Home VW – scandalul emisiilor se extinde în toată lumea

VW – scandalul emisiilor se extinde în toată lumea

de

Scandalul în care este implicat grupul VW, ce a pornit în SUA la finele săptămânii trecute, dă semne că s-ar putea extinde la nivel mondial.

Noul VW Passat

Noul VW Passat

Concernul german VW a admis că 11 milioane de vehicule produse în ultimii ani sunt dotate cu un soft menit să păcălească testele de emisii. Dacă la finele săptămânii trecute ieșea la iveală faptul că aproape 500.000 de autoturisme au fost comercializate în Statele Unite erau dotate cu un soft menit să reducă emisiile poluate, însă doar atunci când erau testate. În unele cazuri, mașinile în cauză aveau în realitate emisii și de 40 de ori mai mari decât cele admise. Cele mai multe dintre mașinile vizate erau VW Passat, Jetta, Golf și Audi A3.

Scandalul în care este implicat grupul a dus la o prăbușire cu peste 20% a acțiunilor sale la bursă și pe termen mediu va genera costuri uriașe. În SUA se discută deja faptul că amenda maximă ce ar putea fi aplicată VW se apropie de 18 miliarde de dolari.

Deocamdată, cert este că VW a anunțat că va pune deoparte 6,5 miliarde de euro pentru a remedia problema și pentru a “recâștiga încrederea consumatorilor”. O parte din această sumă va fi cu siguranță cheltuite în procese cu clienții nemulțumiți.

Practic, grupul german a decis că ar putea să economisească sume importante dacă nu ar mai investi în reducerea emisiilor foarte dăunătoare de NOx ale motoarelor diesel. Mai mult, reducerea acestor emisii până la nivelul admis de legislația americană ar fi dus și la o creștere a consumului de carburant, așa că s-a decis la nivelul companiei ca doar pe perioada testelor să fie activat un soft menit să reducă emisiile de NOx.