Opel, la fel ca celelalte mărci de mașini care poartă semnătura germană, produce anual autoturisme fiabile, de care șoferii se îndrăgostesc la prima călătorie. Cu un design sport și o motorizare foarte bună, mașinile Opel își găsesc în permanență noi adepți ai tehnologiei nemțești pusă pe patru roți. Dar știai că această companie a produs inițial mașini de cusut și biciclete? Și aceasta e doar o curiozitate despre brandul cu renume mondial. Pe celelalte le-am pregătit în cele ce urmează, așa că pregătește-te să afli lucruri interesante pe care cel mai probabil nu le știai despre Opel.
- În 1901, compania scotea pe piață primul său model de motocicletă.
- În 1902, Opel lansa un model de mașină care a fost imediat adoptată de medicii vremii respective din Germania. Aceștia apreciau robustețea modelului și foloseau mașinile pentru vizitele la domiciliul pacienților.
- În 1911, fabrica de mașini de cusut Opel a fost incendiată în întregime, iar producția oprită brusc din această cauză, dar Adam Opel, fondatorul companiei, nu a văzut în asta decât un semn clar că ar trebui să se concentreze doar pe producția de mașini.
- Primul Război Mondial a găsit Opel ca fiind cel mai mare producător de automobile din întreaga Germanie.
- În 1929, General Motors cumpăra 80% din acțiunile Opel și deschidea prima bancă a unui producător de automobile din Germania, care avea rolul de a finanța vânzările în rate. În 1931, General Motors cumpăra și restul de 20% din acțiuni, transformând compania, care avea atunci 13.000 de angajați și producea 500 de mașini și 6.000 de biciclete în fiecare zi, într-o filială.
- Anul 1937 era ultimul în care Opel a mai produs biciclete. Liniile de producție au fost vândute companiei NSU.
- Sigla Opel nu a fost așa dintotdeauna. Inițial, ea reprezenta un zeppelin încadrat într-un cerc, doar că în 1937 cei din cadrul companiei au decis că acest mijloc de transport nu mai avea nimic de-a face cu vremurile în care trăiau, așa că s-a trecut la fulgerul amplasat într-un cerc. Lansarea modelului Opel Insignia a mai venit cu o schimbare a siglei. Acest model a dus la încorporarea literelor OPEL în cadrul logo-ului, pentru un aspect tridimensional.
- Al Doilea Război Mondial a fost foarte nefast pentru întreaga companie, anul 1941 fiind cel în care Opel nu a produs nici măcar o mașină. Au urmat 1942, când au fost scoase pe piață doar trei automobile, și 1944, când fabricile din Russelheim și Brandenburg au fost distruse de bombardamente.
- Opel a fost primul producător de mașini germane care a introdus sistemul de siguranță cu tetiere active pentru scaunele din față, montat pe modelele Astra, Zafira, Vectra și Omega.
- Opel a fost primul producător german care a introdus un convertor catalitic pe toate modelele sale pe benzină. Acest lucru s-a întâmplat încă de la începutul anilor ’80.
- Das Auto, care astăzi este sloganul Volkswagen, era folosit inițial de Opel. Mai exact, producătorul a folosit sintagma referindu-se specific la modelul Opel Kadett B, lansat în anii ’60.
Acestea sunt câteva dintre cele mai interesante informații referitoare la istoria Opel. Dacă și tu ești fanul brandurilor germane și conduci o mașină din această marcă, îți recomandăm să îți achiziționezi piese Opel de la ePiesa la prețuri avantajoase atunci când ai nevoie de înlocuiri ale celor vechi, ca să te bucuri de drumuri bune și călătorii fără griji.
Sursa: Digital Workforce
Sursă foto: Pixabay