Știri Video

Alpina XB7 și 25 de ani de ESP

Alpina XB7 și 25 de ani de ESP

Alpina XB7 merge direct la vârful gamei de SUV-uri bavareze, transformând versiunea BMW X7 M50i într-un adevărat X7… M. Mercedes-Benz a sărbătorit recent 25 de ani de la introducerea în producția de serie a Sistemului Electronic de Stabilitate (ESP).

BMW însuși a decis că nu este momentul să atace în segmentul SUV-urilor cu șapte locuri cu un X7 M, însă clienții fideli ai casei Alpina știu că întotdeauna există o alternativă – în cazul de față noul XB7. În stilul consacrat al casei din Buchloe, Germania, modificările vizuale sunt cât se poate de subtile – pe cât posibil, ținând cont de noua imagine de marcă impusă de luxo-barja X7.

Alpina XB7 și 25 de ani de ESP

Astfel, partea frontală primește o nouă bară de protecție cu literele „Alpina” inscripționate la bază și cu prize de aer mărite pentru a ușura răcirea marelui V8 de 4,4 litri de sub capotă. Jantele de 21 de inch sunt și ele parte din cartea de vizită a noului Alpina XB7, alături de modificările aduse posteriorului ce includ și sistemul de evacuare preluat direct de la nava amiral B7.

Alpina XB7 și 25 de ani de ESP

Opțional, clienții pot opta pentru un set de jante de 23 de inch cu 20 de spițe finisate în culoarea antracitului. Setul din metal forjat reduce masa cu 12,7 kg, fiind completat de frâne Brembo și o suspensie pneumatică revizuită. Masivul propulsor dezvoltă de acum 612 CP și 800 Nm – cu 89 CP și 50 Nm mai mult decât în versiunea standard, X7 M50i. Sprintul la 100 km/h durează un pic peste patru secunde, iar viteza maximă ajunge la 290 km/h – absolut impresionantă dacă ținem cont de masa vehiculului: 2658 kg.

Alpina XB7 și 25 de ani de ESP

ESP – o denumire intrată deja în folclorul automobilului. Și totuși, sistemul de control al stabilității a intrat în producția de serie cu doar 25 de ani în urmă. Mercedes-Benz prezenta primul său ESP de serie în mai 1995, pe coupé-ul seriei 140. Doar patru ani mai târziu, în 1999, Mercedes-Benz devenea prima marcă de automobile care echipa standard toate modelele sale de pasageri cu sistemul ESP.

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta