Home Știri Aniversare: Lamborghini Aventador, 10.000 de unități produse în 9 ani

Aniversare: Lamborghini Aventador, 10.000 de unități produse în 9 ani

de Dan Damian
Lamborghini Aventador 10.000

Constructorul italian anunță că a produs 10.000 de exemplare Lamborghini Aventador pe parcursul a nouă ani de producție.

Lamborghini Aventador este vârful de gamă al constructorului italian, cel care a înlocuit modelul Murcielago, care, la rândul său a fost primul vârf de gamă produs sub patronajul grupului Volkswagen.

Aventador este, de asemenea, singurul model disponibil cu motor V12, aspirat, care produce 700 CP dintr-o cilindree de 6,5 litri. Lamborghini Avendator a debutat în 2011, în versiune coupe și a atras imediat atenția prin soluția sa constructivă: o caroserie din fibră de carbon care integrează atât podeaua, cât și plafonul mașinii (numită single shell), pentru o rigiditate structurală și torsională impecabilă, după cum spune Lamborghini. La acea vreme, Aventador a impresionat prin dinamica sa de excepție: motorul V12 de 6,5 litri și 700 CP, capabil să se tureze până la 8.250 rpm asigura accelerația 0 – 100 km/h în 2,9 secunde și o viteză maximă de 350 km/h, totul cu ajutorul unei cutii de viteze ISR, robotizată și, evident, cel al tracțiunii integrale.

Un an mai târziu, în 2012, constructorul italian a prezentat versiunea Roadster a lui Aventador, cu un plafon din fibră de carbon, compus din două segmente, fiecare cu o greutate de doar 6 kilograme.

Lamborghni Aventador J

Lamborghni Aventador J

Tot în 2012, Lamborghini a prezentat un unicat: Aventador J, un bipost cu caroserie stil barchetta, cu același motor și aceeași transmisie, dar fără sistem de aer condiționat sau radio, pentru a reduce masa mașinii. Acest exemplat a fost vândut cu 2,8 milioane de dolari.

Lamborghini Aventador S

Lamborghini Aventador S

Acum patru ani a fost introdus un nou model: Aventador S, cu noi elemente aerodinamice, suspensie modificată (activă), direcție integrală și program de rulare cu trei opțiuni: Strada, Sport și Corsa. Motorul V12 de 6,5 litri a primit 40 CP în plus, ajungând la un total de 740 CP.

Lamborghini Aventador SVJ

Lamborghini Aventador SVJ

În 2018 a mai venit o ediție limitată, Lamborghini Aventador SVJ, cu “SV” de la Auperveloce și “J” de la Jota, indicând apetența pentru rularea pe circuit. De altfel, Lamborghini Aventador SVJ a obținut atunci recordul pe Nurburgring pentru o mașină de serie, cu impul de 6:44.97 minute pe traseul de 20,6 kilometri. Doar 63 de exemplare ale acestei verisuni au fost construite.

Dacă luăm în calcul faptul că predecesorul său, Murcielago, a stat în producție tot 9 ani, este posibil să vedem curând (probabil anul viitor) un înlocuitor pentru Lamborghini Aventador la vârful gamei constructorului italian.

Mașina aniversară, cu numărul de șasiu 10.000 este un Avendator SVJ Roadster, gri, care va ajunge la un client din Tailanda.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.

Acest site utilizeaza "cookies". Accept Ce înseamnă "Cookie"?