Home Știri Clonă Mini Classic cu propulsie electrică din China

Clonă Mini Classic cu propulsie electrică din China

de Răzvan Măgureanu
clona Mini Classic

O mașină electrică care arată ca un Mini Classic a fost brevetată în China. 

Chinezii sunt specialiști în copiat. Sunt de notorietate procesele la care au trebuit să facă față companii choinezești care au copiat designul lui smart fortwo sau al lui Range Rover Evoque. Se pare însă că în acest caz, deși au copiat din nou aproape perfect chinezii nu au încălcat legislația. Designul lui Mini Classic produs între 1959 și 2000 a fost protejat în China până la mijlocul lui 2021.

De aceea, cei care l-au copiat nu sunt sub incidența legii. Este vorba despre compania chineză Beijing Estech Technology, o firtmă complet necunoscută în industria auto. Din registrul comerțului din China aflăm că în spatele acestei firme se află compania de proiectare și inginerie IAT Automobile Technology (IAT)  și o firmă custom de SUV-uri Karlmann King.

Trebuie să recunoaștem că ideea unui Mini Classic electric nu e rea pentru că propulsia electrică se potrivește perfect pentru un mini compact de oraș cum este versiunea clasică a lui Mini.

BMW oferă o adaptare la propulsia electrică care este reversibilă  pentru Mini Classic numită Mini Recharged dar ca să poți realiza acest lucru condiția obligatorie este să ai un Mini Classic. BMW nu specifică cât costă operațiunea dar cu siguranță nu este ieftină.

De aceea, ideea chinezilor va găsi cu siguranță suficienți adepți pentrui că designul lui Mini Classic este un punct de atracție și chinezii l-au copiat foarte fidel. Forma caroseriei este similară (probabil și dimensiunile), nu lipsesc barele de protecție cromate, celebrul bușon al rezervorului sub care se ascunde acum priza de încărcare și chiar și jantele sunt apropiate ca design și probabil nu au mai mult de 13 inchi.

În schimb, parbrizul nu e chiar plat ca la modelul original fiind puțin rotunjit iar din lateral se observă carcasa bateriei care a condus la înălțarea podelei. Motorul electric este amplasat în față dar chinezii nu dau niciun fel de detalii despre puterea motorului, despre capacitatea bateriei sau despre preț.

Dar cu siguranță acest Mini original cu propulsie electrică va fi mult mai ieftin decât actualul Mini electric echipat cu motorul de 170 CP de la BMW i3. BMW lucrează în prezent cu chinezii de la Great Wall la o nouă generație a lui Mini electric.

Nu știm ce părere are BMW despre chinezii care au copiat Mini original și cu siguranță este o greșeală că designul acestei mașini celebre nu a fost protejat pentru un timp mai îndelungat.  Chiar și așa, chinezii ar fi putut însă să o copieze doar că acum au copiat-o legal, designul nemaifiind protejat.

clona Mini Classicclona Mini Classicclona Mini Classicclona Mini Classic

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.

Acest site utilizeaza "cookies". Accept Ce înseamnă "Cookie"?