Home MotorsportF1 Max Verstappen este noul campion mondial în Formula 1

Max Verstappen este noul campion mondial în Formula 1

de George Grosu

La sfârșitul unui sezon spectaculos, fanilor Formulei 1 din Abu Dhabi li s-a servit la finalul cursei un rezultat surprinzător. Titlul de campion mondial la piloți a fost decis chiar în ultimul tur al cursei când olandezul Max Verstappen l-a depășit pe campionul britanic Lewis Hamilton și a devenit noul campion mondial al sezonului 2021 din Formula 1.

Max Verstappen a câștigat ultimul Grand Prix al sezonului 2021 de Formula 1 la Abu Dhabi în fața principalului său rival Lewis Hamilton chiar în ultimul tur. Cu această victorie, pilotul olandez a devenit astfel campion mondial de Formula 1 în sezonul 2021. Lewis, care a dominat cursa până la ieșirea din ultimul tur a Seafty Car-ului a fost neputincios împotriva monopostului Red Bull cu cauciucuri mai puțin uzate și a fost nevoit să cedeze prima poziție în fața rivalului său. Pentru pilotul britanic a reprezentat o mare dezamăgire care putea acum să câștige cel de-al optulea titlu și să-l depășească pe Michael Schumacher. Podiumul de la Abu Dhabi a fost completat de spaniolul Carlos Sainz de la Ferrari care a parcurs o cursă tactică, trecând linia de sosire chiar în spatele celor doi pretendenți la titlu.

Rezultatul final pare surprinzător mai ales că totul părea să fi fost decis încă de la începutul cursei. Verstappen a început mai puțin bine, iar Hamilton a preluat conducerea cursei. Mai târziu, cei doi au intrat într-un duel roată la roată iar britanicul de la Mercedes a decis într-un final să taie curba pentru a evita un eventual incident de cursă. Episodul a fost considerat drept un „incident de cursă”, iar stewarzii l-au lăsat să treacă, fără a investiga. Pe parcursul cursei, Red Bull a încercat să realizeze și un așa zis joc de echipă, Perez încetinind strategic ritmul lui Hamilton, în încercarea de a-l aduce pe coechipierul său olandez cât mai aproape de britanic. Dar totul părea inutil împotriva unui monopost Mercedes foarte rapid. Cu toate acestea, cu patru ture de final, Safety Car-ul a trebuit să scoată mașina prăbușită a lui Latifi iar Verstappen a profitat de asta, a intrat la boxe și a montat cauciucurile mai moi. În ultimul tur, Max a declanșat atacul decisiv asupra lui Lewis, aducând astfel victoria echipei sale și primul său titlu mondial.

Primele cuvinte ale noului campion mondial Max Verstappen au fost: “Acesta este un rezultat incredibil. Am încercat pe tot parcursul cursei să continui să lupt. Ocazia s-a ivit în ultima tură și a fost incredibil, a fost cu adevărat o nebunie totală. Acest an a fost incredibil. De asemenea, trebuie să îi mulțumesc lui Checo care a concurat mereu cu inima lui. Vreau să spun că iubesc această echipă și sper să continui cu ei încă zece, cincisprezece ani. Vreau să rămân cu ei pentru totdeauna, sper că îmi vor permite. Mulțumesc lui Christian și lui Helmut, care au avut încredere în mine din 2016 mai ales că de la început ne-am dorit să câștigăm campionatul și astăzi, în sfârșit, am reușit! “.

Lewis Hamilton a făcut tot posibilul astăzi, dar nu a fost suficient. O amară dezamăgire pentru britanic ajuns de șapte ori campion mondial care, la câțiva kilometri de final, era convins că va câștiga cursa și bineînțeles încă un titlu. Dar istoria Formulei 1 ne-a învățăt că, o cursă nu se termină niciodată, decât sub steagul în carouri. Hamilton, sportiv, l-a felicitat pe Max Verstappen: “Felicitări lui Max. Am făcut o treabă grozavă, dar acesta a fost un sezon foarte dificil. Sunt mândru și recunoscător că am făcut această cursă frumoasă cu ei. Nu am renunțat niciodată și acum vreau doar să mulțumesc fiecărui membru al echipei pentru sprijinul acordat. Să nu uităm că suntem încă în plină pandemie și sper doar că toată lumea este în siguranță și să petreacă Crăciunul alături de familiile lor. Vom vedea cum va decurge totul în anul viitor”.

Mercedes pleacă din Abu Dhabi cu regretul că nu a a reușit să câștige inclusiv titlul la piloți cu Lewis Hamilton, dar este confirmată pentru a opta oară consecutiv campioană a constructorilor, stabilind un alt record special în era hibridului. În clasamentul din toate timpurile, Mercedes trece acum pe locul trei în rândul celor mai de succes producători de până acum, la egalitate cu McLaren.

Protestele lui Brackley au fost nule. Conducerea echipei Mercedes a prezentat două proteste oficiale împotriva echipei Red Bull care au implicat conducerea cursei în peste patru ore și jumătate de discuții. În cele din urmă, la ora 23:00, ora locală, a sosit știrea oficială: Federația a respins ambele contestații, confirmându-l pe Max Verstappen drept campion mondial în 2021.

Clasament piloți 2021:

1. Max Verstappen, RED BULL RACING HONDA 395.5p
2. Lewis Hamilton, MERCEDES, 387.5p
3. Valtteri Bottas, MERCEDES, 226p
4. Sergio Perez, RED BULL RACING HONDA, 190p
5. Carlos Sainz, FERRARI, 164.5p
6. Lando Norris, MCLAREN MERCEDES, 160p
7. Charles Leclerc, FERRARI, 159p
8. Daniel Ricciardo, MCLAREN MERCEDES, 115p
9. Pierre Gasly, ALPHATAURI HONDA, 110p
10. Fernando Alonso ALPINE RENAULT, 81p

Clasament constructori 2021:

1. MERCEDES 613.5p
2. RED BULL RACING HONDA 585.5p
3. FERRARI 323.5p
4. MCLAREN MERCEDES 275p
5. ALPINE RENAULT 155p
6. ALPHATAURI HONDA 142p
7. ASTON MARTIN MERCEDES 77p
8. WILLIAMS MERCEDES 23p
9. ALFA ROMEO RACING FERRARI 13p
10. HAAS FERRARI 0p

Foto:  Motorsport Image; F1/FIA; Red Bull; Mercedes

Max Verstappen - noul campion mondial în Formula 1 în 2021
Max Verstappen - noul campion mondial în Formula 1 în 2021
Max Verstappen
Max Verstappen
Max Verstappen
Max Verstappen
Duel Max Verstappen - Lewis Hamilton
Duel Max Verstappen - Lewis Hamilton
Max Verstappen trecând linia de sosire

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.