Home Știri Renault Clio V6: 20 de ani de la debutul uraganului de clasă mică

Renault Clio V6: 20 de ani de la debutul uraganului de clasă mică

de Dan Damian
Renault Clio V6

Este un clasic modern, un young-timer, un experiment nebun, dintr-o altă lume. Renault Clio V6 a ajuns la 20 de ani.

Într-o lume care pare acum foarte departe, constructori de volum se gândeau nu la electrificare, ci la pasiune, experimente și performanță pură, chiar și de la unele dintre cele mai mici modele din gamă. Renault Clio V6 a uimit presa și vizitatorii Salonului Auto de la Paris, în 1998, atunci când a fost expus sub titlul de concept, dar incomparabil mai mult când Renault l-a arătat, doi ani mai târziu, ca model de serie. Este adevărat, unul de serie foarte mică.

Renault Clio V6

Practic, Renault Clio V6 a fost inspirat de modelul din competiția Clio Trophy, fiind o variantă de șosea a acestuia. Ideea era de a promova a doua generație Renault Clio, dar Clio V6 nu avea foarte multe elemente în comun cu modelul normal. Asta și pentru că Renault Clio V6, a fost, la vremea lui, singurul hatchback cu motor amplasat central, aspect care a dus la eliminarea locurilor din spate, Clio V6 fiind un 2 seater veritabil, evident, cu tracțiunea spate. Caroseria cu prize de aer mari pe laterale amintea de Renault 5 Turbo.

Renault Clio V6

Motorul V6 de 3 litri era unul dezvoltat în parteneriat de Renault și Grupul PSA, inițial cu o putere maximă de 230 CP și cutie de viteze manuală, cu 6 trepte. Ulterior, după un facelift, motorul a ajuns la 255 CP, valoare care îl făcea cel mai puternic hothatch, nu doar din clasa mică, ci și din cea compactă. În această formă, micul Clio V6 livra un timp de 5,9 secunde pentru accelerația 0 – 100 km/h și o viteză maximă de 246 km/h. 

Renault Clio V6

Între anii 2000 și 2005, aproape 3.000 de exemplare au fost produse, mult sub cerere, dar Renault a vrut ca acest model să-și păstreze exclusivitatea. Astăzi, astfel de exemplare apar foarte rar la vânzare și oricum costă de două ori prețul de vânzare inițial.

ON LOCATION
3-4 AND 7-8 FRONT
IDENTITY / AT THE SEASIDE
IDENTITY / AERODROME/HUMAN PRESENCE
IDENTITY / GOLF/HUMAN PRESENCE
IDENTITY
ON LOCATION
DETAILS OF THE INTERIOR
CUTAWAY VIEW
IN STUDIO
MOVING
INTERIOR

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.