Primăvara încă nu a sosit, însă deja avem o abundență de noutăți. BMW a prezentat noile X3 M / X3 M Competition și X4 M / X4 M Competition. Mini ne anunță sosirea celui mai puternic model al său de serie din istorie – John Cooper Works GP. Mitsubishi a decis că este timpul să reîmprospăteze micul SUV ASX, iar Honda a pus studenții de design să creeze conceptul Tomo pentru Salonul Auto de la Geneva.
BMW M GmbH este cât se poate de pregătit pentru aparent eterna luptă cu Mercedes-AMG și restul producătorilor de modele sportive. Astăzi, conform opiniei populare, orice automobil – chiar și cele de înaltă performanță – trebuie să vină cu o gardă la sol mare, tracțiune integrală și spațiu suficient în habitaclu pentru întreaga familie și eventual și animalul de companie. Astfel, divizia M a ascultat cerințele pieței și noile lansări fac parte din categoria SUV/crossover. În plus, parcă pentru a fi siguri că orice dorință va putea fi satisfăcută, avem parte de nu mai puțin de patru noutăți: X3 M / X3 M Competition și X4 M / X4 M Competition.
Cel mai important atu al noilor Sports Activity Vehicle (SAV) şi Sports Activity Coupé (SAC) este, logic, propulsorul. BMW le-a dotat cu cel mai puternic motor pe benzină, cu şase cilindri dispuşi în linie, oferit vreodată pe un model BMW M. Cei 3.0 litri dotați cu tehnologie M TwinPower Turbo oferă un maxim de 480 CP, standard – în timp ce X3 M Competition şi X4 M Competition primesc versiunea biturbo, de 510 CP și 600 Nm. Propulsorul este combinat cu o transmisie M Steptronic cu opt trepte, cu Drivelogic, şi cu noul sistem de tracţiune integrală M xDrive, sosit direct de pe M5, cu tot cu diferenţialul M activ de pe puntea spate. X3 și X4 M ajung la 100 km/h în 4,2 secunde, în timp ce variantele Competition mai scad o zecime de secundă. Viteza maximă este limitată, ca de obicei, la 250 km/h, însă cu M Driver’s Package aceasta poate ajunge până la 280 / 285 km/h (Competition).
Desigur, nu lipsesc nici restul tehnologiilor M. Avem amortizoarele controlate electronic ale suspensiei M, direcție specifică, frânele M Compound sau jantele M de 20 inch. Și să nu uităm de modurile de condus – cu M Dynamic gândit pentru un pic de distracție din categoria derapajelor controlate. Am lăsat la final schimbările stilistice, însă nu pentru că ele ar lipsi. În habitaclu cele patru au scaune sport electrice, tapițerie cu piele Vernasca, cockpit specific, volan îmbrăcat în piele şi manetă M a schimbătorului de viteze. Versiunile Competition primesc, în plus, elemente exterioare exclusive – elemente High-gloss Black, jante de 21 inch, şi un sistem de evacuare M Sport. La interior regăsim scaunele M Sport cu tapiţerie cu piele Merino, plăcuţe specifice modelului pentru pragurile uşilor şi o plăcuţă dedicată pe consola centrală. Opțional, oricare poate primi și Pachetul de exterior M Carbon – ce include, evident, numeroase componente realizate din fibră de carbon ranforsată cu plastic (CFRP).
Nici frații britanici de la Mini nu s-au lăsat mai prejos, anunțând primele detalii despre noua versiune sportivă de clasă mică John Cooper Works GP, care urmează să fie lansată de anul viitor. JCW GP va deveni, în 2020, cel mai puternic şi mai rapid model de serie al mărcii. Propulsia este asigurată de un motor cu patru cilindri, cu tehnologie TwinPower Turbo și o putere de peste 300 CP. Urmaș al modelului concept cu același nume, introdus la IAA Frankfurt în 2017, JCW GP va fi produs într-o serie limitată de doar 3000 de unităţi.
Mitsubishi a decis că este timpul pentru o reîmprospătarea a crossover-ului compact ASX. Culmea, în ciuda vechimii sale – lansarea a avut loc în 2010 – constructorul japonez nu va prezenta o nouă generație la Salonul Auto de la Geneva, ci doar un nou facelift. Unul mai profund, de această dată, deoarece ASX se aliniază cu succes noilor standarde impuse de modelele Eclipse Cross sau L200. Avem astfel parte de limbajul de design frontal Dynamic Shield, faruri și stopuri cu tehnologie LED, protecții de caroserie arginti față/spate și noi culori: Red Diamond, Sunshine Orange sau Oak Brown.
La interior, ASX primește o nouă versiune a sistemului Smartphone-link Display Audio (SDA), cu ecran mai mare (de la 7 la 8 inch) și navigație Tom Tom cu informații în timp real din trafic, pentru versiunile superioare. În plus, constructorul va lansa în curând și o aplicație companion pentru smartphone ce va permite afișarea diverselor informații legate de vehicul. Versiunea europeană este motorizată de un propulsor 2.0L MIVEC pe benzină, oferită standard cu tracțiune față și cutie de viteze manuală cu doar cinci rapoarte. Opțional, sunt disponibile sistemul de tracțiune integrală și transmisia INVECS-III CVT, precum și diverse sisteme de siguranță -printre ele și Forward Collision Mitigation (FCM).
Honda va aduce pe lângă o nouă versiune a foarte adorabilului concept Urban EV pe malurile lacului Geneva și un al prototip electric. Este vorba despre studiul de design Tomo, un model menit să introducă noi standarde stilistice pentru EV-uri. Acest prototip nu este doar opera Honda, deoarece producătorul a cerut ajutorul studenților masteranzi de la faimosul Istituto Europeo di Design (IED) din Torino. Cei 13 studenți de la IED au gândit un model dedicat în special tinerilor – iar ceea ce le-a ieșit este o încrucișare spectaculoasă între un mic coupé și un… pickup.