Home Știri Taxa de poluare se recuperează cu tot cu dobândă

Taxa de poluare se recuperează cu tot cu dobândă

de

Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a creat un precedent prin care cei care au plătit taxa de poluare, declarată ilegală, își pot primi înapoi banii, la care se adaugă și dobândă.

SOFERI - PROTEST - TAXA AUTO

O persoană din Sibiu care a plătit, în 2008, o taxă de primă înmatriculare de 6700 de lei a cerut în instanță restituirea acestei taxe plus dobânda pe ultimii 5 ani. CEJ i-a dat dreptate și astfel a fost creat un precedent ce va trebui să fie luat în calcul de toate instanțele din țară. Legea actuală stipulează că statul datorează dobândă doar din momentul în care cetățeanul depune cerere de restituire.

„Practic, decizia a desființat Articolul 124 din Codul de Procedură Fiscală român, iar pe principiul echivalenței, dobânzile se vor aplica și oricăror alte sume de restituit de la buget“, spune avocatul Dragoș Tarsia, citat de Mediafax.

Înmatricularea mașinii în Bulgaria

În urma deciziei Curții Europene de Justiție, petenta din Sibiu este prima care va încasa, pe lângă taxa de 6700 de lei, și o dobândă de 9500 de lei. Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu recunoaște că statul va trebui să aplice decizia CEJ, și menționează că, în prezent, există în buget o sumă de 400 de milioane de lei pentru despăgubiri destinată celor care au plătit taxa de primă înmatriculare, devenită ulterior taxă de poluare.

 

 

Articole similare

Comentarii închise.