Home Modele noi Oficial: Toyota GR 86 – Performanță de modă veche

Oficial: Toyota GR 86 – Performanță de modă veche

de Dan Damian
Toyota GR 86

Constructorul japonez a prezentat oficial noua Toyota GR 86, a doua generație a coupe-ului sport dezvoltat împreună cu Subaru.

Toyota GR 86 este, de fapt, a doua generație a modelului GT 86, frate de platformă cu Subaru BRZ. Noua generație, a cărei denumire s-a aliniat cu gama sportivă a celor de la Toyota dezvoltată tot în colaborare cu Subaru, vine cu performanțe mai bune și se adresează celor care preferă performanța pură, nefiltrată nici măcar de supraalimentare.

Coupe-ul japonez adoptă linia estetică actuală Toyota, dar păstrează în mare parte dimensiunile lui GT 86, cu scopul de a conserva și centrul de greutate scăzut, plus agilitatea necesară unui coupe din acest segment. Totuși, constructorul anunță că Toyota GR 86 are o rigiditate torsională cu 50% mai mare decât GT 86. Apropo, modelul GT 86, lansat în 2012, s-a vândut în circa 200.000 de exemplare.

Interiorul nu diferă prea mult de cel al lui BRZ și mizează pe o ambianță sportivă în stil clasic, dar oferă tabloul de bord digital și un nou sistem multimedia, cu diagonala de 8 inchi.

Toyota GR 86 vine însă echipată cu un nou motor, tot boxer, tot aspirat, dar cu cilindreea de 2,4 litri, astfel că puterea maximă a crescut la 235 CP (față de cei 200 CP ai lui GT 86). Motorul rămâne unul old-school la nivel de cifre, în sensul că dezvoltă puterea maximă la 7.000 rpm, dar se turează până la 7.400 rpm. Cuplul maxim ajunge la 250 Nm (+ 45 Nm) însă la o turație mult mai mică, 3.700 rpm (față de 6.400 rpm la GT 86).

Ca urmare, noul coupe japonez accelerează de la 0 la 100 km/h în 6,3 secunde, cu 1,3 secunde mai bine decât GT 86, dar viteza maximă nu a fost comunicată. Este de așteptat să fie totuși peste cei 226 km/h ai generației anterioare.

Vestea bună este că Toyota GR 86 va fi disponibilă și în Europa, în timp ce noul Subaru BRZ nu va mai ajunge pe Bătrânul Continent.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.