Home Salonul Auto de la Tokyo Concepte crossover electrice sportive Toyota BZ4X GR Sport și Subaru Solterra STI Sport

Concepte crossover electrice sportive Toyota BZ4X GR Sport și Subaru Solterra STI Sport

de George Grosu

La Salonul Auto de la Tokyo, producătorii japonezi Toyota și Subaru au prezentat sub formă de concept versiunile sportive ale celor două noi modele de crossover electrice BZ4X GR Sport și respectiv Solterra STI Sport. Referitor la o posibilă introducere în producție a celor două versiuni sportive, conducerile ambelor branduri nu au oferit detalii.

Un model crossover propulsat electric nu atrage neapărat clienții doritori de performanțe. Acest lucru este cunoscut atât la Toyota cât și la Subaru, care au dezvoltat în comun cele două modele Toyota BZ4X și Subaru Solterra. Cele două modele japoneze vor fi lansate în cursul anului 2022. Ambii producători au prezentat recent la Salonul Auto de la Tokyo, versiunile sportive sub formă de concept ale celor două modele crossover în vederea atragerii de potențiali cumpărători în viitorul apropiat.

Toyota a prezentat la standul său din cadrul salonului auto japonez conceptul BZ4X GR Sport. Abrevierea GR reprezintă Gazoo Racing – adică departamentul de sport al brandului Toyota. Nu există modificări majore în comparație cu versiunea de bază al modelului pregătit pentru producția de serie. La o primă vedere, în cazul acestei versiuni sportive, doar elementele suplimentare, care sunt realizate din material plastic de culoare negru lucios ies în evidență. În plus, pasajele roților au fost ușor majorate pentru a putea face loc unor jante de 21 țoli din aliaj ușor cu un design cu spițe în formă de Y și pneuri având măsura 265/40. În acest caz, etrierele de frână, vopsite în roșu, oferă un contrast de culoare jantelor, care sunt vopsite în negru lucios.

În schimb, partenerul de dezvoltare Subaru, a lucrat mai mult la look-ul versiunii sportive a modelului Solterra. Aceasta iese în evidență prin barele de protecție dotate cu spoilere, pragurile aerodinamice dar și prin vopseaua de culoare roșie care oferă un accent sportiv. De asemenea merită menționat și noul eleron de dimensiuni majorate montat deasupra lunetei și care a fost special elaborat de către divizia sport STI. Versiunea Solterra STI este dotată cu jante de dimensiuni ușor majorate de 20 țoli în diametru și echipate cu pneuri de 235/50. Subaru se pare că se descurcă fără etriere roșii la sistemul de frânare, în schimb una dintre spițele roții de pe jantele vopsite în negru este colorată în culoarea contrastantă roșu. Alte modificări nu au putut fi remarcate la exterior.

Ambele studii prezentate de cei doi producători japonezi la Salonul Auto de la Tokyo anticipează de fapt viitoarele versiuni sportive. Trenul de propulsie electric, care este identic la ambele modele, ar oferi cel puțin un potențial sportiv corespunzător. Ambele modele au în prezent un maxim de 160 kW (218 CP) oferit în combinație cu tracțiunea integrală. Există posibilitatea de până la 230 kW și, prin urmare, în jur de 312 CP.

Toyota și Subaru au prezentat fiecare un studiu sportiv al modelelor lor electrice crossover dezvoltate în comun, BZ4X și Solterra la ultima ediție a Salonului Auto de la Tokyo. Modelele de serie corespunzătoare ale căror motoare de peste 300 CP ar fi putea fi introduse la comercializare într-un viitor apropiat.

Foto: Toyota; Subaru

Concept Subaru Solterra STI Sport
Concept Subaru Solterra STI Sport
Eleron eleborat de divizia sport STI Subaru
Jante cu design personalizat
Concept Toyota BZ4X GR Sport

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.