Home Motorsport TEAM BMW deschide o nouă eră pentru BMW UK în ediţia 2017 din British Touring Car Championship

TEAM BMW deschide o nouă eră pentru BMW UK în ediţia 2017 din British Touring Car Championship

de

Un nou capitol în strălucita istorie pe care BMW o are în competiţiile rezervate turismelor se rescrie prin anunţul făcut de BMW UK, în parteneriat cu West Surrey Racing (WSR): o echipă de trei maşini va concura pentru victorie în ediţia 2017 a British Touring Car Championship.

Anunţul făcut de TEAM BMW este o ocazie deosebită, marcând revenirea BMW ca echipă de constructor în cea mai populară competiţie din motorsportul Marii Britanii. Au trecut 21 de ani de când marca a concurat pentru ultima dată sub această titulatură, atunci când BMW Team Schnitzer a înscris modelul BMW 320i.

Graeme Grieve, director executiv al BMW Group UK, a comentat: “BTCC este una dintre cele mai importante competiţii din Marea Britanie şi are o audienţă importantă şi foarte entuziastă. Cu o istorie a succesului şi susţinerea continuă a WSR în ultimul deceniu, suntem încântaţi să revenim ca echipă de constructor după o pauză de 21 de ani”.

Investiţia financiară semnificativă pe care BMW UK o face în echipa BTCC include finanţarea dezvoltărilor tehnice pe toate fronturile, cu accent pe cele mai noi versiuni ale motorului BMW.

La lansarea ce a avut loc la Londra, la BMW Park Lane, Graeme Grieve şi directorul WSR Team, Dick Bennetts, au dezvelit una dintre cele trei maşini BMW 125i M Sport care vor concura în ediţia 2017 a BTCC. Cu maşinile nou dezvoltate, pregătite şi înscrise de WSR, revenirea BMW în campionat ca şi constructor coincide cu un punct de reper suplimentar, marcând un deceniu de când WSR a concurat pentru prima dată în BTCC cu BMW, parteneriat ce durează până în prezent.

Relaţia pe care BMW o are în BTCC cu compania lui Dick Bennetts, având sediul în Sunbury, a început în 2007, când au obţinut atât titlul piloţilor independenţi, cât şi pe cel al echipelor independente. Ei au repetat triumful şi 2008, după care au obţinut titlul în ierarhia generală a piloţilor în 2009, adăugând o dublă (piloţi – echipe) în 2014.

Dick Bennetts a declarat: “Recunosc că această conlucrare de succes, timp de zece ani, ca parteneri în motorsport este echivalentul unui mariaj pe termen lung. Este un omagiu adus produselor şi angajamentului BMW şi suntem încântaţi să reprezentăm încă o dată marca la momentul revenirii sale cu un angajament sporit ca şi constructor în BTCC”.

În mod semnificativ, pilotul care a avut onoarea de a contribui la fiecare dintre cele trei titluri BTCC – în competiţia independenţilor, în clasamentul general şi la echipe – a fost nord-irlandezul Colin Turkington.

Turkington a petrecut nouă dintre cele 12 sezoane în BTCC alături de echipa WSR-BMW, de-a lungul cărora a obţinut 26 de victorii pe parcursul a cinci stagiuni. Acum, la doi ani după obţinerea titlului piloţilor la comenzile precedentei generaţii BMW 125i M Sport, el revine cu forţe proaspete la volanul modelului cu tracţiune spate al TEAM BMW.

Campania 2017 în BTCC reuneşte piloţi talentaţi pentru BMW. Alături de Turkington se va afla Andrew Jordan, campion BTCC în 2013, în clasamentul general al piloţilor, şi triplu campion al piloţilor independenţi -, care vine şi cu sponsorul personal pe termen lung, Pirtek. Trioul de piloţi este completat de Rob Collard, unul dintre favoriţii fanilor BTCC şi legendarul specialist al campionatului în materie de depăşiri. După 2016, cel mai competitiv sezon al său de până acum, el se va afla pentru al 10-lea an consecutiv la comenzile unui model BMW în BTCC, ultimii şapte alături de WSR.

Anul trecut, cele trei maşini BMW 125i M Sport pregătite de WSR au contribuit la un final palpitant, în care suspansul s-a menţinut până la manşa finală. Unul din piloţii echipei, Sam Tordoff, a cedat în bătălia pentru titlul în clasamentul general al piloţilor pentru numai două puncte. Cu toate acestea, echipa WSR BMW a obţinut un dublu succes la încheierea sezonului, obţinând încă o dată titlul constructorilor BTCC şi trofeu echipelor.

La intrarea în stagiunea 2017 a BTCC – un campionat foarte competitiv -, TEAM BMW se bazează pe un succes important, susţinere financiară şi tehnică sporită din partea BMW UK, calităţile, constanţa şi performanţele West Surrey Racing, precum şi o tripletă de piloţi care reprezintă cea mai puternică formulă din acest sezon al BTCC.

Istoria din spatele succesului: WSR şi BMW
Trecerea la modelele BMW în 2007 a marcat începutul celei mai de succes capitol din istoria WSR în competiţiile de turisme. Colin Turkington a devenit campion al piloţilor independenţi în primul său sezon cu BMW 320si şi a adăugat titlul în clasamentul general în 2009 şi o cursă câştigată în FIA World Touring Car Championship pentru WSR în anul următor.

Înlocuirea modelului 320si cu noul BMW Seria 1 pentru 2013 a deschis drumul spre un nou titlul în clasamentul general pentru Turkington în 2014. De asemenea, el a câştigat titlul independenţilor – al cincilea pentru un pilot WSR în 11 stagiuni – şi a ajutat echipa să-şi adauge, în acelaşi an, a patra coroană a echipelor independente.

Sezonul 2015 a adus curse câştigate pentru cei trei piloţi WSR; Rob Collard, Sam Tordoff şi Andy Priaulx, în timp ce Collard, Tordoff şi Jack Goff au reuşit să câştige titlurile constructorilor şi echipelor în 2016; acesta din urmă sub umbrela Team JCT600 with GardX.

TEAM BMW: Biografiile piloţilor din British Touring Car Championship 2017

ROB COLLARD

Naţionalitate: britanic
Data naşterii: 1 octombrie 1968
Vârstă: 48 de ani
Locul naşterii: Hampshire
Reşedinţă: Eversley

Palmares BTCC
Debut în BTCC: Oulton Park, 29 mai 2000
Starturi în BTCC: 427
Victorii în BTCC: 13
Podiumuri în BTCC: 53
Cel mai rapid tur: 15

Palmares ca pilot
(2016 Dunlop MSA BTCC, câştigător #ForeverForward Trophy)
2003 Dunlop MSA BTCC, trofeul piloţilor independenţi

ANDREW JORDAN

Naţionalitate: British
Data naşterii: 24th May 1989
Vârstă: 27
Locul naşterii: Sutton Coldfield
Reşedinţă: Lichfield

Palmares BTCC
Debut în BTCC: Brands Hatch, 30 martie 2008
Starturi în BTCC: 265
Victorii în BTCC: 16
Pole position în BTCC: 6
Podiumuri în BTCC: 53
Cel mai rapid tur: 16

Palmares ca pilot
2016 Dunlop MSA BTCC, trofeul piloţilor independenţi
2013 Dunlop MSA BTCC, campionatul piloţilor
2013 Dunlop MSA BTCC, trofeul piloţilor independenţi
2012 Dunlop MSA BTCC, trofeul piloţilor independenţi
2007 British Rallycross Supercar Championship
2005 British, BTRDA & Super Series Junior Rallycross Championships
2005 Ginetta Winter Series
2004 BTRDA Junior Rally Championship
2003 Winter Junior Rallycross Championship

COLIN TURKINGTON

Naţionalitate: British
Data naşterii: 21st March 1982
Vârstă: 34
Locul naşterii: Newry, County Down
Reşedinţă: Portadown, County Armagh

Palmares BTCC
Debut în BTCC: Oulton Park, 21 aprilie 2002
Starturi în BTCC: 333
Victorii în BTCC: 41
Pole position în BTCC: 17
Podiumuri în BTCC: 110
Cel mai rapid tur: 39

Palmares ca pilot
2016 Dunlop MSA BTCC, locul al patrulea în clasamentul piloţilor
Câştigător BRDC Silver Star

2015 Dunlop MSA BTCC, locul al patrulea în clasamentul piloţilor
Campion al piloţilor independenţi

2014 Dunlop MSA BTCC, campion
Campion al piloţilor independenţi
Autosport National Driver of the Year
Câştigător BRDC Silver Star

2013 Dunlop MSA BTCC, locul al cincilea în clasamentul piloţilor

2011 Scandinavian Touring Car Championship, locul al cincilea în clasamentul piloţilor
2011 FIA World Touring Car Championship, trei etape (1 clasare pe podium)

2010 FIA World Touring Car Championship, şase etape (o victorie – Japonia, patru clasări pe podium)

2009 HiQ MSA BTCC, campion
Campion al piloţilor independenţi
Câştigător BMW Sports Trophy
Autosport National Driver of the Year

2008 HiQ MSA BTCC, locul al patrulea în clasamentul piloţilor
Campion al piloţilor independenţi

2007 Dunlop MSA BTCC, locul al cincilea în clasamentul piloţilor
Campion al piloţilor independenţi
Câştigător BMW Sports Trophy
Locul al treilea în etapa WTCC Race of Great Britain
Locul al optulea în etapa WTCC Race of Macau

2006 Dunlop MSA BTCC, locul al treilea în clasamentul piloţilor

2005 Dunlop MSA BTCC, locul al şaselea în clasamentul piloţilor

2004 Dunlop MSA BTCC, locul al şaselea în clasamentul piloţilor

2003 Dunlop MSA BTCC, locul al optulea în clasamentul piloţilor

2002 Dunlop MSA BTCC, locul al 14-lea în clasamentul piloţilor

2001 Ford Fiesta Zetec S Championship, campion

Campionatul începe cu etapele de deschidere de la Brands Hatch Indy Circuit, la 1-2 aprilie 2017.

West Surrey Racing
West Surrey Racing (WSR) a fost creată de neozeelandezul Dick Bennetts în 1981 pentru a participa în campionatul de Formula 3 al Marii Britanii şi a obţinut imediat succes, după ce Jonathan Palmer a câştiga cursa lui de debut la 1 martie, la Silverstone, şi a obţinut titlul acelui sezon. Alte patru succese au fost obţinut până în 1991 în British F3, cu Ayrton Senna, Mauricio Gugelmin, Mika Hakkinen şi Rubens Barrichello. Senna şi Gugelmin aveau să câştige şi cea mai prestigioasă cursă a categoriei, Macau Grand Prix, cu WSR.

La finalul lui 1995, WSR a părăsit F3 ca cea mai de succes echipă din istoria competiţiei, ca număr de curse, dar şi de titluri câştigate; calităţile sale au ajutat-o să devină echipa oficială a Ford în ediţia 1996 a British Touring Car Championship. O primă victorie în BTCC a fost obţinută cu Will Hoy în 1998, în timp ce legenda F1, Nigel Mansell, a condus în mod memorabil “cea mai mare cursă de turisme din toate timpurile”, la Donington Park în partea a doua a anului, într-un alt model Mondeo al WSR. Pentru 1999, WSR a început o colaborare de doi ani cu Honda, câştigând prima dată cu James Thompson şi încheind cu o dublă victorie pentru Tom Kristensen la Silverstone în ceea ce a fost ultima etapă BTCC pentru superturisme.

Alături de MG s-a început un nou program oficial după era superturismelor; la doar a treia cursă, Anthony Reid a obţinut, în 2001, victoria pentru modelul ZS, iar el, Warren Hughes şi Colin Turkington au câştigat cu toţii curse. MG s-a retras din motorsport la finalul sezonului 2003, iar WSR a optat să continue cu sedanuri ZS ca echipă non-oficială pentru următoarele trei sezoane. Gruparea a fost recompensată cu titlul piloţilor independenţi obţinut de Reid în 2004 şi cu victorii de etapă până la finalul stagiunii 2006.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.