Home ȘtiriEditorial Vânzare Dacia Spring înainte de 1 an: se poate suspenda înmatricularea

Vânzare Dacia Spring înainte de 1 an: se poate suspenda înmatricularea

de Răzvan Măgureanu
test dacia Spring 2021

Statul a încercat să protejeze programul Rabla Plus permițând revânzarea modelelor electrice doar după un an de la achiziționarea prin programul care oferă un bonbus de 45.000 lei. Cu toate acestea, site-urile de anunțuri sunt pline de Dacia Spring la suprapeț. Dar netranscrierea termenului de proprietate în termenul legal duce la suspendarea înmatriculării.

Mulți dintre noi nu am uitat că pe vremea comunismului trebuia să așteptăm 5 ani să intrăm în posesia unei Dacii pentru care plăteam un avans de 5000 lei. Cine nu dorea să aștepte atât de mult timp și își permitea, putea cumpăra una cu 125-140.000 lei  în loc de 85.000 lei de la cei care se înscriau la o mașină doar pentru a o revinde ulterior. Astfel, se puteau câștiga niște bani frumoși fără să faci aproape nimic. Trebuia doar să depui avansul și să aștepți.

Acum se întâmplă din nou, de această dată cu Dacia Spring. Modelul produs în China este cea mai ieftină mașină electrică de pe piață și înregistrează o cerere mai mare decât oferta. Numai că acum datele problemei sunt puțin altele.  Prețul lui Dacia Spring, ca al oricărei mașini electrice, este subvenționat de statul român cu 45.000 lei.

De aceea, statul a încercat să prevină specula și a introdus o condiționare, și anume ca mașina luată prin programul Rabla Plus nu poate fi vândută mai repede de un an de la data achiziționării. Însă site-urile de anunțuri sunt pline de oferte de mașini noi cu prețuri care variază între 10.350 și 12.000 euro.

vanzare dacia Spring

Vânzare Dacia Spring: Cum e posibil acest lucru?
Simplu: mașinile se vând printr-un act la notar urmând ca transcrierea dreptului de proprietate la Poliție să se facă după ce trece minim un an de zile. În acest timp, mașina rămâne în acte pe numele primului proprietar, dar altcineva este de fapt proprietarul de drept, ceea ce este ilegal. De ce?

Deoarece Ordonanța de Urgență a Guvernului 195/2022 stipulează foarte clar la articolul 6. următoarele:
În cazul în care se schimbă proprietarul unui autoturism înmatricularea acestuia se va suspenda în mod automat dacă noul proprietar nu va solicita Direcţiei de Înmatriculări, în intervalul de timp prevăzut de legislația în vigoare, transcrierea dreptului de proprietate.

Care este intervalul de timp legal în care trebuie făcută transcrierea dreptului de proprietate? 
Legea spune clar că acesta este de 90 zile de la data achiziționării. Dacă acest lucru nu este operat în timpul legal înmatricularea se poate suspenda.

Ce riscă un șofer prins cu o mașină la care nu s-a transcris dreptul de proprietate? 
Amenzile sunt drastice și constau într-o penalizare între 9 și puncte, echivalente cu o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 lei. De asemenea, i se va reține certificatul de înmatriculare și i se vor reține plăcuțele cu numerele de înmatriculare, astfel că nu va mai putea circula cu automobilul respectiv.

Așadar, vânzarea înainte de 1 an a unei mașini electrice cumpărate prin Rabla Plus este ilegală. La fel de ilegală este încheierea unui act la notariat de vânzare cumpărare fără transcrierea dreptului de proprietate.

Cât câștigă speculatorii din această acțiune? Până pe 8 noiembrie 2021, Dacia Spring costa 18.300 euro cu TVA. Cei 45.000 lei oferitți de stat, echivalent a 9.090 euro la cursul leu/euro reducea prețul de achiziție la 9.210 euro. Dacă aveai și o rablă de dat la casat mai salvai 7.500 lei, echivalent 1.500 euro și ajungeai la un preț de 7.710 euro. Sau dacă nu aveai o rablă te ajuta dealerul cu un tichet și mai salvai 1.000 euro, adică te costa maxim 8.210 euro să intri în posesia unui Spring.

După cum vedeți în print screen-ul făcut de pe olx.ro, prețurile de vânzare oscilează între 10.350 și 12.000 euro, deci rezultă un profit între 2.500 și 4.000 euro. Nu e rău mai ales că în acest caz nu a trebuit să aștepți 5 ani  să înmulțești banii ca în cazul vechilor Dacii 1310/1410 ci doar câteva luni. Mai ales că nu trebuia să dai toți banii la început ci doar un avans de 1000 euro.

După 8 noiembrie, mașinile s-au scumpit cu 800 euro, prețul de bază fiind acum 19.100 euro. Dar și așa rămâne o marjă de speculă.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.