Știri

Lunea electrică: UPS la Londra / Paris, Subaru Crosstrek PHEV în SUA și Jaguar I-Pace la Heathrow

Nu este un film SF la mijloc, cunoscutul serviciu de livrări UPS chiar are de gând să folosească aceste van-uri comerciale ușoare cu aspect futurist și propulsie electrică – momentan de probă la Londra și Paris.

UPS a decis să se alieze cu producătorul de vehicule electrice Arrival pentru a testa o flotă de camionete cu emisii zero în două metropole foarte importante – 35 de vehicule electrice vor fi puse la treabă pentru a livra pachete pe străzile capitalelor Marii Britanii și Franței. UPS a început să lucreze cu Arrival încă din 2016, cele două companii realizând în parteneriat mai multe prototipuri, iar de acum par pregătite să le supune la durele probe ale utilizării zilnice.


Camionetele, denumite „vehicule compozite ultra-ușoare”, sunt considerate de Arrival drept „primele vehicule comerciale electrice din Europa realizate în mod special pentru a se conforma specificațiilor UPS”, urmând să dispună de o autonomie de peste 240 km – una dintre cele mai bune în segmentul lor. Aparent, acestea ar fi doar cele mai noi dintr-un lung șir de automobile electrice utilizate de UPS, care notează că a folosit tehnologia alternativă încă din anii 1930 și în acest moment are deja o flotă eco consistentă – peste 300 de modele EV și aproape 700 hibride, plus o comandă serioasă de 125 unități Tesla Semi atunci când camionul de mare tonaj va deveni disponibil.


Noutățile noastre din zona EV nu s-au încheiat, deoarece Subaru a anunțat recent – deocamdată doar în America – introducerea primului său model plug in hibrid, ca versiune specifică a crossover-ului Crosstrek (XV la noi în Europa), începând din toamnă când acest va trece la „model year” 2019. Nu au fost oferite detalii despre capabilitățile sale – însă media sugerează că ar putea fi aproape de specificațiile tehnice ale modelului Toyota Prius Prime, dacă ținem cont de faptul că versiunile hibride ale Subaru împrumută tehnologia Toyota Hybrid System (THS).


Înapoi pe Bătrânul Continent, îi descoperim pe Jaguar și noul lor SUV electric I-Pace pregătiți – împreună cu WeKnowGroup – gata de a transporta pasagerii de la și către cel mai mare aeroport din Anglia, Heathrow din Londra. Până la 200 de exemplare – posibil cea mai mare flotă de modele electrice din UK – vor fi utilizate ca parte a acestui nou serviciu de limuzine cu șofer. Iar pasagerii se vor putea bucura nu doar de faptul că nu poluează atmosfera, ci și de caracteristici cu adevărat sportive – cei 395 CP electric permit un sprint la 100 km/h în doar 4,8 secunde, acumulatorii de 90 kWh fiind capabili să ofere o autonomie de până la 480 km.

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta