilor de primele succese în motorsport ale fondatorului Bruce McLaren, ce au avut loc tocmai în Noua Zeelandă. Papaya Spark face legătura între decadele 1960/1970 și era modernă a Formulei 1, în timp ce Sarthe Grey face trimitere directă la victoria la debut a constructorului la Le Mans, din 1995. Fiecare dintre cele trei perechi are, în plus, o aripă deportantă spate creată special de MSO, MSO Defined Black Pack, jante 10-Spoke Super-Lightweight Forged și sistemul de evacuare MSO Defined Titanium SuperSports. Nici interiorul nu a fost uitat – aici micile detalii fac diferența: o dungă GT4 pe spătar, logo-ul MSO pe tetieră, marcaj McLaren Orange stil „12 o’clock” pe volan, sau cheia finisată în același stil precum exteriorul.
Grupul BMW a făcut câteva anunțuri interesante cu ocazia participării sale la Conferința ONU pentru Schimbările Climatice de la Katowice, Polonia (3-14 decembrie 2018). Astfel, compania bavareză a dezvăluit că centrele sale de producție din Europa sunt deja aprovizionate cu energie electrică provenită 100% din surse regenerabile – urmărind ca absolut toate unitățile sale, la nivel global, să atingă acest nivel încă din 2020. În plus, Grupul BMW a fost sponsor principal al Forumului Inovaţiei Sustenabile (SIF) – cel mai important eveniment de sustenabilitate de la COP ONU. De asemenea, constructorul a prezentat, în zona expoziţională a Forumului, rezultatele seriei „Oraşe în progres”, care a avut opriri în Los Angeles, Melbourne, Shenzhen, Rotterdam și Berlin. Aceasta a avut drept obiectiv dialogul pe modul în care mobilitatea va evolua în oraşele viitorului şi explorarea conceptelor de mobilitate alternativă.
În România, sezonul competițional de motorsport a ajuns la final pentru 2018. Timișoara a fost gazda Galei Campionilor în care Federația Română de Automobilism Sportiv și-a premiat performerii. Aglomerația a fost maximă – FRAS a avut în 2018 peste 100 de competiţii din 13 probe sportive, cu participarea unui total de aproape 1.200 de sportivi. Competițiile de raliu (CNRD) și de viteză în coastă (CNVCD) i-au încoronat campioni pe Simone Tempestini/ Sergiu Itu și, respectiv, Andrei Dumitrescu – nepotul legendarului Marin Dumitrescu.
Cel mai mic sportiv premiat a fost Dragoş Budei, de la karting, care are numai 4 ani şi jumătate, în timp ce decanul de vârstă al federaţiei, Petru Constantinescu, la 69 de ani, a devenit campion naţional la Raliuri Istorice, pentru clasa I3. Pentru prima oară, anul acesta motorsport-ul românesc a avut și un pilot „eco” – Sorin Ghișoi, pilotul primului EV de raliu din România, și parte din Kaufland E-Rally Team, care a primit nu de mult și Premiul pentru Inovație (pentru prima mașină electrică de raliu).