Home Motorsport (Video) E timpul pentru curse: Pikes Peak, Sports 800 și… un record SUV

(Video) E timpul pentru curse: Pikes Peak, Sports 800 și… un record SUV

de Aurel Niculescu

Mai precis, astăzi vom discuta despre noul Volkswagen I.D. R Pikes Peak, despre cel mai vechi model de curse care a supraviețuit la Toyota – Sports 800 – și despre cum se transformă un „umil” Nissan Qashqai în cel mai rapid SUV al planetei.

Volkswagen ne tot „amenință” că se va întoarce într-un mod cât se poate de glorios la faimoasa cursă pe traseu montan de la Pikes Peak – oferind din când în când informații sau imagini cu propunerea lor complet electrică pentru clasa „nelimitat”: I.D. R Pikes Peak. Acum bolidul de curse a fost prezentat oficial și avem în sfârșit și cele mai importante date tehnice, nu doar design-ul: două motoare electrice, cu un total combinat de 680 CP și un cuplu instant de 650 Nm. În cazul în care cifrele nu vi se par extrem de impresionante (față de SUV-ul de mai jos, de exemplu), trebuie notat că I.D. R cântărește mai puțin de 1100 kg.Astfel, racheta de Pikes Peak se va catapulta indiferent de altitudine (să nu uităm, într-o astfel de competiție contează câți CP mai poate produce propulsorul atunci când începe să fie lipsit de oxigen, efect care nu se resimte în cazul unui model electric) la 100 km/h în 2,25 secunde, pe parcursul celor 156 de viraje recuperând și cam 20% din energia cheltuită din bateriile Li-Ion. Pe 24 iunie vom vedea noul I.D. R în acțiune în timpul cursei lungi de 19,99 km ce pornește de la altitudinea de 2862 metri deasupra nivelului mării și terminând la o elevație de încă 1440 metri. La volan se va afla campionul în exercițiu, Romain Dumas, la 31 de ani de la ultima participare VW cu un VW Golf dotat cu două motoare (care nu reușea să termine cursa) și având drept obiectiv doborârea recordului EV-urilor, de 8 minute 57.118 secunde.


Tot am discutat mai sus de un SUV cu nivele impresionante de putere – să facem cunoștință cu Severn Valley Motorsport Nissan Qashqai, un crossover care nu mai are de-a face cu familia… ci cu supercar-urile! Aceasta deoarece tuner-ul din Marea Britanie, specializat în modificarea de Nissan-uri GT-R, a decis că propulsorul de pe acesta din urmă ar trebui implementat și pe Qashqai – și probabil pentru a nu pierde prea mulți bani dacă nu le iese, au utilizat un exemplar din prima generație.


De fapt ei au început proiectul lor încă din 2014, când nou-născutul Qashqai-R avea „doar” 1100 CP – însă anii au trecut, „prințul” a crescut cât alții în 10 și acum a ajuns la o sumă rotundă, de 2000 CP. Aceasta deoarece „cavalerii” de la SVM au decis că vor titlul de cel mai rapid SUV din lume, deținut anterior de o Toyota Land Cruiser (aka Balaurul din poveste) și al său maxim de 370 km/h. Zis și făcut, la cel mai recent „turnir” VMax 200 noua versiune Qashqai-R s-a întrecut cu alți pretendenți – printre ei chiar și un Koenigsegg Agera RS ce a atins un maxim de 221.3 mph / 356 km/h. Mult mai puțin decât viteza maximă postată de „eroul” nostru: 237.8 mph / 382.7 km/h.Și dacă tot am vorbit despre Toyota, să discutăm un pic și despre Sports 800 – un model de curse clasic pentru compania japoneză – și de care ne-am amintit deoarece constructorul a prezentat recent un exemplar din 1965, restaurat complet de divizia motorsport Gazoo Racing și dotat cu un pedigree istoric pentru companie. Aceasta deoarece se crede că vorbim despre fix cel mai vechi automobil de curse Toyota care a supraviețuit până în zilele noastre, după ce în 1966 reușea să se claseze pe podium (al doilea) în timpul cursei Suzuka 500.
World premiere of the Volkswagen I.D. R Pikes Peak on 22nd April 2018 in Alés (F)

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.