Home Promo Volvo încetează definitiv producția motorului diesel

Volvo încetează definitiv producția motorului diesel

de Răzvan Măgureanu
Volvo mild hybrid

Era motorului se va încheia curând la Volvo. La începutul lui 2024, Volvo va opri definitiv producția motorului diesel.

Planurile lui Volvo sunt de a vinde numai modele electrice din 2030, cu 5 ani înainte de plănuita interzicere a motorului termic în Uniunea Europeană. În spiritul acestei strategii, Volvo va orpit definitiv producția motorului diesel la începutul lui 2024.

Volvo nu mai investește în motorul cu ardere internă
Constructorul suedez a anunțat la Conferința de climă de la New York că ultimul motor diesel va fi produs la începutul lui 2024. Volvo comunicase încă de anul trecut că va opri dezvoltarea unor motoare noi cu ardere internă și va investi fondurile rămase în electrificare.

În acest sens, Volvo și-a vândut în noiembrie 2022 acțiunile la firma Aurobay. Aurobay este cel mai mare furnizor independent de motoare termice din lume, are sediul în Goteborg și livrează motoare pentru brandurile Geely: Volvo, Polestar, Lynk&Co și Proton din 2021. În viitor, Aurobay va livra motoare termice și pentru Renault și Dacia după ce francezii au cumpărat în martie 2023 50% din acțiunile Aurobay.

Aurobay deține cinci centre de dezvoltare pe trei continente. 19.000 angajați produc 5 milioane motoare pe an și ținta este de a extinde producția la 8 milioane unități.

Până acum 4 ani, dieselul era opțiunea preferată pentru clienții Volvo. majoritatea modelelor Volvo vândute în Europa în 2019 aveau sub capotă un motor diesel, în timp ce vânzările de modele PHEV erau reduse. Această tendință a fost inversată după ce Volvo a început să lanseze modele electrice și mai multe versiuni PHEV și mai ales după ce a renunțat la diesel pe unele modele sau a lansat altele care nu au avut deloc opțiune diesel.

Astfel, Volvo a renunțat anul trecut să mai ofere motoare diesel la XC40, iar S60 a fost lansat fără motoare diesel. De asemenea, producția lui XC90 care mai are în gamă un diesel de 2 litri și 235 CP se va opri în curând acesta fiind înlocuit cu modelul full electric EX90.

Singurele modele care mai au diesel sunt V60, V60 Cross Country, V90 Cross Country, XC60 și S90. S90 are același diesel de 2 litri și 235 CP de la XC90 în timp ce V60/Cross Country, V90 Cross Country și XC60 au un diesel de 2 litri și 197 CP. Toate motoarele diesel aveau deja sistem mild hybrid pe 48V și fuseseră redenumite B4 sau B5 în funcție de putere renunțându-se la denumirile D4 sau D5. De aici se crease și o confuzie deoarece și motoarele pe benzină utilizau tot apelativul B4, B5 sau B6, litera B desemnând sistemul mild hybrid pe 48V indiferent că era vorba de motor diesel sau pe benzină.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.