Home Știri Ce trebuie să faci în acest sezon dacă ești șofer

Ce trebuie să faci în acest sezon dacă ești șofer

de

Toamna și-a intrat în drepturi și nu mai e nicio îndoială că se apropie sezonul rece. Cu siguranță știi că mașina ta are nevoie de atenția ta în fiecare anotimp, mai cu seamă atunci când condițiile meteo nu mai sunt prietenoase. E necesar să treci în revistă câteva măsuri pentru a avea în continuare călătorii plăcute și în siguranță cu autoturismul. Dacă nu vrei să uiți vreun aspect important, verifică sugestiile de mai jos și asigură-te că, atunci când mergi cu mașina în service, le vei pune în aplicare.

Începe cu o revizie

După o vară fierbinte, în care, cel mai probabil, ai făcut măcar o călătorie până la mare, e indicat să duci mașina la verificat, la fel cum tu mergi pentru analize periodice la medic, fără a avea o afecțiune, ci pentru a preveni una. Aerul sărat și umiditatea crescută au avut un cuvânt de spus când vine vorba de piesele autoturismului tău. Trebuie să vezi dacă frânele mai țin, dacă suspensiile au aceeași elasticitate, ori dacă lichidul de răcire, cel de frână, de servodirecție și cel pentru parbriz sau lunetă au un nivel optim. Partea electrică și aerul condiționat sunt la fel de importante atunci când e cazul să faci verificări, pentru că le vei folosi din plin atunci când e frig afară. Aceștia sunt doar primii pași pe care ar trebui să îi faci, dacă ții la mașina ta și la siguranța unei călătorii pe patru roți.

Echipeaz-o corespunzător pentru acest sezon

Dacă în timpul verii nu ți-au lipsit din portbagaj umbrela de plajă, saltelele pneumatice sau izoprenul pentru o ieșire ad-hoc cu cortul, toamna e indicat să faci o rocadă, mai ales înainte să pleci la un drum lung. În locul lor, e bine să ai la îndemână o pătură, cârpe care absorb bine și o perie, în cazul în care pleci într-o zonă montană. Nu scoate cârligul de remorcare, pentru că ar putea să-ți fie mai mult decât util. Ploaia sau prima zăpadă, care la altitudini mari a picat deja, pot înmuia prea tare pământul și e posibil să poți da o mână de ajutor cuiva care a rămas împotmolit.

Ștergătoare bune – un MUST al anotimpului

Și dacă tot veni vorba de precipitații, toamna, mai mult ca oricând, ai nevoie de un set de ștergătoare bune, care să-ți lase parbrizul sau luneta curate, dacă circuli pe ploaie sau lapoviță. Dacă cele pe care le ai montate deja îți lasă dâre sau fac un zgomot ciudat când le pornești, treci pe la magazinul auto și investește într-un set nou. Îți vei mulțumi, în loc să fii mereu nervos la volan și să îți forțezi privirea, atunci când condițiile meteo nu sunt cele mai prietenoase.

Treci cu mașina pe la spălătorie

Începutul sezonului rece ar trebui să ne ducă cu gândul la o nevoie de a proteja mai mult ca oricând mașina. După ce o duci la o spălătorie în care ai încredere și care folosește produse de calitate de curățare, protejeaz-o cu un strat de ceară aplicat tot de către profesioniști, ca să treci cu bine peste toamnă și iarnă și să nu te trezești în primăvară cu urme de rugină.

Verifică instalația de încălzire

E foarte posibil să fi început deja să îl folosești, deci știi cât de important este ca acesta să funcționeze în parametri normali. Vei avea nevoie din ce în ce mai mult de el pentru a dezaburi geamurile, deci trebuie să întrebi un mecanic auto dacă mașina ta e gata să înfrunte frigul. Dacă folosești un autoturism cu climă, trebuie să verifici dacă filtrul acesteia e încă în grafic și lasă aerul să circule corespunzător.

Următorul pas ar fi acela de a schimba cauciucurile cu unele speciale pentru iarnă, ca să eviți aglomerația care se formează mereu înainte de anunțarea primei zăpezi. Legea privind montarea acestora spune că până la 1 noiembrie ar trebui să fi trecut deja pe la un service auto pentru a le scoate pe cele de vară și a le monta pe cele pentru sezonu rece. Drumuri bune!

sursa foto: pixbay.com

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.