Vara deja a început, însă industria auto nu dă semne de oboseală – mai ales dacă ne raportăm la zona tehnologiilor inovatoare, despre care am mai scris și zilele trecute. În plus, deoarece vacanțele se apropie în culori îmbietoare…
Trebuie să vorbim și despre anumite elemente neobișnuite – precum ideea celor de la Ford de a duce noul Fiesta ST pe o „șosea” minunată, de care însă nimeni nu a auzit și nici nu a văzut-o, deoarece se află la 400 de metri sub pământ. Filmarea pe care o puteți urmări mai jos a fost realizată într-una dintre cele mai mari mine de sare din Europa, la 400 de metri adâncime, la volan fiind pilotul WRC Elfyn Evans, cascadoria fiind realizată pentru seria „Great European Driving Roads” – dar și pentru un nou spot publicitar, denumit „Undertrack”.
Volkswagen a decis să rămână la suprafață deoarece avea nevoie de cât mai multă lumină pentru a ne oferi ocazia de a studia cu atenție noul tip de camuflaj, folosit în premieră, cu care a fost îmbrăcat micul SUV T-Cross. Spre deosebire de clasicele șabloane alb/negru utilizate pe larg în industrie pentru ascunderea liniilor de design ale modelelor prototip – T-Cross, care de altfel nici nu abordează un camuflaj total, are parte de „Black Uni”, „Energetic Orange” și „Makena Turquoise” pentru a sublinia publicul țintă (nu este vorba despre festivalurile de muzică psihedelică), unul cu mult mai tânăr decât utilizatorul clasic de VW. Bonus, avem parte și de câteva detalii oficiale: jantele vor avea până la 18 inch, tracțiunea este doar pe față (cel puțin inițial), lungimea de 4,10 metri iar T-Cross va sosi drept o opțiune foarte tehnologizată, dotat cu servicii digitale și numeroase sisteme de asistență.
De pe lista dotărilor putem deja alege câteva elemente: instrumentar de bord digital opțional, sisteme de infotainment cu touchscreen de până la 8 inch, active info display, patru porturi USB, încărcare wireless sau sistem de sunet Beats de 300 W, cu subwoofer. Elementele de confort includ ajustarea pe un traseu de 15 cm a rândului de scaune spate, precum și o capacitate a portbagajului de la 455 la 1281 litri, VW oferind inclusiv opțiunea rabatării scaunului pasagerului dreapta față. T-Cross va fi oferit drept modelul de acces în gama SUV a mărcii în Europa, China și America de Sud, de la început fiind disponibile numeroase opțiuni de personalizare – 12 culori pentru caroserie și o schemă bi-coloră.
Să revenim totuși la noutăți mai… serioase. Ca să rămânem în grupul VAG, putem discuta un pic despre prima implementare a tehnologiei de reîncărcare a automobilelor electrice cu sisteme de 800 volți, realizată de Porsche la dealer-ul său din Berlin-Adlershof Technology Park. De acum încolo vor exista patru locuri de parcare pentru clienți dotate cu sisteme de reîncărcare a modelelor electrificate – două dintre ele conform noului concept „Porsche Turbo Charging”, utilizând tehnologia de încărcare de 800 volți, dezvoltată special pentru noul Taycan. Acesta va fi primul model din lume – anul viitor – capabil să utilizeze această tehnologie, care spre deosebire de cea „clasică” de reîncărcare rapidă DC (cu un voltaj de aproximativ 400 volți) va oferi energie pentru o autonomie de aproximativ 400 km în mai puțin de 20 de minute, spre deosebire de norma de acum de 40-80 minute.
În schimb, 5GAA (5G Automotive Association), BMW, Ford și PSA s-au preocupat săptămâna aceasta de prima comunicare interoperabilă între mai mulți producători din Europa, realizată prin intermediul tehnologiei C-V2X (cellular vehicle-to-everything communication). Împreună cu partenerii Qualcomm și Savari, constructorii au oferit prima demonstrație live C-V2X în care au fost implicate mărci diferite, punctele de atracție fiind posibilitățile extinse de a îmbunătăți siguranța, eficiența rutieră și viitoarele capabilități ale automobilelor autonome. Demonstrația a inclus elemente de tip Vehicle-to-Vehicle (V2V) pentru sisteme de evitare a coliziunilor, precum și de conectivitate Vehicle-to-Infrastructure (V2I) – cu infrastructura smart sau centrele de management al traficului.