Mike Brewer, prezentatorul popularei emisiuni Wheeler Dealers, ne-a acordat un interviu în exclusivitate, ocazie cu care ne-a răspuns la întrebări legate de experiența sa în materie de vânzător de mașini și despre show-ul lui. Emisiunea, cunoscută în România sub numele de Mașini pe alese, este difuzată pe Discovery Channel, de luni până vineri, la ora 13.00.
Interviu realizat de Alexandru Gugoașă
Foto: Discovery Channel
Spune-mi, te rog, cum a început proiectul Mașini pe alese?
Proiectul Mașini pe alese a început cu mulți ani în urmă. Mai exact, acum 10 ani, când lucram pentru o altă emisiune, pe un alt canal TV, dar Discovery Channel a considerat că ar merge foarte bine să cumpărăm mașini vechi, să le reparăm și să le vindem pentru a obține un profit. Asta le arată oamenilor ce pot face pe cont propriu, fără să aibă neapărat cele mai bune scule ale unui mecanic. Dacă ai curaj și know how, dacă te pricepi la așa ceva, poți să faci adevărate minuni, adică poți să câștigi bani reparând diverse. Și e chiar amuzant și plăcut!
Cum selectați, mai exact, modelele prezentate în acest program? Ați făcut o listă? Sau vi le sugerează producătorii?
Da, când decidem ce modele vom lua, mă întâlnesc cu Edd China (mecanicul care repară mașinile în cadrul show-ului – n.r.), luăm masa împreună într-o seară și discutăm ce mașini ne-am dori să luăm, ce mașini încă n-am luat, ce mașini mai avem pe listă și la ce mașini ne-am dori să ne încumetăm în viitor. Unele dintre cele de pe listă sunt nerealiste, fiindcă sunt prea rare și prea greu de găsit. Dar multe dintre mașinile pe care le avem sunt realiste și pot să spun că, datorită popularității uriașe de care se bucură emisiunea noastră în ultima vreme, suntem tot timpul asaltați de mesaje de la fani – care, uneori, chiar vin cu niște sugestii excelente, la care noi nici nu ne-am gândit. Adevărul este că lista finală o hotărâm eu și Edd, apoi, după ce avem cam 20 de modele pe listă, discutăm și cu șefii noștri.
Pe care dintre mașinile deținute de tine ai iubit-o cel mai mult?
Asta e o întrebare simplă. Sunt sigur că răspunsul este același pentru cei mai mulți locuitori ai globului – cea mai bună mașină pe care am avut-o în viața mea a fost prima, un Mini micuț. Mi-a plăcut la nebunie mașina aia, fiindcă, pentru prima dată în viața mea, am devenit liber. Aveam propriul mijloc de transport și puteam să mă mișc de colo-colo, să fac ce îmi doream și nu mai eram nevoit să apelez la părinți sau prieteni. La 18 ani, mi-am luat carnetul de șofer și aveam un Mini cu motor de 850 cmc, cu care am străbătut Anglia în lung și-n lat, lăudându-mă în stânga și-n dreapta, fiindcă eram foarte mândru de mașinuța mea. În plus, mi-e foarte dragă fiindcă de la ea mi-am început afacerea cu vânzări de mașini: am cumpărat-o cu 800 de lire, ceea ce reprezenta o avere pentru mine pe atunci, eu având 18 ani… Am mers cu ea un an, apoi am vândut-o cu 1000. Și m-am gândit: „Uau, excelent!“ Știam cum pot să mai fac asta: era de ajuns să întrețin mașina cum trebuie, să am grijă de ea și să o curăț bine de tot înainte să o vând. Mi-am dat seama deci că pot să câștig bani din asemenea mașini – dar să mă și bucur de ele, în același timp. Așa încât asta va rămâne pentru totdeauna mașina cea mai dragă inimii mele.
Cu ce mașină mergi acum, zi de zi ? Și cine are grijă de ea, Edd China?
Edd China are un TDV8 Range Rover nou, care îi place la nebunie. Iar motivul pentru care lui Edd îi place Range Roverul lui mai mult decât orice altă mașină din lume este unul singur: are volan încălzit. El consideră că asta e cea mai bună opțiune disponibilă din lume și, de fiecare dată când vine cineva la studio să ne vadă la filmări, insistă să-i arate volanul lui cu încălzire. Deci Edd merge cu un Range Rover. Iar eu – asta o să vedeți în sezonul care urmează, tocmai se difuzează acum în toată Europa –, eu conduc un Mitsubishi Shogun. E o mașină mare, are un motor excelent, este foarte „vorbăreață“ și are cârlig de remorcat. Asta-i foarte important, fiindcă unele dintre mașinile pe care le cumpăr pentru emisiune, după cum știi, nu mai merg deloc, așa încât trebuie să i le aduc lui Edd folosind o remorcă. Iată de ce mi-am luat un Mitsubishi Shogun (Pajero – n.red.) și consider că-i minunat.
Aș avea o întrebare referitoare la cariera ta de vânzător de mașini. Care ar fi cele mai importante trei sfaturi pe care i le-ai da unui cumpărător care își ia o mașină la mâna a doua?
Trei sfaturi importante pe care i le-aș da cumpărătorului tipic pentru o mașină la mâna a doua… Primul e să nu te duci niciodată să vezi o mașină dacă nu ești 100% convins că este mașina pe care ți-o dorești. Mulți greșesc, pentru că intră într-un showroom fără să știe exact de ce se află acolo, iar vânzătorul e un profesionist special instruit, care va încerca să le vândă absolut orice. Așa ajung oamenii, uneori, să cumpere o mașină pe care, de fapt, nici nu și-o doreau. Riști să intri într-un showroom căutând un sedan și să pleci de acolo cu o decapotabilă. Trebuie să ai, de la bun început, o idee clară despre modelul pe care ți-l dorești. Al doilea sfat foarte important: Asigură-te că știi cât mai multe lucruri despre mașina respectivă. De fapt, asigură-te că știi chiar mai multe lucruri decât persoana care îți vinde mașina! În felul ăsta, te situezi pe o poziție de autoritate când îți cauți o mașină, și ajungi să-l faci pe vânzător să fie mai puțin sigur pe sine. Iar al treilea și cel mai important sfat: Când îți cumperi o mașină, asigură-te că știi exact la ce te uiți. Dacă nu ai cunoștințe de mecanică, e bine să iei cu tine pe cineva care se pricepe și a mai cumpărat mașini. Astea ar fi cele mai importante sfaturi.
Crezi că un cumpărător poate să ia o mașină veche și să o recondiționeze doar pentru uz personal? Și, în acest caz, care sunt cele mai mari dificultăți și cele mai importante beneficii de care ar avea parte cineva care ar încerca să facă asta?
Când vrei să recondiționezi o mașină la mâna a doua, cea mai dificilă provocare cu care te confrunți e bugetul. Există aici o regulă simplă, și anume: Indiferent dacă iei o mașină la mâna a doua ca să o refaci sau ca să o vinzi, asigură-te că ai cumpărat cea mai bună mașină pe care ai putea-o cumpăra. Nu are sens să-ți spui: „Vreau să cumpăr o mașină ca să o recondiționez“. Trebuie să ai și un buget fix cu care să știi că îți permiți să și repari mașina respectivă. Deci lucrul cel mai important, când cumperi o mașină ca să o refaci, este câți bani dai pe ea când o iei, fiindcă trebuie să-ți alegi de la bun început una cu un preț care să te avantajeze. După aceea, îți fixezi bugetul pentru proiectul de recondiționare a mașinii – și te aștepți să apară și aici probleme. Nu uita că tot ceea ce trebuie să refaci la o mașină veche te va costa mai mulți bani decât ți-ai imaginat inițial. Cum ai început „să cojești“ o parte din mașină, găsești și alte părți care trebuie refăcute. Trebuie să accepți de la bun început că te vei confrunta cu asemenea probleme. Dar aspectul cel mai important pe care nu trebuie să-l uiți atunci când refaci o mașină, după cum am mai spus, este că, într-un fel, devii interesat de ecologie. Reciclezi o mașină. Așa încât e bine să te asiguri că găsești piese la mâna a doua, ieftine și încă utilizabile, fiindcă în felul ăsta îi menții originalitatea, dar și onestitatea. În plus, e o metodă foarte bună de a cheltui mai puțin, încadrându-te în buget și refăcând mașina într-un mod foarte plăcut.
Dintre mașinile pe care le-ai cumpărat și le-ai vândut în emisiune, după ce le-ai refăcut, de care ți-a fost cel mai greu să te desparți?
Îmi place la nebunie întrebarea asta! Îți mulțumesc foarte mult că m-ai întrebat așa ceva. Adevărul este că – știu cum sună, dar te asigur că-i purul adevăr –, în afară de acel Suzuki SK410, fiecare mașină pe care am cumpărat-o a fost una de care mi-a venit foarte greu să mă despart. Și există un motiv foarte solid pentru asta: Atunci când cumpăr o mașină, mă atașez de ea, am simțul proprietății. În plus, iubesc mașinile respective. Doar de asta le cumpăr, nu? Iar după ce eu îmi termin treaba, și Edd ajunge să se joace și el cu ele, le reface, se ocupă de ele, ajungem amândoi să ne îndrăgostim de fiecare mașină pe care o terminăm. După care urmează un test drive, scoatem mașinile la drum și ne bucurăm de ele așa cum se cuvine… Și, evident, după toate astea, ne vine foarte greu să ne mai despărțim de o mașină. Dar, dacă ar fi să fac un top 3 al mașinilor de care mi-a fost cel mai greu să mă despart, lista ar suna cam așa: am avut un Citroën DS care era absolut minunat. Când am terminat de lucrat la mașina aia, era de-a dreptul somptuoasă și demnă de a fi expusă într-un muzeu. Am ajuns chiar să-mi măsor garajul, ca să văd dacă ar încăpea acolo. Mi-a fost tare greu să mă despart de ea și mi-e foarte dor de ea. Pe locul al doilea clar se află un Dodge Charger – din mai multe motive. În primul rând, e o mașină complet diferită de tot ceea ce vedem pe șoselele noastre din Anglia. În al doilea rând, sună ca tunetul și merge ca fulgerul. E o mașină uimitoare și, conducând-o, am ajuns să respect mașinile puternice, americane, și să înțeleg cât de plăcut poate fi să le conduci. Și eu, și Edd ne-am despărțit foarte greu de mașina aia… Dar cea de care ne-a fost cel mai dificil să ne despărțim a fost un mic Lotus Elan în alb și roșu. A fost o mașină uimitoare! Când am terminat-o, nu semăna cu nimic din tot ce mai condusesem până atunci. Era echivalentul unei perechi de papuci comozi. O minunăție! I-am implorat, efectiv i-am implorat pe cei de la Discovery Channel să mă lase să cumpăr eu mașinuța aia, voiam să mi-o vând chiar mie. Din păcate, nu a fost cazul… Am vândut mașina și încă simt că îmi lipsește foarte mult. Mi-e dor de ea… Ca de toate mașinile de care ne-am ocupat. Ne e dor de toate, dar pe primele trei locuri în acest top se situează clar Citroën DS, micul Lotus Elan și cealaltă… Cam astea ar fi.