Home Motorsport (Video) Seltos, un coreean indian. Plus Mini JCW GP & Audi SQ8

(Video) Seltos, un coreean indian. Plus Mini JCW GP & Audi SQ8

de Aurel Niculescu
(Video) Seltos, un coreean indian. Plus Mini JCW GP & Audi SQ8

Kia a prezentat la Delhi, în India, noua sa ambiție pe piața globală a SUV-urilor compacte – Seltos. Mini, în schimb, a fost interesat de recenta cursă de 24 de ore de la Nürburgring. Iar Audi încă are încredere în tehnologia diesel – de performanță electrificată.

Seltos este noul crossover compact de la Kia – constructorul nu menționează, deocamdată, nimic despre posibilitate echipării cu tracțiune integrală – ce va fi oferit la nivel global și va avea locații de producție atât acasă în Coreea, cât și în India. Seltos sosește după ce a fost prefigurat de o serie de concepte – SP (Auto Expo, Delhi, India) și SP Signature (Seoul Motor Show), ambele prezentate anul trecut. Cu un Hyundai Kona la fel de năstrușnic, nu ne mai miră designul îndrăzneț abordat de Kia cu Seltos. Iar totul este modern – faruri și stopuri full LED, lumini de zi tot LED, faruri de ceață… LED și grafică 3D pentru semnalizatoare.Interiorul încă nu a fost prezentat, însă Seltos are o țintă clară – clienții tineri. Astfel, Kia apelează la materiale de înaltă calitate, futuriste, precum și la un pachet complet de tehnologii. Sistemul de infotainment are ecran tactil de până la 10,25 inch, sistem Head-Up Display de 8 inch sau, în premieră, sistemul ambiental Sound Mood Lighting. Sub capotă, Seltos se transformă în „Smartstream” datorită noii generații de motorizări pe benzină și diesel. Pentru fanii primei tehnologii, există opțiunea aspirată – 2 litri și 149 CP – sau turbo T-GDI, de 177 CP și 1,6 litri. Aceeași cilindree este trecută și în dreptul versiunii diesel, de 136 CP (Kia spune și că pentru Europa ar putea fi comunicate și alte motorizări). Și transmisiile sunt în număr de trei: automată cu șase trepte (6AT), automată cu dublu ambreiaj și șapte rapoarte (7DCT) sau CVT.Cel mai extrem sportiv din portofoliul mărcii britanice Mini a fost arătat – în format prototip și încă ascuns sub un strat de „machiaj” – publicului, în premieră, înaintea desfășurării cursei de 24 de ore de la Nürburgring. Mai avem însă de așteptat – versiunea de serie va fi lansată pe piață în 2020 într-o serie exclusivă, de 3000 de exemplare. „Iadul Verde” nu a fost ales întâmplător: Mini John Cooper Works GP se află în plin program de setare pe legendara buclă Nordschleife. Iar inginerii britanici sunt încrezători, în plin program de teste – deci departe de finalizarea acestuia – noul John Cooper Works GP a stabilit deja timpi care sunt cu aproape o jumătate de minut sub recordul stabilit de predecesorul său (opt minute şi 23 de secunde, stabilit cu șapte ani în urmă).


Audi este în continuare în căutarea performanței… diesel. Iar cuplul motor monumental și eficiența sporită sunt atu-uri perfecte pentru modelele din gama SUV. Astfel, foarte logic, Audi completează familia cu noul SQ8. Exteriorul este cât se poate de Q8, însă cu aromă de „S” specifică: patru evacuări, numeroase elemente aerodinamice sau de stil, jante opționale de 22 inch. Nici interiorul nu a fost uitat, cu scaunele îmbrăcate în piele și Alcantara, precum și alte elemente sportive.Sub capotă, SQ8 primește – evident – V8-ul twin-turbo de 4 litri de pe SQ7. Acesta dezvoltă nu mai puțin de 430 CP și 900 Nm – totul livrat celor patru roți printr-o transmisie automată cu opt rapoarte. Ce îl deosebește de fratele său este, însă, combinarea marelui V8 cu un sistem MHEV (mild hybrid) care include o arhitectură pe 48V și un acumulator Li-Ion. Performanțele sunt pe măsură – 4,8 secunde până la 100 km/h și o viteză maximă limitată electronic la 250 km/h.

(Video) Seltos, un coreean indian. Plus Mini JCW GP & Audi SQ8

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.