Home Auto util Condusul pe timp de iarnă. Sfaturi de la specialiști pentru a reduce consumul

Condusul pe timp de iarnă. Sfaturi de la specialiști pentru a reduce consumul

de

Condusul pe timp de iarnă poate duce la o creștere semnificativă a consumului de carburant. Câteva sfaturi oferite de specialiști vă pot ajuta să-l țineți sub control.

Condusul pe timp de iarnă. Sfaturi pentru a reduce consumul

Condusul pe timp de iarnă. Sfaturi pentru a reduce consumul

Pe lângă perioada mai lungă de rulare la rece, când motorul consumă mai mult carburant, iarna, echipamentul electric contribuie și el la sporirea consumului. Dar, prin respectarea câtorva sfaturi în ceea ce privește condusul pe timp de iarnă, consumul suplimentar la temperaturi sub zero poate fi menținut în limite rezonabile.

Condusul pe timp de iarnă. Sfaturi utile pentru un consum redus

1. În ceea ce privește condusul pe timp de iarnă, evitați deplasarea pe distanțe scurte, deoarece costă bani și dăunează mediului înconjurător. Cine nu se grăbește și are de parcurs doar o distanță scurtă până la destinație ar putea să aleagă mersul pe jos. Asta e bine nu doar pentru mediu, ci economisește și bani și are un efect pozitiv asupra propriei sănătăți. Deoarece, pe distanțe scurte, motorul nu apucă să se încălzească, astfel încât cresc emisiile și consumul de carburant.

2. Cei care parchează în stradă ar fi bine să dezghețe parbrizul fără să pornească motorul. Nu doar că protejezi mediul, ci este și mai economic. Pe lângă benzina consumată, puteți avea probleme cu uzura motorului (depuneri suplimentare de particule în catalizator, calamină pe supape și bujii etc). În plus, Codul Rutier spune că, la folosirea vehiculelor, trebuie evitate zgomote și emisii inutile. În afară de asta, la ralanti, motorul se încălzește mult mai încet decât în mers, la turații medii. Cel mai bine, de îndată ce porniți motorul, este să o și luați din loc.

3. E bine să schimbați rapid vitezele la turații medii, ca să scădeți consumul de carburant la condusul pe timp de iarnă. Astfel, motorul se încălzește mai repede, la fel și interiorul. Aveți grijă la indicatorul de temperatură al motorului. Chiar dacă se află deja în zona „verde“, motorul nu este cu adevărat încălzit. Deoarece antigelul, cu cele două circuite ale sale, se încălzește de cele mai multe ori mai repede decât uleiul din baie. Iar temperatura uleiului e cea care contează atunci când vine vorba de motor. Iarna, temperatura de funcționare se atinge abia după 20 km. Cine turează motorul înainte de asta trebuie să ia în considerare o uzură mai mare a suprafețelor de frecare din interiorul motorului.

4. Instalațiile electrice precum degivratorul hayonului sau încălzirea scaunelor ar trebui decuplate. Încălzirea scaunelor, a oglinzilor exterioare, a parbrizului și lunetei au nevoie de foarte multă energie – pentru parbriz 550 de wați, iar pentru spate 185. Pentru un spate și un șezut calde e nevoie de 100 de wați. Și asta costă. Pentru fiecare 100 de wați, un motor consumă circa 0,1 litri de carburant suplimentar la fiecare 100 km. Farurile de ceață consumă până la 0,2 l/100 km și nu ar trebui pornite decât dacă e absolut necesar.

5. Fiecare kilogram contează: nu țineți obiectele nefolositoare în mașină, ci în diverse spații de depozitare. Balastul inutil ar trebui fi scos imediat din mașină, altminteri crește consumul. De pildă, portbagajul de pe acoperiș: la 130 km/h, aduce un consum suplimentar de până la 2 litri.

6. Cu presiunea corectă în pneurile de iarnă, condusul pe timp de iarnă nu devine doar mai sigur, ci și mai economic. O presiune prea mică mărește suprafața de rulare și astfel frecarea, uzura benzii de rulare și consumul de carburant. Unii șoferi mai „strângători“ măresc presiunea cu 0,5 până 1,0 bar peste cea recomandată de producători. Ceea ce micșorează suprafața de rulare, dar și aderența, sporind astfel riscurile. Din acest motiv, șoferii ar trebui să respecte presiunea recomandată. De cele mai multe ori, aceasta este inscripționată pe interiorul capacului de la rezervor, pe montantul ușii șoferului sau apare în cartea tehnică.

Articole similare

Comentarii închise.