Motorsport Știri Video

(Video) De la „entry-level” la superlative în motorsport sau restomod – BMW 620d Gran Turismo, Brabham BT62 sau Timeless Kustoms 1965 Mustang

Astăzi avem un trio care ar putea fi perfect pentru garajul familiei: călătoriile împreună se rezolvă cu o economică limuzină de lux, de weekend-urile la curse are grijă un nou supercar, în timp ce bunicii/părinții nostalgici după vremurile apuse se pot bucura de un Mustang „clasic”.

BMW a decis să dea curs criticilor care au mers până la a denumi Seria 5 GT drept o „monstruozitate” – însă în același timp i-a împăcat și pe clienții (se pare că nu puțini) care se bucurau de spațiul în plus oferit în spate de acest ciudat fastback în cinci uși. Rezultatul a purtat numele de Seria 6 Gran Turismo – criticii au scăpat de vechiul model, trimis la „azil”, iar fanii au parte de un nou model, mai spațios, mai luxos și mai ales mai bine „proporționat”. În Europa, clienții vor putea opta din vară inclusiv pentru o nouă versiune de acces în gamă, prima dotată cu un propulsor în patru cilindri: 620d Gran Turismo. Alături de 630i, 640i, 630d și 640d, noua variantă are un propulsor diesel de 2 litri turbo, dotat cu 190 CP și 400 Nm – destul pentru a atinge 100 km/h în 7,9 secunde și un maxim de 220 km/h. Atu-ul său nu este masa (semnificativă, la 1765 kilograme), ci eficiența costurilor – de achiziție, dar și de cheltuială cu combustibilul, datorită consumului mixt de 4,8 litri / 100 km.


Sărim de acum direct în zona diametral opusă eficienței costurilor – de orice natură. În schimb, avem parte de performanță din belșug. Să începem cu Jack Brabham, de al cărui nume se leagă o realizare unică în Marele Circ – australianul (trecut în neființă în 2014) este singurul pilot care a câștigat un Grand Prix de Formula 1 într-un monopost realizat chiar de el însuși. Numele său legendar va dăinui încă odată pe circuite, deoarece marca care îi poartă numele a decis să ne facă cadou noul supercar BT62, un model destinat în exclusivitate circuitelor. Da, noul McLaren Senna GTR, un alt automobil cu un nume faimos, pare să fi fost luat drept model de urmat și depășit – agresivul design aerodinamic reușește să aducă chiar mai multă forță deportantă (1200 kg!).


Cântărind doar 972 kg, practic noul Brabham BT62 ar putea fi condus pe plafon, mai ales dacă curajosul aflat la volan (mai are parte și de un pasager, ceva Alcantara și în rest nimic care să-l deranjeze de la condus) pune la treabă clasicul V8 de 5,4 litri, cu aspirație naturală, care dispune de nu mai puțin de 700 CP și 667 Nm. Cifrele de performanță nu au fost încă dezvăluite, dar ne așteptăm să fim puternic impresionați – să nu uităm, raportul putere/greutate este de nu mai puțin de 720 CP/tonă! Doar 70 de exemplare vor fi produse, pentru a sărbători 70 de ani de existență, cu primele 35 vopsite în scheme de culori inspirate de modelele de curse victorioase – iar prețul va fi desigur pe măsură, pornind de la un milion de lire sterline.Coincidență sau nu, tot un milion – de această dată de dolari – cer și Timeless Kustoms pentru versiunea restomod pe care au creat-o pe baza modelului Mustang din 1965. Redenumit „Vicious Mustang”, clasicul muscle car nu mai are de fapt nimic de-a face cu era din care provine originalul – în afara liniilor de design, și ele ascunse sub noul kit de stil. Și mai importante sunt elementele care nu se văd de afară – propulsorul Ford Performance 5.2-liter Aluminator cu peste 1000 CP, transmisia secvențială cu șase trepte EMCO CG46, suspensia coilover triplu ajustabilă Ridetech realizată de Art Morrison Enterprises, sau frânele carbo-ceramice de proveniență Brembo.