Home ȘtiriIndustrie Un nou parteneriat între Stellantis și Toyota pentru un nou model

Un nou parteneriat între Stellantis și Toyota pentru un nou model

de George Grosu
blank

Recentul acord semnat între cele două mari grupuri auto Stellantis și Toyota, prevede lansarea unui nou model de tip van din segmentul mare (large van) în anul 2024, care va fi disponibil inclusiv cu propulsie electrică și va fi produs la uzinele Sevelsud din Italia și Toyota în Polonia.

Colaborarea dintre cele două grupuri auto, Stellantis și Toyota, se extinde inclusiv la dezvoltarea unor modele mari de tip furgon. Anunțul privind acest acord a fost făcut recent printr-o declarație de presă comună a celor două grupuri auto. Noul model, care după toate probabilitățile va avea la bază platforma tehnică comună a modelelor Citroen Jumper/Fiat Ducato/Opel Movano/Peugeot Boxer, va beneficia inclusiv de propulsie electrică. Debutul acestui nou model este programat pentru prima jumătate a anului 2024 iar producția sa se va realiza la uzinele din Atessa (Italia) și Gliwice (Polonia).

Noul model din categoria large van, reprezintă astfel cel de-al treilea model din categoria vehiculelor utilitare ușoare realizat în urma acestui acord și în același timp vine în completarea gamei de vehicule utilitare ușoare a lui Toyota prin adăugarea unui model mare la cele compacte și medii deja existente în gama acestuia. Practic, acest nou model care va debuta în cursul anului 2024, va marca debutul producătorului auto Toyota în acest segment.

Parteneriatul dintre grupurile Stellantis și Toyota a demarat în anul 2012 prin lansarea unui model Toyota de tip van din segmentul mediu (mid van) fabricat de către grupul francez PSA (azi inclus în grupul Stellantis) în uzina din Hordain (Franța). Colaborarea dintre cele două grupuri a fost extinsă în anul 2019 prin lansarea unui nou model utilitar (small van) produs la fabrica din Vigo (Spania). De-a lungul timpului, colaborarea a continuat cu noile generații de modelele aflate azi în gamă și care au beneficiat recent inclusiv de o electrificare.

Mulțumită noului large van, grupul Toyota cu divizia sa Toyota Professional, și grupul Stellantis marchează practic un alt pas important în colaborarea lor. Toyota Professional va putea astfel oferi o gamă completă de vehicule comerciale pe piața din Europa, în timp ce ambele grupuri vor beneficia de avantajele optimizării activităților de dezvoltare și a costurilor de producție.

În declarația făcută recent de către Carlos Tavares, CEO-ul grupului Stellantis, după semnarea acordului cu grupul Toyota, există toată aprecierea pentru excelenta strategie operațională pe care o realizaeză grupul său. De altfel, datorită acestui nou acord, grupul Stellantis își demonstrează competența pe segmentul vehiculelor comerciale și în dezvoltarea tehnologiei bateriilor electrice. „Acest acord ne menține ca leadership în UE30 în segmentele vehiculelor utilitare ușoare și vehiculelor cu emisii reduse și ne aduce mai aproape de realizarea obiectivului planului Dare Forward 2030 de a deveni lider incontestabil pe piața de vehicule utilitare la nivel mondial în ceea ce privește tehnologia, producția, cota de piață si profitabilitatea.” – a menționat Carlos Tavares, CEO-ul grupului Stellantis.

La rândul său, grupul Toyota, prin declarația lui Matt Harrison, președinte și CEO al lui Toyota Motor Europe, se arată încântat să extindă acest parteneriat prin introducerea în producție a unui nou vehicul comercial din categoria large van: „Noul model va aduce o contribuție fundamentală la realizarea obiectivelor de creștere ale grupului Toyota în raport cu întreaga gamă de vehicule utilitare, împreună cu modelele pickup Hilux, Proace și Proace City, permițând lui Toyota să ofere o soluție de mobilitate în toate segmentele pieței vehiculelor utilitare ușoare ”.

Foto: Stellantis

blank
Fiat Ducato
blank
Fiat Ducato
blank
Fiat Ducato
blank
Fiat Ducato
blank
Fiat Ducato

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.

Acest site utilizeaza "cookies". Accept Ce înseamnă "Cookie"?