Home Retro Un extrem de rar Zil 114 prezidențial este scos la licitație

Un extrem de rar Zil 114 prezidențial este scos la licitație

de George Grosu

Pe data de 19 martie, la Paris, casa de licitații franceză Artcurial, scoate la licitație un extrem de rar model sovietic Zil 114. Exemplarul, realizat la comandă de către compania rusească cu sediul la Moscova, se spune că ar fi aparținut fostului președinte al Mongoliei.

Artcurial scoate la licitație pe data de 19 martie 2022 la Paris, o fostă mașină prezidențială fabricată în Rusia. Modelul Zil 114 a fost o limuzină reprezentativă. utilizată de președenția fostelor state sovietice dar și cele aliate acestora. Exemplarul pe care cei de la Artcurial îl scoate la licitație în perioada desfășurării  salonului auto retro Retromobile de la Paris (16 – 20 martie), ar fi fost utilizat de către președintele Mongoliei. Potrivit responsabililor casei de licitații franceze, acest lucru este consemnat de numărul original YB 00001.

Între timp, fosta limuzină de stat a fost înmatriculată în Franța cu o plăcuță de înmatriculare de la departamentul din Paris. Potrivit casei de licitații Artcurial, ZIL-ul 114 se află în stare originală, dar a fost revopsit pe alocuri. Primele semne de rugină apar pe montanții caroseriei și în compartimentul motor. Limuzina nu mai fost condusă de când cutia de viteze s-a stricat în urmă cu 15 ani. În funcție de anul de fabricație, modelul rusesc Zil 114 are o transmisie automată cu două sau trei trepte. Interiorul luxos se află într-o stare bună, este configurat pentru șapte locuri și dispune de o banchetă din piele în față, două scaune rabatabile tapițate cu material textil în partea din mijloc și o banchetă spate tapițată de asemenea cu material textile. În schimb, partea mecanică necesită o revizie completă.

Cele două steaguri roșii poziționate pe aripile din față și cascheta de serviciu pe tabloul de bord indică scopul oficial al limuzinei ca vehicul prezidențial. Până când automobilul a fost achiziționat de un colecționar privat francez în anul 2004, automobilul a fost păstrat într-un muzeu pentru automobile care au fost utilizate în trecut de înalți demnitari ai statului mongol. Prețul estimat de către specialiștii casei de licitații francize, este cuprins între 40.000 și 60.000 de euro. Cel mai recent exemplar de Zil 114 vândut prin intermediul unei case de licitații, a fost în cadrul salonului auto retro Techno Classica de la Essen din anul 2015. Acesta a fost achiziționat contra sumei de 41.247 de euro care a inclus și prima pentru casa de licitații respective.

Compania Zawod Iweni Lichatschow (ZIL) din Moscova a construit un număr de 113 exemplare din modelul 114 între anii 1967 și 1977. Succesorul modelului 111, utilizat de președintele Uniunii Sovietice – Nikita Hrușciov, a fost utilizat în Uniunea Sovietică și de un număr de 15 republici sovietice. Exemplarul care este acum scos la licitație de Artcurial are un număr de șasiu mic și aparține primei serii a modelului 114. Inițial a existat doar versiunea cu lungimea de 6,31 metri, însă, începând din anul 1971 a fost disponibilă și o versiune mai scurtă cu 52 de centimetri și care a fost denumită Zill 117. Motorul din dotarea modelului rusesc era un V8 răcit cu apă poziționat longitudinal în spatele punții față și care era oferit în combinație cu o transmisie automată. Cu o greutate proprie de aproape trei tone, Zil-ul 114 a fost una dintre cele mai grele automobile de serie din perioada respectivă. Cei 300 CP dezvoltați de motor, permiteau o viteză maximă de 190 km/h. Consumul de combustibil era de 22 de litri la 100 de kilometri.

Oricine și-a dorit dintotdeauna să achiziționeze o limuzină de stat în stil sovietic, o poate face pe data 19 martie, când Artcurial scoate la licitația de la Paris din cadrul salonului auto retro Retromobile, un exemplar extrem de rar de Zil 114 utilizat cândva de președintele Mongoliei. Datorită cutiei de viteze defecte, noul proprietar este nevoit să mai facă o investiție suplimentară pentru reparații înainte de prima călătorie.

Foto: Artcurial

Zil 114 prezidențial scos la licitație de Artcurial
Zil 114 prezidențial scos la licitație de Artcurial
Zil 114 prezidențial scos la licitație de Artcurial
Zil 114 prezidențial scos la licitație de Artcurial
Zil 114 prezidențial scos la licitație de Artcurial
Cockpit
Instrumentar de bord
Interior față
Comenzi electrice pentru geamuri poziționate pe uși
Numai 25.449 km rualți
Butoanele pentru comenzile principale poziționate în stânga volanului
Butonate pentru selectarea cutiei de viteze automată
Comenzile sistemului de ventilație-încălzire
Radioul
Interior spate
Saunele rabatabile din mijloc
Bancheta spate
Motor V8

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.