Home Motorsport (Video) Ce se întâmplă la Goodwood… rămâne la Festival of Speed

(Video) Ce se întâmplă la Goodwood… rămâne la Festival of Speed

de Aurel Niculescu

Să încercăm să vă prezentăm toate noutățile prezente pe scena Goodwood Festival of Speed ar fi ca și cum ne-am apuca să numărăm paiele din baloturile de fân postate pe marginea traseului de „hill climb” – drept pentru care am făcut o selecție, aleatorie și profund subiectivă.

Spre exemplu, logica ne-ar fi impus să nu amintim de McLaren 600LT – despre care am scris deja, însă producătorul britanic ne-a fentat cu al său McLaren Orange 600LT, deoarece cum, necum, și-au dat seama că suntem pasionați de culoarea fresh-urilor văratece…


Apoi, ce-am putea spune oare despre Honda Mean Mower V2 – în afară de faptul că însuși Ducele de Richmond i-a solicitat pe japonezi să îi împrumute noua versiune a celei mai rapide mașini de tuns iarba din lume (ținta este atingerea vitezei de 241 km/h). Se pare că ploile abundente din ultima perioadă au dus la creșterea accelerată a ierbii pe pajiștea domeniului de la Goodwood… fix înainte de ediția anuală a Festival of Speed!Ford în schimb s-au decis să ne facă un pic nostalgici – chiar și în accepțiunea modernă a sintagmei. Astfel, americanii au reușit – la 50 de ani distanță de la lansarea celebrului film „Bullitt” al regretatului Steve McQueen, să redescopere unul dintre exemplarele Mustang utilizate pe platou. Acesta va fi prezent, pentru prima oară în afara SUA, în cadrul Goodwood Hillclimb, alături de versiunea aniversară modernă Ford Mustang BULLITT. Și nu va fi singurul Mustang de legendă – Vaughn Gittins Jr. – va omagia piloții americani care au luptat pentru RAF – Royal Air Force – în Al Doilea Război Mondial cu ajutorul unicatului Eagle Squadron Mustang GT de 700 CP.


Iar trimiterile la modele Mustang clasice nu se opresc aici – Siemens și Universitatea Cranfield vor încerca să participe la faimoasa urcare într-un clasic Mustang din 1965… echipat cu sisteme de control autonome! Nu în ultimul rând, fanii vor aștepta cu înfrigurare și o apariție japoneză – Toyota promite publicului de la Goodwood FoS prima apariție publică oficială sub formă de prototip a sportivei Supra.


Totuși, atracția principală a ediției ar putea fi reprezentată de lansarea oficială a noii generații a modelului Ariel Atom. Cea de-a patra iterație este complet nouă – chiar dacă designul (sau lipsa lui) nu lasă să se vadă acest fapt: în afară de ambreiaj, pedale și bușonul rezervorului, totul a fost schimbat. Compania britanică a dezvoltat un nou șasiu tubular cu o rigiditate crescută cu 15%, rezervorul este mai mare – pentru o autonomie de 482 km – iar „sub capotă” se află nimeni altul decât noul propulsor de pe Honda Civic Type R, cu 320 CP și 420 Nm din 2 litri și turbo. Specialiștii de la Ariel l-au dotat cu propriul ECU, performanțele fiind absolut fulminante: 60 de mile în doar 2,8 secunde și 160 km/h în 6,8 secunde în drum spre un maxim de 261 km/h.De pe Ariel V8 noul Atom a preluat sistemul de control al lansării și al tracțiunii, transmisia se face către roțile spate printr-o cutie manuală cu șase rapoarte și un diferențial cu alunecare limitată, are parte de jante mai mari de 16/17 inch față/spate și o nouă suspensie cu elemente de la Bilstein sau Öhlins. Caroseria – atâta câtă este – este din fibră de carbon și a fost optimizată aerodinamic pentru a reduce rezistența la înaintare dar și pentru a îmbunătăți răcirea – prețul în Marea Britanie pornește de la £39,975.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.