Auto util

5 cele mai interesante rute auto din Romania

rute auto din romania

Romania este o tara suprinzatoare pentru persoanele care au rabdare si timp sa o descopere, iar pasionatii de sofat pot opta pentru diferite rute, unele mai interesante decat altele.

Traseele montane sunt cele mai atractive si, totodata, cele mai periculoase. Adrenalina pe care o simt turistii si rasuflarea taiata de la minunatele peisaje sunt insa cele doua ingrediente care transforma fiecare calatorie intr-o aventura de neuitat!

Lista celor mai frumoase rute auto

Transfagarasanul – acest traseu se intinde pe nu mai putin de 151 de kilometri. Incepe in comuna Bascov din judetul Arges si se termina in dreptul intersectiei unde se intalnesc Brasovul si Sibiul. An de an, ruta auto este extrem de circulata, atat de turisti romani, cat si de turisti straini care vin in Romania special pentru a ajunge aici.

Ideea construirii acestei sosele a inceput sa fie vehiculata inca din 1960, insa planurile nu s-au concretizat atunci din lipsa de fonduri. Mai tarziu, in perioada comunista, Ceausescu a decis ca in Muntii Fagaras sa fie realizat un drum ce avea sa aiba o singura banda. Acesta urma sa fie folosit exclusiv pentru preluarea lemnului din padurile care acopereau muntii.

Planurile s-au schimbat insa in 1971, atunci cand drumul a fost transformat intr-unul cu doua benzi, pentru ca turismul din zona sa fie ajutat sa infloreasca. Lucrarile s-au incheiat in anul 1974 si putini sunt aceia care stiu ca initial trebuia sa poarte numele lui Nicolae Ceausescu. Dictatorul a refuzat, numele ales fiind cel cunoscut si astazi: Transfagarasan. In prezent, pe timpul iernii ruta este inchisa din cauza conditiilor meteo nevaforabile si a posibilelor riscuri la care s-ar expune turistii.

Transalpina – cunoscuta pentru ca este cea mai inalta sosea din tara, Transalpina reprezinta un punct de atractie cheie din Romania. Soseaua ajunge pana la 2.145 de metri inaltime in Pasul Urdele. Transalpina face legatura dintre localitatea Novaci din judetul Gorj si Sebes din judetul Alba. In total, aceasta ruta se intinde pe aproape 150 de kilometri. Cuvantul latinesc “Transalpina” inseamna “tara de dincolo de munti”, asa cum odinioara era cunoscuta intreaga Tara Romaneasca. De asemenea, ruta mai este cunoscuta si sub numele de “Drumul Regelui”, intrucat Regele Carol al II-lea este cel care a inaugurat drumul in anul 1938.

Transalpina a devenit cunoscut destul de recent, intrucat pana in 2009 nu a fost asfaltata, iar soferilor le era foarte greu sa ajunga aici. De cand drumul a fost restaurat si ingrijit, a devenit una dintre atractiile turistice principale din Romania.

Transbucegi – un alt traseu montan care trebuie neaparat incercat! Acesta mai este cunoscut in randul turistilor si drept “Drumul Babelor”, datorita proximitatii de Babele si Sfinxului. Desi se intinde pe doar 20 de kilometri, spre deosebire de primele doua, drumul este unul fascinant, care ofera celor ce ajung aici posibilitatea de a se bucura de peisaje incredibile. Autoritatile se ocupa in prezent de restaurarea traseului, iar atunci cand va fi gata, va fi o alta bijuterie a Romaniei!

Transraraul – cunoscut si ca “Drumul Comorilor”, Transraraul este un punct de legatura intre Valea Bistritei si Valea Moldovei. Principala atractie a acestui drum o reprezinta Pietrele Doamnei, alaturi de Varful Giumalau, dar si de Adam si Eva, formatiuni calcaroase. Recomandat este ca excursiile pana aici sa nu aiba loc in sezonul rece, pentru a se evita conditii meteorologice precare si potentiale accidente. Intins pe doar 10 kilometri, traseul serpuind reprezinta o adevarata provocare pentru soferi, vizibilitatea fiind intotdeauna redusa. In plus, aici exista intotdeauna sanse de precipitatii crescute, datorita altitudinii, ceea ce inseamna ca turistii trebuie neaparat sa fie foarte vigilenti!

Autostrada Soarelui – dincolo de faptul ca la capatul autostrazii, turistii vor gasi marea, unde se pot relaxa la plaja, cu siguranta soferii se vor bucura sa conduca la drum intins pe Autostrada Soarelui! Aceasta are trei benzi pentru dus si tot atatea pentru intors, intinzandu-se pe 206 kilometri. Datorita acestei rute, drumul din Bucuresti pana in Constanta poate fi realizat in aproximativ doua ore.

Fiecare excursie trebuie sa fie intotdeauna confortabila, iar cei care nu detin o masina proprie, nu trebuie sa se ingrijoreze. Apeland la o companie de inchirieri de masini cum este Ascar, turistii vor putea gasi un autoturism ideal pentru zilele de concediu, cu ajutorul caruia sa urmeze oricare din cele 5 rute de mai sus. Toate informatiile despre cum se poate inchiria o masina se gasesc pe site-urile de profil. Drum intins!

Tag-uri