Home ȘtiriIndustrie Ford renunță la colaborarea cu SK în favoarea lui LG pentru fabrica de baterii din Turcia

Ford renunță la colaborarea cu SK în favoarea lui LG pentru fabrica de baterii din Turcia

de Răzvan Măgureanu
Ford Otosan a preluat uzina de la Craiova

Ford nu renunță la planurile sale de a construi o uzină de baterii în Turcia care să înceapă producția în 2025 dar va schimba partenerul. În locul lui SK On, Ford va colabora cu LG Energy Solution.

În martie 2022, Ford și concernul turc Koc Holding au semnat un acord cu compania SK On pentru a construi o uzină de baterii în Turcia care să aibă o capacitate de producție cuprinsă între 30 și 45 GWh anual începând cu 2025.

Însă surprinzător, Ford a renunțat la acest parteneriat. Nu se menționează care au fost motivele pentru care Ford a rupt acest parteneriat. Din surse neoficiale citate de Automotive News, cei de la Ford au spus că vor să intensifice procesul de trecere la mașinile electrice și să își diversifice furnizorii de baterii.

Din surse neoficiale, Ford va semna un parteneriat cu LG Energy Solutions la finalul lui ianuarie sau începutul lui februarie 2023 pentru a construi această uzină. Cei de la Ford nu au dorit să anunțe oficial acest lucru deoarece schimbarea partenerilor nu este încă publică.

Ford va continua să lucreze cu divizia de baterii SK Innovation aparținând lui SK On, la alte proiecte, inclusiv construirea a două fabrici în S.U.A. și creșterea capacității la o fabrică din Ungaria.

Ford vrea să producă 2 milioane de vehicule electrice anual până la sfârșitul anului 2026 și printre aceste modele se numără noul SUV compact realizat pe platforma MEB de la VW, Ford Puma electric și noua utilitară ușoară Transit Courier. În acest sens, Jim Farley, CEO Ford, a alocat 50 miliarde USD pentru electrificarea gamei Ford.

Uzina de baterii din Turcia va fi amplasată în apropiere de Ankara și va fi una din cele mai mari uzine de baterii din Europa. Inițial, au circulat vești eronate precum că Ford va renunța la planurile de a construi uzina de baterii din Turcia și nu că își va schimba partenerul.

Până la ora redactării acestui articol, nici cei de la LG Energy Solutions nu au confirmat, dar un oficial al lui Ford a spus că proiectul acestei uzine este pe un drum bun.

În prezent, SK produce bateriile pentru Ford F-150 Lighting electric produs la Michigan, SUA, în timp ce LG funrizează bateriile pentru Mustang Mach-E produs în Mexic.

Ford intenționează să producă o nouă versiune a lui Transit Custom pentru piața europeană în Turcia începând din 2023 care va avea atât propulsie convențională, electrică și hibridă. Uzina de la Craiova va avea un rol important în era electrică. Viitoarea utilitară Transit Connect se va produce la Craiova din 2023 urmată în 2024 de versiunea electrică. De asemenea, Ford Puma se va produce în continuare la Craiova, iar în 2024 va urma și o versiune electrică a lui Puma.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.