Home Știri Volvo ES90: Cum ar putea arăta primul sedan electric Volvo

Volvo ES90: Cum ar putea arăta primul sedan electric Volvo

de Dan Damian
Volvo ES90 CGI

Volvo este aproape gata să prezinte, în acest an, noul Volvo ES90, primul său sedan electric din gamă, care ar urma să fie în showroom-uri în 2025.

Evident, numele ES90 nu este conformat oficial, dar ar fi cea mai logică alegere în condițiile în care ES90 ar fi un echivalent electric al sedanului de clasă mare S90. Și se pare că actualul S90 nu va avea un înlocuitor cu motoare termice. La acest moment, S90 este vândut în România doar cu sistemul PHEV T8, cu 455 CP.

Volvo ES90, pe care-l vedeți mai sus într-o imagine generată pe computer, este primul sedan Volvo, după ce producătorul suedez a lansat patru SUV-uri electrice: XC40, C40, EX90, EX30. Acum însă Volvo trebuie să poate lupta cu concurenții europeni, în special cei germani, care au deja berline electrice în gamă, în special la nivelul claselor medie și mare.

Volvo EX90

Volvo EX90

Volvo ES90 va fi construit pe aceeași platformă cu EX90 (SPA2) și este foarte probabil să vină cu aceleași motorizări: fie două motoare pentru tracțiune integrală, fie un singur motor pe puntea spate. De asemenea, bateria va fi aceeași, cu o capacitate de 104 kWh (101 kWh, net), dar autonomia, care este de 580 km la EX90, ar putea trece de 600 km, în condițiile în care ES90 este mult mai aerodinamic. Probabil Volvo se va limita la o putere maximă de 408 CP, în condițiile în care de partea de performanță se ocupă mai degrabă Polestar. Oricum, Volvo a limitat viteza maximă a tuturor modelelor sale, indiferent de combustibil sau motorizare, la 180 km/h.

Sedanul suedez, cu numele de cod intern V551, a fost dezvoltat în China, într-o uzină a companiei Geely, dar la proiectarea sa au lucrat atât ingineri chinezi, cât și suedezi. De asemenea, ES90 va fi produsă în China.

Mașina are o lungime la limita a 5 metri, cam aceleași dimensiuni cu actualul S90 și va concura direct cu noul BMW i5, dar și cu Mercedes EQE.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.