Home Modele noi Noi date tehnice pentru Kia Niro II care va debuta în vară 2022

Noi date tehnice pentru Kia Niro II care va debuta în vară 2022

de George Grosu

Kia a actualizat modelul său SUV compact Niro în cursul anului 2020, iar a doua generație va fi lansată în vara acestui an. Acum sud-coreenii dezvăluie mai multe detalii tehnice despre noul SUV, care se prezintă mult mai modern ca design.

Designul celei de-a doua generații Niro se inspiră destul de mult din conceptul Habaniro prezentat la ediția din 2019 a Salonului Auto de la New York în 2019. Spre deosebire de conceptul Habaniro, portierele cu deschidere în sus nu au fost păstrate la modelul de serie Niro II. De asemenea, fantele extrem de înguste ale farurilor prezente pe studiul Habaniro, nu sunt prezente pe noul model. Cu toate acestea, grupurile optice din față sunt de dimensiuni mai mici în comparație cu modelul actual și adoptă luminile de zi cu LED întâlnite pe conceptul respectiv. Capota compartimentului motor este mai lată și se extinde mai mult spre aripile din față. La partea frontală a versiunii electrice, ca element distinctiv îl reprezintă clapeta de încărcare poziționată central, în timp ce modelul hibrid prezintă fante de aer ceva mai mari. Kia anunță pentru noul Niro un coeficient aerodinamic CX de 0,29, o valoare considerată ca fiind excelentă pentru un model din acest segnent.

Din lateral se pot observa cu ușurință portierele din spate puțin mai lungi, consolele față-spate mai scurte dar și un ampatament ușor majorat. Tot aici merită menționat și montantul spate, care amintește pe undeva de culorile întâlnite la Audi R8 și care erau prezente inclusiv pe studiul Habaniro. Există, de asemenea, elemente din plastic pe pasajele roților și în zona pragurilor, care sunt menite să sublinieze caracterul SUV al noului Niro. În cazul lui Niro II, combinația de culori depinde de linia de echipamente selectată de fiecare client. În plus, sud-coreenii promit opțiuni extinse de personalizare.

Linia plafonului se termină cu un eleron de dimensiuni generoase, în timp ce noile blocuri optice din spate conferă SUV-ului un look apropiat de cel al unui model sport coupe. Ele se extind sub forma unui bumerang de la secțiunea plafonului până sub linia aripilor spate. În comparație cu predecesorul său, noul Kia Niro crește ușor în dimensiuni, mai ales în lungime (cu 6,5 centimetri până la 4,42 metri), în lățime (1,83 metri), înălțime (1,55 metri) și ampatament (2,72 metri).

La interior, conceptul Kia Habaniro dispunea de un display lat, care ocupa aproape toată lățimea automobilului și care nu va fi implementat pe modelul de serie. În schimb, display-ul multifuncțional și sistemul telematic central UVO Connect de la Niro II se îmbină într-o singură unitate care măsoară 10,25 inci și care este poziționată deasupra consolei centrale. Sub ecranul tactil sunt poziționate două comenzi rotative și o serie de butoane cu senzor, care sunt folosite pentru a comanda funcțiile de infotainment și instalația de aer condiționat. Iluminarea ambientală se extinde dincolo de ecrane, pentru care pot fi selectate 74 de combinații de culori.

Pe consola centrală, designerii de la Kia au plasat butonul de pornire/oprire, cadranul pentru rapoartele de viteză și câteva butoane pentru modurile de condus. La interior, Kia intenționează să acorde prioritate utilizării materialelor durabile și/sau reciclate, iar ampatamentul crescut și scaunele de concepție nouă având înclinare în față în cazul celui de partea pasagerului pe partea pasagerului, oferă per total mai mult spațiu. Umerașele, buzunarele de depozitare și porturile USB-C sunt acum integrate în spatele scaunelor din față. Volumul portbagajului crește cu 15 litri ajungând la un total de până la 451 litri.

Viitorul Niro se bazează pe a treia generație a platformei K. Acest lucru îi permite lui Kia să echipeze SUV-ul compact atât cu propulsoare pur electrice, cât și hibride. Deocamdată, sud-coreenii oferă date tehnice doar pentru versiunea cu propulsie hibridă. Ca și în cazul modelului actual, versiunea de bază este disponibilă un motor pe benzină de 1,6 litri și un motor electric care în combinație formează un sistem hibrid cu o putere totală de 141 CP și care este transmisă roților din față prin intermediul unei cutii de viteze cu dublu ambreiaj având șase trepte.

Ca și inovație, Niro II oferă sistemul „Greenzone Drive Mode” în versiunile sale hibride. Pe baza datelor de navigație și în funcție de nivelul de încărcare a bateriei, în cazul acestui sistem, mașina trece automat la modul de conducere pur electric de îndată ce ajunge în zonele de mediu din interiorul orașului respectiv zonele rezidențiale, școlilor sau spitalelor. Același sistem recunoaște zonele preferate ale șoferului (acasă, la birou) și le percepe ca zone verzi unde rularea se va face în modul electric. Din punct de vedere sportiv, propulsia PHEV de la Sorento ar putea fi luată în considerare și la Niro. Împreună cu un motor pe benzină de 1,6 litri, un motor electric, precum și o baterie de 13,8 kWh, acesta oferă în total 265 CP.

Funcțiile centrale ale pachetului electronic de siguranță sunt asistentul inteligent de viteză, care accesează informațiile de la camera frontală și de la recunoașterea semnelor de circulație și poate regla independent viteza în funcție de circumstanțe, dacă este necesar. Avertizarea de coliziune frontală nu numai că urmărește ceea ce se întâmplă direct în fața vehiculului, ci și frânează dacă este necesar când apar obstacole la viraj la stânga sau la dreapta. Pentru un cost suplimentar, Kia va oferi multe alte sisteme de asistență, inclusiv un head-up display. Același lucru se aplică diferitelor servicii de conectivitate și aplicații.

În Coreea de Sud, noul Kia Niro va fi lansat chiar în această lună, în timp ce debutul în Europa este planificată pentru jumătatea anului 2022. Kia nu a comunicat încă prețurile, însă modelul actual începe în prezent de la 27.490 euro (hibrid), 34.190 euro (plug-in-hybrid) sau 38.290 euro (E-Niro).

Concept car Kia Habaniro
Kia Niro II
Kia Niro II
Kia Niro II
Kia Niro II
Kia Niro II
Kia Niro II
Cockpit
Interior

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.