Home Modele noi Cadillac a prezentat primul SUV de clasă mare complet electric, Escalade IQ

Cadillac a prezentat primul SUV de clasă mare complet electric, Escalade IQ

de Vlad Micu

Cadillac a expus primul său SUV de clasă mare full electric, 2025 ESCALADE IQ, o reimaginare a experienței de lux oferite de SUV-ul de dimensiuni mari, cu un design iconic ce se ridică la cel mai înalt nivel în materie de tehnologie.

ESCALADE IQ a fost conceput să fie cel mai bun Escalade de până acum în ceea ce privește performanțele și manevrabilitatea, iar colaborarea dintre Ingineria și Design-ul Cadillac au asigurat că modelul de serie va rămâne fidel acestui obiectiv.

Este primul SUV de dimensiuni mari de la Cadillac construit pe platforma inovatoare și modulară de propulsie EV a GM, Platforma Ultium, și integrează platforma software Ultifi a GM pentru a susține și livra actualizări continue de software over-the-air.

În ceea ce privește performanțele, ESCALADE IQ dispune de suspensii independente față și spate, cu puterea transferată la roțile de 24 de inch prin motoare amplasate pe puntea față și spate care creează un sistem de tracțiune integrală numit eAWD. Cele două motoare livrează o putere de 750 de CP și produc un cuplu impresionant de peste 1000 Nm ce propulsează SUV-ul de 5,7 metri de la 0 la 100 km/h în sub 5 secunde. Nu avem încă cifre oficiale legate de masa proprie a modelului, dar estimăm undeva la 4 tone.

O baterie Ultium cu 24 de module ce face parte din structura de rezistență lui ESCALADE IQ, cu o capacitate de aproximativ 200 kWh. De asemenea, utilizează o arhitectură flexibilă de înaltă tensiune care permite încărcarea rapidă DC de 800 de volți, cea mai rapidă formă de încărcare disponibilă în prezent, furnizând până la 100 de mile de autonomie în 10 minute de încărcare. Autonomia promisă de GM este de 450 de mile, echivalentul a 724 km.

Noul model va fi echipat cu tehnologia de încărcare bidirecțională de la vehicul la domiciliu (V2H) cu produsele disponibile Ultium Home de la GM Energy, oferind clienților posibilitatea de a trimite direct energie de la vehicul la o casă echipată corespunzător. Această dotare va fi activată printr-o actualizare de software over-the-air în anul 2025.

O dotare interesantă este Four-Wheel Steer ce reduce diametrul de bracaj la doar 12 metri la viteze mai mici pentru a permite o mai bună manevrabilitate în parcări și spații înguste. De asemenea, îmbunătățește manevrabilitatea și stabilitatea la viteze mai mari, în special când remorcați. O altă caracteristică a acestui sistem este modulul Cadillac Arrival care îi permite lui ESCALADE IQ să se miște diagonal, facilitând parcarea în sau ieșirea din spații strâmte.

În plus față de designul îndrăzneaț, profilul mai aerodinamic al vehiculului aduce beneficii pe autostradă, deoarece se estimează că este cel mai aerodinamic SUV de dimensiuni mari produs vreodată de GM, cu un coeficient de frecare cu aproximativ 15% mai mic decât generațiile anterioare. Această performanță aerodinamică mai eficientă reduce rezistența la vânt, contribuind la autonomia estimată de Cadillac.

Cadillac ESCALADE IQ

Aerodinamiștii au lucrat chiar și la cele mai mici detalii pentru a obține câștiguri aerodinamice mari, inclusiv marginea ascuțită a stopurilor iconice ale modelului joacă un rol, ca și podeaua inferioară netedă, jaluzele inteligente pentru grilă care închid fluxul de aer atunci când nu este necesar și chiar forma sau profilul roților.

Modelul va intra în producție vara viitoară la uzina GM Zero Detroit-Hamtramck din Michigan. Această fabrică a fost modernizată și retehnologizată printr-o investiție de aproximativ 2,2 miliarde de dolari pentru a servi drept rampă de lansare pentru strategia GM în materie de vehicule electrificate. Se estimează că prețul de bază va fi undeva la 130.000 dolari.

Cadillac ESCALADE IQ
Cadillac ESCALADE IQ
Cadillac ESCALADE IQ
Cadillac ESCALADE IQ
Cadillac ESCALADE IQ
Cadillac ESCALADE IQ
Cadillac ESCALADE IQ
Cadillac ESCALADE IQ

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.